Mobillån - Lån penge via mobilen

Lånetilbud er opdateret d. 19/03-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Mobillån

Vi alle kender det, at man i en given situation mangler et bestemt beløb af penge. I sådan et tilfælde er det ofte det nemmeste at optage et lån og dermed skaffe problemerne ud af verden. Der kan dog være en del udfordringer forbundet med lån, som kan gøre det til en meget trættende situation.

Hvis man i dag ønsker at låne penge, er det ofte en meget langvarig og kompliceret proces. Især når man henvender sig til banker, kan det være vanskeligt at få godkendt et lån, idet de stiller hårde krav til dig som låntager. Som låntager hos en bank bliver du indkaldt til et møde, hvor du skal angive, hvad du vil bruge pengene til.

Formålet med lånet inddrages i beslutningen om, hvorvidt du får lov til at låne penge af banken. Derudover skal du stille en sikkerhed for, at du kan betale pengene tilbage, hvilket kan være en hård udfordring.

For mange, der ønsker at optage et lån, kan det være svært at leve op til bankernes krav. Nogle gange har man bare ikke tid og overskud til at vente på banken, men man har tværtimod brug for pengene med det samme. Andre gange kan man ikke stille den sikkerhed, som bankerne forventer.

Alternativet hedder kviklån, og der findes forskellige typer af kviklån.

En af de nemmeste måder at låne penge på er mobillån. Du skal ikke længere udfylde lange ansøgningsdokumenter og vente på et svar, men ansøgningen sker online, og ventetiden er meget kort. Mobillån er ikke kun meget nemt at ansøge om, men er også en af de hurtigste lånetyper.

Her får du en introduktion til, hvad mobillån er, hvor mange penge du kan låne, og hvad du skal være opmærksom på når du søger om mobillån.

Hvad er et mobillån?

Et mobillån er helt simpelt et lån, som du kan optage online, enten via din computer eller på din mobiltelefon. Det har fået sit navn, fordi det er designet på en meget simpel måde, så den kan blive optaget via mobiltelefonen. De fleste mobiltelefoner i Danmark er blevet til mindre computere, så det er lige meget, hvilken enhed du bruger, når du optager lånet.

Det fungerer lige så godt på din tablet og mobil, som det gør på computeren.

Mobillån har været populære i især Sverige og Finland i rigtig mange år og er også etableret i Danmark. I løbet af de sidste år er populariteten af mobillån eksploderet i Danmark og flere og flere mennesker vælger denne nemme lånetype, når de har brug for hurtige penge.

Ligesom hos mange andre kviklån, er mobillån kendetegnet ved, at det lånte beløb hurtigt skal tilbagebetales. Tilbagebetalingen sker typisk 15-60 dage, efter du har lånt pengene. Fordelen ved mobillån er, at processen, fra låneansøgningen til at pengene indbetales på din konto, går meget hurtig.

Du har mulighed for at optage et mobillån via din mobiltelefon uden at skulle bevæge dig fysisk, idet du ansøger online.

Ansøgningsprocessen for mobillån består kun af ganske få trin. For det første sammenligner du online de forskellige låneudbyders tilbud og udvælger derefter den lån, der passer bedst til dig. Derefter sender du ansøgningen afsted via din mobiltelefon og følger de instruktioner, som låneudbyderen angiver for mobillån.

Allerede kort tid efter vil pengene være indsat på din konto, og du kan bruge pengene til lige, hvad du har lyst til. Det vil variere fra udbyder til udbyder, hvor langt tid der går, inden du kan bruge pengene, men hos de fleste vil overførslen ske indenfor få timer. Når du ansøger om lån om natten, i weekenden eller til en helligdag, kan der dog gå lidt længere tid, til pengene indgår på kontoen.

Hvem kan optage et mobillån?

Der er mange forskellige udbydere af mobillån, og der er derfor forskelle på de enkelte udbyders krav til låntageren. Der er dog nogle generelle krav, som er gældende for alle udbydere.

For det første skal låntageren være mindst 18 år gammel. Derudover er der mange låneudbydere, der har en endnu højere aldersgrænse på for eksempel 20 eller 23 år. Hvis du er 25 år eller derover, kan du låne hos alle udbydere på MONEYBANKER.

Hvis du vil optage et lån, må du ikke være registreret i RKI eller Debitor Registret. Det er et krav, som alle låneudbydere stiller. Begge registre indeholder en oversigt over dårlige betalere.

Det fungerer som sikkerhed for låneudbyderne. Når du ansøger om et lån, søger låneudbyderen efter dit personnummer og tjekker op på, om du er registreret som dårlig betaler. Hvis dette er tilfældet, vil det være meget svært at få et lån. Hvis det ikke er tilfældet, kan låneudbyderne ikke finde informationer om dig via RKI og Debitor Registret.

Derudover har langt de fleste låneudbydere et krav om, at du skal have en fast indkomst, der garanterer, at du er i stand til at tilbagebetale lånet. Det er dog vigtigt at pointere, at dette ikke gælder for alle udbydere.

Under søgeprocessen kan du læse mere om de enkelte udbyders specifikke krav, idet du klikker på linket ”flere oplysninger”. Her får du en liste over, hvilke krav skal være opfyldt for at optage et mobillån hos den specifikke låneudbyder.

Det er vigtigt at huske, at der er forskellige krav fra udbyder til udbyder. Kun fordi du ikke opfylder kravene til det ene mobillån, betyder det ikke, at du slet ikke kan optage et mobillån. Der er masser af alternativer på markedet for mobillån, og på MONEYBANKER er det nemt at finde dem.

Hvor meget kan jeg låne?

Hos mobillån er det typisk ikke nødvendigt at stille sikkerhed, hvilket resulterer i, at du for det meste kun kan låne små beløb op til 6.000 kroner. Dette skyldes, at mobillån betales hurtigt tilbage. Det er også muligt at låne større beløb, hvilket dog kræver en større informationsudveksling med låneudbyderen. Her vil mobiltelefonen eller internettet kun bruges til den indledende kontakt.

