Tag højde for gebyrniveau

Lånetilbud er opdateret d. 18/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Tag højde for gebyrniveau ved vekslinger af valutaer

Betalingskort i udlandet

Hvert år tager tusindevis af danskere på ferie til alle verdenshjørner for gode ferieoplevelser. Den teknologiske udvikling har gjort det muligt, at flere danskere kan bruge deres betalingskort, herunder Visa-Dankort, til at