At låne flere penge vil derfor tage længere tid og kræve mere af låntageren. Den hurtige og nemme mobillån er det rigtige til dig, hvis du mangler et akut engangsbeløb på under 6000 kroner, og har brug for pengene med det samme.

Hvis du har brug for at låne flere penge, er der også mulighed for at se på andre former for forbrugslån på markedet. Derudover kan du gå til din bank og spørge, om der er mulighed for at optage et lån der.

Hvad koster mobillån?

Da et mobillån er nemt og hurtigt at optage, betyder det, at renten er en af de højeste på lånemarkedet. Låneperioden er meget lav, hvilket resulterer i højere renter og en højere ÅOP i forhold til de længerevarende lånetyper indenfor kviklån. ÅOP (Årlig Omkostning i Procent) beskriver de samlede omkostninger ved et lån, og det indebærer gebyrer og omkostninger, som knyttes til lånet udover renten.

Alle låneudbydere (og banker) skal oplyse lånets ÅOP. 

Når du sammenligner forskellige låneudbyders mobillån, skal du derfor ikke kun se på renten, men især kigge på lånets samlede ÅOP. Kun hvis du ser på de samlede omkostninger ved et lån, får du et reelt overblik over, hvad lånet kommer til at koste. Som udgangspunkt er det altid en god idé, at tage de lån med en forholdsvis lav ÅOP ind i betragtningen for at finde det billigste lån for dig.

Generelt er ÅOP og renten for mobillån relativt højt, dog med store forskelle mellem de forskellige låneudbydere. Typisk er omkostningerne for et lån mellem 10-35% i ÅOP, afhængig af hvor mange penge du ønsker at låne. Det lyder som en ulempe, at ÅOP for mobillån er så høj, men da man generelt låner mindre beløb via mobillån, betyder det, at de absolutte omkostninger ikke er særlig høje.

Samtidig får du pengene på en nem og meget hurtig måde, så du kan bruge dem næsten med det samme.

Mange udbydere

Det er vigtigt at huske, at der findes mange forskellige udbydere af mobillån såvel som der også er af lånetypen samlelån. Det betyder, at der kan være meget store forskelle i, hvad det koster at låne pengene. Derudover resulterer det store udbud i en høj konkurrence, så der er ofte mulighed for meget billige lån.

Hvis du er førstegangskunde hos bestemte låneudbydere, kan det være muligt at finde lån, hvor du ikke betaler ekstra gebyrer. Dette kan dog kun findes hos bestemte låneudbydere og kræver en engageret søgning.

Eksempel på låneomkostninger:

Hvis du eksempelvis finder et mobillån, hvor du gerne vil låne 5000 kroner, så kan mobillånet komme til at koste omkring 6000 kroner hos den ene udbyder, mens det koster 6500 kroner hos den anden. Det hænger sammen med, at ÅOP er meget forskellige fra udbyder til udbyder. Mobillån er altså ikke lig med mobillån.

Det er derfor enormt vigtigt, at du altid sammenligner priserne for at finde det bedste mobillån til dig.

Hvornår er det en god idé at optage et mobillån?

Der findes mange forskellige situationer i hverdagen, hvor man akut mangler et bestemt beløb af penge. Det er ikke noget, man skal være pinligt berørt over. Der er mange mennesker i Danmark, som en gang i mellem mangler penge.

Det kan være i mange forskellige situationer. Nogle gange er det en uforudset regning eller et besøg hos tandlægen. Andre gange går mobilen i stykker, og der skal hurtigst muligt skaffes en ny. Det kendetegner disse situationer, at man har brug for pengene meget hurtigt.

Her er mobillån den ideelle løsning, da pengene oftest overføres til din konto i løbet af få timer. På den måde kan du hurtigt betale regningen eller købe en ny mobil, og du kan dermed nemt skaffe problemet ud af verden.

En anden situation kan være, at du i slutningen af måneden ikke har flere penge til overs, men alligevel har flere daglige udgifter tilbage, før du får løn eller din SU. Her er mobillån den optimale løsning, fordi du hurtigt får løst det økonomiske problem, samtidig med at du snart får løn eller SU og dermed hurtigt kan betale pengene tilbage. I den situation er der ingen fare for, at du tilbagebetaler pengene for sent, og der er dermed næsten ingen risiko for at skulle betale ekstra gebyrer.

Som beskrevet er mobillån en meget god idé, hvis du vil løse praktiske økonomiske problemer. Men det behøver ikke kun at være praktiske årsager, der får dig til at optage et mobillån. Det kan sagtens bruges til at skabe lidt luksus i dagligdagen.

Det gode ved mobillån er netop, at der ikke stilles spørgsmål om lånets formål. Så du kan frit bestemme, hvad du vil bruge pengene til, ligegyldig om det er en akut økonomisk krise, eller du bare trænger til lidt luksus i livet. Du kan derfor nemt optage et mobillån, hvis du vil købe et nyt fjernsyn eller en ny computer, eller hvis du bare trænger til en velfortjent ferierejse med masser af sol. Så der er ingen indskrænkninger for, hvad du kan bruge pengene til, såfremt du formår at tilbagebetale lånet til tiden.

Kan du låne pengene et andet sted?

Når du føler, du har brug for at optage et lån, kan det være en skræmmende følelse. Du mangler penge og skal spørge en fremmed virksomhed om et lån. Det kan være grund til stor usikkerhed.

Så før du ansøger om et mobillån, skulle det være del af dine overvejelser, om du kunne låne pengene et andet sted. Måske er der mulighed for at låne penge af din familie. Det kan være, at dine forældre eller søskende kan låne dig nogle penge for en bestemt tidsperiode. Ellers kan det være en mulighed at spørge dine venner om hjælp.

Fordelen ved at låne hos nogen, som du kender, er, at du på den måde sandsynligvis slipper for at betale renter. I denne situation har du ikke meromkostninger, som hvis du optager et mobillån.

Det er dog ikke altid muligt at låne penge hos mennesker, der står dig nært. Når det er tilfældet, kommer du næsten ikke uden om at låne penge et andet sted. I sådan en situation vil mobillån altid være et nemt og hurtigt alternativ.

Søg råd og vejledning

Hvis lånemarkedet er nyt for dig, og du ikke har optaget et lån endnu, kan det være en lidt skræmmende proces. Det kan derfor være en god idé at søge råd hos mennesker, der har erfaring med at låne. Det nemmeste og bedste er, at spørge familiemedlemmer eller venner, som har prøvet at optage et lån.

De har kun dine interesser i sindet og prøver ikke at sælge dig noget. De er nok ikke eksperter på området, men kan sikkert bidrage med værdifulde erfaringer. De kan give svar på spørgsmål og forklare dig, hvad du skal være opmærksom på.

Brug din sunde fornuft

Til sidst er det vigtigt, at du tænker dig om. Låneudbydere, om det er banker eller realkreditinstitutter, tjener penge på at låne penge ud til dig. De vil derfor ofte prøve at overtale dig til et større lån, end du reelt set har brug for.

Det er derfor vigtigt, at du er kritisk overfor alle tilbud, du får. Tænk dig om før du låner og tro altid på din sunde fornuft. Optag kun det lånebeløb, som du også kan betale tilbage. På den måde bliver det en god låneoplevelse.

Læg altid et budget

Når du har besluttet dig for, at du gerne vil optage et mobillån, er spørgsmålet, hvordan det skal betales tilbage. Uanset om du låner pengene for at imødegå en akut finansiel udfordring, eller om du bare vil gøre din hverdag lidt bedre, er det vigtigt at have et overblik over finanserne og styr på din økonomiske situation.

Hvis du vil vurdere, hvor meget du kan tilbagebetale i løbet af låneperioden, må du danne dig et overblik over dine indtægter og udgifter. Det gøres ved, at du lægger et budget. Når du lægger et budget, stiller du ganske enkelt dine indtægter og udgifter overfor hinanden.

Dermed finder du differensen, som du kan arbejde med. Typisk lægger man et månedsbudget, da både faste indtægter og udgifter indbetales og fratrækkes månedligt.

For det første kan det være en god idé at danne dig et overblik over dine indtægter. Det er typisk løn, pension, SU eller kontanthjælp osv. De samlede indtægter udgør det beløb, som du har til rådighed i løbet af en måned.

Dernæst ser du på dine udgifter, som primært kan deles op i to. For det første er der de faste udgifter. Dette er udgifterne, som du betaler hver måned. Det kan for eksempel være husleje, forsikringer, tv-pakke eller mobilabonnement osv.

Disse udgifter er relativ let at danne sig et overblik over. Når du trækker dine faste udgifter fra dine indtægter, får du dit rådighedsbeløb. Det beløb, som du reelt set har til rådighed indenfor en måned.

Det er lidt mere vanskeligt at danne sig et overblik over den anden gruppe af udgifter: de variable udgifter. Her kommer alle de udgifter i spil, som ikke er fastlagte, men som derimod varierer fra måned til måned. Det kan være tøj, turen til Legoland eller skolebøger.

Det kan være meget vanskeligt at sætte præcise tal på de variable udgifter, og det er derfor, at mange mennesker regner forkert og derved har problemer med at lægge et budget. Det er vigtigt at man overvejer nøje, hvilke variable udgifter der er og så udregner et gennemsnitligt beløb. Dette kan med fordel ansættes lidt højere, så man ikke bliver overrasket af for høje udgifter senere.

En af de store farer, når man låner penge, er, at man undervurderer sit forbrug. Hos mange mennesker er der en tendens til det. Mange tror, at de har flere penge til rådighed, end de rent faktisk har, og de optager derfor et lån, som de reelt set ikke har råd til.

Det kan gøre det meget vanskeligt, at betale lånet tilbage, når man pludselig igen mangler penge.

Lån ud fra dit budget

Så snart du har lagt et budget, er det for dig meget nemmere at overskue, hvor meget du kan betale tilbage. På den måde er det altid en god idé at se på dit budget for at finde ud af, hvor mange penge du har til rådighed. Ud fra dit budget kan du så beregne, hvor mange penge du har i overskud og dermed, hvilket mobillån du har råd til.

Hvis omkostningerne på det lån, du sigter efter, overstiger det beløb, som du har til rådighed i måneden, må du søge efter alternativer. Du må enten finde et billigere mobillån eller låne færre penge. Gennem dit budget får du dermed en fornemmelse for, hvilket lån du har mulighed for at optage i forhold til din økonomiske situation.

Det er meget væsentligt, at du kun låner ud fra dit budget. Dermed kan du være sikker på, at du kan tilbagebetale lånet. Hvis du låner uden at tage dine finanser ind i betragtningen, kan du havne i en situation, hvor du ikke kan tilbagebetale lånet.

Det kan bringe dig i en meget kritisk økonomisk situation, som kan være svært at komme ud af igen.

Derfor er det en vigtig pointe, at du altid lægger et budget og dermed finder ud af, hvilke mobillån er realistiske for dig.

Lån som studerende

Når du er studerende og har brug for et hurtigt lån, kan mobillån også være et alternativ for dig. Der er dog nogle ting, du skal holde øje med. Som studerende har man typisk en mindre indkomst end personer, der allerede står fast i arbejdslivet.

SU ligger på omkring 5000 kroner om måneden, og selv med et studiejob er de fleste studerende ikke rige mennesker. Det kan derfor være meget fristende at optage et mobillån, når semestret starter, bøger skal købes og øl skal betales i fredagsbaren. 

Det er vigtigt at du har et præcist overblik over din finansiel situation som studerende, før du styrter dig ud i et mobillån. Hvis du ikke er sikker, om du kan tilbagebetale lånet til tiden, så gå hellere den sikre vej. Selvom SU-lån er forbundet med meget større anstrengelser i ansøgningsprocessen, er det et glimrende alternativ til alle studerende.

Det betyder ikke, at du som studerende ikke kan optage et mobillån. Men du skal være meget bevidst om din økonomiske situation og have styr på tilbagebetalingen. Så tænk dig ekstra godt om, når du optager lån som studerende.

Fordele ved mobillån

Når du har akut brug for penge er mobillån næsten altid en god løsning. Der findes en del fordele ved mobillån, som gør det til et fremragende alternativ til andre låneformer.

Uafhængigt af tid og sted

En af de store fordele ved mobillån er, at du kan optage lånet hvor som helst. Du skal ikke i banken, du skal ikke engang hjem til din computer. Du kan bare optage lånet på din mobil, uanset hvor du befinder dig.

Du kan optage et mobillån på tog- eller busrejsen, på universitetet, i caféen med kæresten eller helt traditionelt i dit eget hjem. Mobillån skaber fleksibilitet i din hverdag og giver dig muligheden hurtigt at glemme de finansielle problemer.

Hurtigt og ukompliceret

Noget af det, der er prægende for mobillån, er, at hele processen - fra ansøgning til at pengene er på kontoen - foregår meget hurtigt og nemt. Det er, som nævnt tidligere i artiklen, ganske centralt for hele mobillån konceptet. På den måde har du ofte allerede pengene på kontoen efter få timer og sparer en lang og tidskrævende proces.

Der går altså kun kort tid, inden du kan gå videre med dit liv og bruge pengene til, hvad du har lyst til.

Nemt at blive godkendt

Det er derudover fordelagtigt, at det er relativt nemt at blive godkendt som låntager til et mobillån. Som nævnt tidligere er der en række simple krav omkring alder og fast indtægt, der skal opfyldes. Derudover har du brug for en e-mailadresse, NemID, en dansk konto og dansk bopæl.

Det er derudover væsentligt, at du hverken er registreret i RKI eller Debitor Registret, som det blev beskrevet tidligere i artiklen.

Udover disse simple krav er der for det meste ikke noget, du skal tage hensyn til. Derfor er mobillån næsten altid et nemt og sikkert alternativ.

Intet krav om sikkerhed

Udover det meget simple og hurtige princip er det en kæmpe fordel, at du som låntager ikke har brug for at stille sikkerhed. Du skal hverken have fast ejendom eller store opsparinger for at blive godkendt af låneudbyderen. Mobillån er derfor en meget universel låneform, idet de fleste mennesker har mulighed for at leve op til kravene og derved kan få bevilliget et lån, der passer til deres behov.

Du skal ikke angive formålet med lånet

En femte fordel ved mobillån er, at du ikke skal angive, hvorfor du låner pengene. Du kan helt frit selv bestemme, hvad du bruger de lånte penge til. Det står i skarp modsætning til et banklån, hvor der i allerhøjeste grad bliver efterspurgt, hvad formålet med lånet er.

Idet du kan holde lånets formål til dig selv, sikrer det dig en højere grad af anonymitet i forhold til din økonomi.

Overskuelige beløb

En sidste fordel, som skal nævnes, er, at du som låntager kun kan låne mindre beløb. Det kan umiddelbart virke som en ulempe, men hvis du vil låne større beløb, er der masser af alternativer. Mobillån er skabt til at levere små overskuelige lån til forbrugeren.

På den måde sikres der, at du har gode muligheder for at betale lånet tilbage. Det er meget mere overskueligt at tilbagebetale et relativt småt beløb end at stå flere hundredetusinde kroner i gæld.

Ulemper ved mobillån

Mobillån kan være en rigtig god idé for mange, der har brug for penge. Men det er vigtigt at nævne, at der også er ulemper forbundet med denne lånetype. Selvom man får rigtig meget tilbudt, vil vi kort præsentere dig for de ting, der kan være en ulempe ved et mobillån.

Mobillån er dyre

Den størst ulempe ved mobillån er de høje omkostninger. Det skal ikke være en hemmelighed, at mobillån er et af de dyreste lån på markedet. Det vil altid være billigere at låne penge i banken.

Dog må man altid se de dyre omkostninger i forhold til fordelene, et mobillån giver. Du betaler sådan set lidt ekstra penge, men undgår derved en lang og kompliceret proces.

Det er derudover også muligt at finde rigtig fornuftige priser, idet der er så meget konkurrence på markedet. På den måde kan du stadigvæk finde rigtig gode tilbud, uden at du skal gå til din bank.

Uforudsete omkostninger

Hvis du finder et lån via MONEYBANKER, er det vigtigt at huske, at du ikke optager selve lånet gennem MONEYBANKER, men at du bliver præsenteret for eksterne låneudbydere. Dette betyder, at der nogle gange kan være uforudsete omkostninger, når du kommer til at låne hos bestemte udbydere.

Nogle låneudbydere har etableret et oprettelsesgebyr til nye brugere. Det betyder, at du betaler et bestemt beløb for at kunne optage et lån på låneudbyderens hjemmeside. Det er derfor vigtigt, at gennemlæse alle krav og brugsbetingelser, før man optager et lån ved en låneudbyder.

På den måde sikrer du, at du ikke kommer til at betale ekstra. Der vil for det meste være optioner, hvor det er muligt at låne penge, uden et oprettelsesgebyr. Så kig altid ekstra godt for at finde et billigt lån til dig.

Udover oprettelsesgebyrer er der også en anden problemstilling, der kan skabe ekstra omkostninger til låntageren. Det er, når låntageren ikke kan tilbagebetale sit lån til tiden. Hvis du ikke har pengene til at tilbagebetale pengene til det aftalte tidspunkt, vil det komme til at koste dig som forbruger ekstra.

Som du kan se, er der nogle ulemper forbundet med mobillån, som du altid skal holde dig for øje, når du overvejer at optage et mobillån. Alligevel overvejer fordelene, og derfor kan mobillån være et rigtig godt alternativ for dig.

Finanstilsynet sikrer dig optimale rammer

Når du vælger at låne penge via MONEYBANKER, kan det nogle gange være svært at se, hvem du rent faktisk låner hos. Måske har du aldrig hørt låneudbyderens navn og forbliver derfor skeptisk. Det skyldes, at markedet for mobillån er en kontinuerlig voksende branche med mange nye aktører, der konkurrerer om de forskellige låntagere.

Du kan derfor møde mange nye navne, som det er svært at forholde sig til

Selvom dette er noget, der hyppigt tages med i tankeprocessen, når man låner penge, kan vi dog berolige dig. Der er intet at frygte, hvis du låner hos en af vores samarbejdspartnere. Det er der flere grunde til.

For det første udvælger MONEYBANKER nøje, hvem de samarbejder med og stiller dermed en form for kvalitetsgaranti. For det andet findes der i Danmark den offentlige instans Finanstilsynet, som overvåger alle finansielle virksomheder og dermed sikrer dig, at virksomhederne overholder reglerne. Finanstilsynet kontrollerer, at forbrugeren ikke bliver vildledt, idet virksomheden tiltvinger sig økonomiske gevinster. På den måde skal du ikke være bange for skadelige tricks fra låneudbydernes side, da de altid vil blive overvåget af en offentlig instans.

Medieomtalen i Danmark om kviklån, forbrugslån og mobillån har de seneste år hovedsageligt været negativt præget. Det skyldes, at der er en del myter omhandlende lån, som stadigvæk holder sig blandt danskerne. De holder dog ikke alle sammen stik.

En af de typiske bebrejdelser er, at låneudbyderne kun er ude efter dine penge og ikke er interesseret i god service. Selvfølgelig vil låneudbydere tjene penge på deres lån. Men idet de bliver overvåget af finanstilsynet, får de slet ikke mulighed til at stjæle dine penge.

Mobillån er ligesom andre online-lån og banklån en meget seriøs lånetype.

Derudover siges det, at låneudbyderne hemmeligholder oplysninger. Det er rigtigt, at du bliver bedre oplyst om et lån, når du taler med din bankrådgiver. Men online låneudbydere skal ligesom bankerne godkendes af de danske myndigheder og stå til regnskab over for dem.

Hvis du ønsker mere gennemsigtighed og ekstra informationer, er det altid en god idé at ringe direkte ind til låneudbyderen og have en uforpligtende snak om dit mobillån.

Brug vores søgemaskine

Når du har besluttet dig for, at du gerne vil låne penge og optage et mobillån, handler det om at finde den rigtige låneudbyder. I stedet for at springe rundt mellem de forskellige låneudbyders hjemmesider, tilbyder vi dig en meget bedre løsning. På MONEYBANKER stiller vi dig en søgemaskine til rådighed, der er perfekt til at komme i gang med lånsøgningen.

Du finder søgemaskinen øverst til venstre på din computer eller under ”ny søgning” på mobilen. Den er meget nem at bruge og giver dig et hurtigt overblik over de forskellige lån og låneudbydere. For at finde det rigtige mobillån til dig skal du blot angive lånebeløbet og din alder - og så er du i gang.

Lånebeløb

For at komme i gang med lånsøgningen på MONEYBANKER skal du først og fremmest angive det beløb, du ønsker at låne. Det er vigtigt, at du ved, hvor mange penge du vil låne, så søgemaskinen kan frasortere de låneudbydere, der ikke tilbyder det ønskede beløb.

Hvis du ikke er helt sikker på, hvor mange penge du skal låne, er det hensigtsmæssigt at ansøge om et højere beløb, end du egentlig har brug for. Det skyldes, at du kan komme i den situation, at låneudbyderen ikke tilbyder det lån, du søger, og derfor reducerer beløbet. Hvis du derfor bliver tilbudt et for højt lån, kan du altid kontakte låneudbyderen direkte, og få beløbet nedsat.

Du vil inden for kort tid modtage et nyt tilbud med et reduceret lån.

Alder

Det er nødvendigt, at du angiver din alder i søgemaskinen, da de forskellige låneudbydere på MONEYBANKER har forskellige anfordringer til deres låntagere. Du skal være mindst 18 år gammel for at kunne optage et mobillån, og jo ældre du er, jo nemmere er det at finde et lån. Der er færre lån til de unge, derfor er det vigtigt, at du angiver din alder, så søgemaskinen kan finde lige præcis de lån, der passer til dig.

Hvis du er 25 år eller derover, kan du optage lån hos samtlige låneudbydere på MONEYBANKER.

Når du har valgt både lånebeløb og alder i søgemaskinen, får du en oversigt over de låneudbydere, der matcher dine forventninger til et lån. Du kan nu sammenligne de forskellige lån og derudfra vælge det, der bedst passer til dig. Så sender du bare ansøgningen af sted, og kort tid efter får du tilsendt et tilbud.

Ansøg altid flere steder

Det er vigtigt at huske, at der ligger en fordel i at ansøge flere steder for at få det optimale udbytte af søgeprocessen. De angivne omkostninger i oversigten er kun vejledende og genspejler dermed ikke nødvendigvis den reelle rente. Du får først de endegyldige omkostninger (lånets ÅOP), når du har ansøgt et sted.

Derfor giver det god mening at sende ansøgninger til flere forskellige udbydere, så du kan sammenligne omkostningerne og kravene bagefter.

Det anbefales at søge om lån mindst tre forskellige steder for at finde det sted med de mindste omkostninger. Du taster bare de nødvendige informationer ind og ansøger hos de låneudbydere, du ønsker. Du kan så, efter din ansøgning er blevet godkendt, vælge lånet med de laveste omkostninger og dermed undgå at falde i prisfælden.

Det må pointeres, at det er gratis at sende en ansøgning afsted, og at det på ingen måde er en bindende aftale. Du kan derfor teoretisk sende ti forskellige ansøgninger af sted, hvis du gerne vil sammenligne mange låneudbydere. Du indgår først en bindende låneaftale, når du sender den underskrevne kontrakt tilbage til den udvalgte låneudbyder.

Samlet set er der altså kun fordele i at ansøge mindst tre steder. På den måde sikrer du dig den mest økonomiske lån og undgår at betale alt for høje renter for din mobillån.

Læs anmeldelser, skab overblik

Når du vælger mellem de mange låneudbydere på MONEYBANKER, kan det være en udmærket idé, at danne dig et overblik over de forskellige virksomheder, der udbyder mobillån. Dette kan du gøre, ved at læse andre brugers anmeldelser, hvor de skriver om deres erfaringer med lånet hos virksomheden.

Det er dog vigtigt, at kunne erkende de forskellige anmeldelsers hjælpeværdi. Som udgangspunkt kan man skelne mellem to forskellige former af anmeldere: Dem, der giver en ærlig beskrivelse af deres erfaringer, og dem, der selv har skabt problemer og giver skylden til låneudbyderen.

Den ærlige anmeldelse

Der er rigtig mange brugere, der benytter sig af servicen på MONEYBANKER og låner penge hos vores samarbejdspartnere. Nogle af dem vælger at skrive en anmeldelse, for at dele deres erfaringer. De giver en oversigt over, hvad brugeren kan forvente, og hvordan servicen har været.

Du kan for eksempel læse om, hvor hurtig pengene var på kontoen, hvad omkostningerne var hos låntageren, eller hvordan tilbagebetalingen har fungeret. Disse former for anmeldelser er meget brugbare, når du overvejer, hvilken låneudbyder du skal vælge, idet de giver en smagsprøve af, hvordan det er at låne, uden at du selv skal prøve det.

Den uretfærdige anmeldelse

Den anden form for anmeldelse er næsten altid en negativ en af slagsen. Disse anmeldelser skaber et dårligt indtryk af låneudbyderen, selvom den dårlige oplevelse har været selvforskyldt af brugeren. Det er hyppigst brugere, der ikke kan betale til tiden og derfor har højere omkostninger på grund af ekstragebyrer.

Disse brugere har lånt på samme vilkår som andre brugere, men har ikke levet op til aftalen af forskellige grunde. Det gør, at der ofte følger sure opstød i form af anmeldelser, fordi det bliver rigtig dyrt for låntageren. I disse anmeldelser kan man ofte læse, at låneudbyderne er dårlige og at vilkårene er unfair. Dette skal altid sættes i perspektiv til låntagerens eget ansvar.

Hvis man ikke overholder sin del af aftalen, er det helt normalt, at der kommer konsekvenser. Derfor skal man være meget forsigtigt med denne form for anmeldelser og derimod holde sig til dem, der beror på reelle erfaringer.

Hvis du vil skabe et overblik over låneudbyderne, er det en rigtig god idé at kigge på anmeldelser. Det er vigtigt, at skelne mellem ærlige anmeldelser og dem, der kun vil skade udbyderen. Selvfølgelig kan der også være ærlige anmeldelser, der udtrykker utilfredshed.

Det er bare vigtigt at finde de anmeldelser, som du kan få noget ud af i forhold til dit eget lån.

Hvordan ansøger jeg om et mobillån?

Når du har sammenlignet de forskellige låneudbydere i forhold til lånets ÅOP og har suppleret de finansielle informationer med anmeldelser fra tidligere brugere, er du klar til at optage dit eget mobillån. Denne proces er meget nem og overskuelig, men den vil alligevel blive introduceret til dig i det følgende, så du låner på de optimale præmisser via MONEYBANKER.

Låneudbydernes hjemmeside

For at sende en låneansøgning for et mobillån af sted klikker du ganske enkelt på linket til låneudbyderen, som det er angivet i søgemaskinens oversigt. Du bliver så viderestillet til låneudbyderens egen hjemmeside, hvor du får mulighed for at udfylde en ansøgningsformular. Her skal du angive en del oplysninger, som er forskellige fra udbyder til udbyder.

Typisk vil det dog være personlige oplysninger.

Efter du har udfyldt og afsendt din ansøgning, vil du hurtigt få svar af låneudbyderen. Dette sker som regel inden for et par timer. Nogle gange kan der dog også gå længere tid, når det er udenfor normal arbejdstid, i weekenden eller på helligdage.

Nogle udbydere, især de større, svarer ofte allerede inden for få minutter. Hos andre kan der gå lidt længere tid.

Udbyderen vil så kontakte dig, typisk via mail, som du angiver i ansøgningen. I mailen vil du så modtage et tilbud til dit mobillån, hvor alle omkostningerne (ÅOP) er indregnet. Igen er det vigtigt at huske, at det lån med det laveste ÅOP i de allerfleste tilfælde er det billigste alternativ.

Det er vigtigt at huske, at det at du modtager et tilbud, på ingen måde forpligter dig til at optage lånet. Du kan derimod selv bestemme om du ønsker at godkende lånetilbuddet, eller om du ønsker at optage et mobillån et andet sted.

Underskriv med NemID

Når du er nået så langt i processen, at du er klar til at godkende et lånetilbud, skal du underskrive lånekontrakten. Hos mobillån er det helt simpelt, idet du kan underskrive ved hjælp af dit NemID. NemID fungerer som en digital signatur, som også kan bruges til at underskrive bindende aftaler.

At godkende et lån via NemID svarer altså til den fysiske underskrift og er på samme måde bindende. Der gælder dermed de samme regler, som hos den underskrevne fysiske låneaftale.

Tilbagebetaling

Når du optager et mobillån, er det væsentligt at huske, at pengene tilbagebetales på en gang. Du låner et bestemt beløb og ovenpå regnes lånets ÅOP. Det samlede beløb skal tilbagebetales til slutningen af låneperioden og kan derfor ikke betales i flere små afdrag.

Det er altså enormt vigtigt, at du har økonomien til at tilbagebetale hele mobillånet på en gang. Da mobillån generelt er kendetegnet med mindre lånebeløb, er dette dog ikke den største udfordring for de fleste låntagere. Alligevel er det essentielt at huske, at du skal have styr på din finansielle situation, når du optager et mobillån.

Hvad sker, hvis jeg ikke tilbagebetaler til tiden?

Hvis du har optaget et mobillån, og af en eller anden årsag ikke når at tilbagebetale lånet til tiden, vil der være dyre konsekvenser. Det vigtigste, du kan gøre, er at kontakte låneudbyderen. Ofte kommer du kun til at betale et gebyr for den sene tilbagebetaling, men der er ingen yderligere konsekvenser.

Dette vil dog resultere i højere omkostninger for dit lån, og du skal altså samlet set betale mere.

Hvis du ikke tilbagebetaler lånet, ikke betaler gebyrer og ikke reagerer på kontakt for låneudbyderen, vil låneudbyderen give sagen videre til inkasso, som så indkræver pengene. Samtidig vil du blive registreret i RKI eller Debitor Registret som dårlig betaler. Det vil have indflydelse på dine fremtidige forsøg på at låne penge hos alle låneudbydere.

Så det er vigtigt, at du altid husker at lægge et budget, når du optager et mobillån. Fordi dermed beregner du, hvilke omkostninger du kan håndtere. På den måde sikrer du, at du har råd til at betale lånet tilbage, og at du ikke kommer til at stå med en masse gæld.

Hvis du har styr på dine finanser, kan mobillånet kun blive en god erfaring til dig.

Mobillån og forbrugerombudsmanden

Mange danskere kommer i løbet af deres liv til at stå i situationen, hvor de mangler penge. Der kan være mange forskellige grunde til det, og det kan ske for de fleste. Når man ender i sådan en situation, låner man typisk penge for at skaffe de finansielle problemer ud af verden. Der findes masser af forskellige låneformer, og en af de nyeste på det danske marked er mobillån.

Mobillån er simple og hurtige online lån, som kan optages via mobiltelefonen. De har været meget udbredte i Sverige og Finland i de sidste mange år, og er et par år siden også kommet til Danmark. Dog har der været juridiske problemer med mobillån og SMS-lån. 

Forbrugerstyrelsen havde sat flere undersøgelser i gang, for at finde ud af, om mobillån og SMS-lån er lovlige, eller om de skal beskæres eller endda forbydes.

Den følgende artikel giver overblik over problematikken med mobillån og SMS-lån og viser fordelene og ulemperne ved denne lånetype.

SMS-lån og Mobillån

Mobillån er online lån, som kan optages via mobiltelefonen. Det er nemme og hurtige lån, som har været etableret på det danske marked et par år. Forgængeren for mobillån er SMS-lån, og det er stadigvæk et begreb, der benyttes for at beskrive denne låneform.

Ved SMS-lån kunne man, som navnet antyder, låne penge ved at sende en SMS med personlige informationer og lånebeløbet til udbyderen, og denne transfererede så pengene på låntagerens konto. I dag, hvor næsten alle mobiltelefoner er smartphones med adgang til internettet, er det blevet normalt at kalde låneformen for mobillån. Princippet er dog stort set det samme som hos SMS-lån, og begrebet SMS-lån er stadigvæk udbredt som beskrivelse af låneformen.

SMS-lånudbyder bryder loven

SMS-lån og mobillån har haft en del medieomtale og har skabt stor debat blandt både journalister og politikere. I 2007 blev forbrugerombudsmanden Henrik Øe opmærksom på SMS-lån, som var nye på det danske marked. En undersøgelse skulle klarlægge, om den nye låneform var i strid med markedsføringsloven. Mens den nye form for kviklån via mobiltelefonen allerede var etableret i Sverige og Finland, var det en meget ny erfaring for danskerne. 

Problemet var, at markedsføringen i form af forskellige former for reklame ikke gav ærlige oplysninger om de reelle omkostninger ved SMS-lån. Undersøgelsen skulle finde ud af, om udbyderne rent faktisk brød loven, eller om de bevægede sig i en gråzone.

Den første udbyder af SMS-lån i Danmark var den finsk ejede virksomhed SMS Kviklån. De gik med det samme i gang med at sende reklamer for at præsentere det nye produkt. Her reklamerede SMS Kviklån med en relativ lav ÅOP, som ikke genspejlede de reelle omkostninger ved lånet. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent. Forbrugerombudsmandens beregninger viste, at ÅOP reelt set lå meget højere, end angivet af låneudbyderen.

Samtidig var der problemer med fortrydelsesretten hos SMS Kviklån. Firmaet beholdt administrationsafgiften, selvom forbrugeren valgte at gøre brug af sin fortrydelsesret.

Den primære målgruppe for kviklån og især SMS- og mobillån er de unge. Hvis låneudbydere ikke angiver de reelle låneomkostninger i deres reklamer, er det især de unge, som bliver snydt. Det er specielt farligt, fordi det også er den befolkningsgruppe, der har sværest ved at vurdere, hvorvidt oplysningerne er korrekte, og hvilken betydning det har for de endelige omkostninger. 

Det var også derfor, at forbrugerombudsmanden i 2008 valgte at politianmelde virksomheden SMS Kviklån. I året 2009 blev SMS Kviklån så dømt til at betale en bøde på 150.000 kroner for at give forkerte oplysninger til forbrugeren om prisen på SMS-lån. Så retten vurderede, at SMS Kviklån faktisk havde vildledt forbrugerne gennem deres reklamer. SMS Kviklån accepterede og betalte bøden.


I 2016 har den aktuelle forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen anmeldt syv kviklånudbydere til politiet for lignende problemer med markedsføringen. De syv virksomheder anklages for ikke at give forbrugerne de rigtige informationer på deres hjemmesider. Der vil nu blive undersøgt, om låneudbyderne rent faktisk bryder markedsføringsloven, og hvis ja, hvilken straf virksomhederne skal pålægges.


Forbrugeren får mere og mere beskyttelse i Danmark, hvad angår håndteringen af kviklån. Folketinget fik for nyligt vedtaget en lov, der giver låntageren en 48-timers betænkningsperiode, efter de har optaget lånet. I disse 48 timer må udbyderen ikke kontakte låntageren. Dermed får forbrugeren 48 timer til at genoverveje lånet og, hvis det kommer til stykket, at fortryde låneaftalen. Så i Danmark er der meget stor kontrol med låneudbyderne for at sikre danskerne den bedst mulige låneoplevelse.

Problematikken ved mobillån og SMS lån

En af problematikkerne ved mange kviklån og især mobillån er, at løbetiden er meget kort. Der går typisk kun 15-60 dage, før forbrugeren tilbagebetaler lånet plus renter og gebyrer. Omkostninger for alle former af kviklån bliver alligevel beregnet på årlig basis gennem nævnte ÅOP. 

Denne bruges til sammenligning af forskellige lån, selvom løbetiden er forskelligt. Her sker der åbenbart nogle gange fejl, idet ÅOP for et lån med kort løbetid ofte er enormt høj, mens de reelle omkostninger for den korte løbetid er meget lavere. 

Der er derfor forskel mellem de årlige omkostninger og omkostningerne for de 15-60 dage, som de fleste mobillån dækker over. På den måde kan et mobillån virke meget dyrere, når man kigger på ÅOP, end det reelt set er.

Det er vanskeligt at vise denne forskel i absolutte tal, fordi låneperioderne er forskellige, og omkostningerne dermed beregnes på forskellige præmisser.

Fordele og ulemper ved mobillån

Selvom mobillån og SMS-lån har fået en del negativ medieomtale, er der dog nogle væsentlige fordele ved disse lån. Man skal selvfølgelig altid være påpasseligt, hvis man optager et lån, men hvis man har et godt overblik over fordele og ulemper ved mobillån, kan det være et godt alternativ til et banklån.

Mobillån er hurtige og nemme

Noget af det, der er centralt ved mobillån, er at det går hurtigt. Du indtaster bare de nødvendige informationer i din mobil, ansøger og skriver under med NemID. Allerede kort tid efter, oftest inden for den samme dag, har du pengene på kontoen. Så mobillån kan være en god idé, hvis du har akut brug for penge.


Derudover er de meget nemme at søge. Du finder bare mobillån via Moneybanker.dks søgemaskine og bliver videresendt til udbyderens website. Du skal ikke angive formålet med lånet, hvilket gør mobillån til en meget anonym låneform.

Mobillån kræver ingen sikkerhed

Når du vil låne penge i en bank, er det næsten altid et krav, at du stiller en form for sikkerhed. Det behøves du ikke ved mobillån. Du skal hverken have store opsparinger eller ejendom for at kunne optage et mobillån. Derfor er mobillån en låneform til alle, da næsten alle opfylder kravene.

De fleste bliver godkendt

Hvis du søger mobillån, er der kun få krav til dig som låntager. Du skal være over 18 år og have en fast indkomst. Samtidig må du ikke være registreret i RKI eller Debitor Registret, hvilket er lister over dårlige betalere. Hvis du opfylder disse simple krav, kan du optage et mobillån hos mange af låneudbyderne.

Mobillån er overskuelige

Det er en fordel, at mobillån typisk dækker over meget små beløb. Du kan optage lån op til 7000 kroner, og de tilbagebetales inden for 15 til 60 dage. Idet beløbene er meget overskuelige, er det bekvemt muligt for de fleste at tilbagebetale de lånte beløb samt renter og gebyrer.

Finanstilsynet sikrer dig mod snyd

Udover at forbrugerombudsmanden kontrollerer kviklånudbyderne i Danmark, er der også en anden offentlig instans, der sikrer dig optimale rammer for dit lån. Finanstilsynet overvåger finansielle virksomheder i Danmark og passer på, at virksomhederne følger reglerne og ikke snyder sine kunder. På den måde bliver der sikret, at forbrugerne ikke bliver vildledte, og at låneudbyderne derved ikke tiltvinger sig økonomiske gevinster.


Som oversigten viser, er der en del fordele ved at optage et mobillån. Men det er altid vigtigt, også at have ulemperne i baghovedet, når man skal til at låne penge. Der er et par ulemper, som låntageren altid skal tage hensyn til, hvis det skal blive til en god låneoplevelse.

Hvis du vælger at optage et mobillån, så er der høje omkostninger forbundet med det. Det er ingen hemmelighed: mobillån er nogle af de dyreste lån, som du overhovedet kan få på det danske lånemarked. 

Det skyldes først og fremmest den korte løbetid ved mobillån. Gennem de høje renter prøver mobillånudbyderne at sikre sig imod, at nogle låntagere ikke når at betale pengene tilbage.

Mobillån er ikke kun dyre, de har ofte også ekstra gebyrer, som betyder yderligere omkostninger. Nogle gange bliver du bedt om at betale et administrationsgebyr, andre gange er det andre gebyrer, som lægges til renten. På den måde bliver de samlede årlige omkostninger (ÅOP) meget høje, og mobillånet kan blive meget dyrere end du havde forventet.


Hvis du overvejer at optage et mobillån, skal du altid tænke på både fordelene og ulemperne for at vurdere, om et mobillån kan betale sig for dig. Mobillån havde en lidt svær start i Danmark, men er under skarp overvågning blevet etableret på markedet. Forbrugerombudsmanden og finanstilsynet sikrer, at låneudbyderne overholder reglerne og at forbrugerne kan optage sikre lån.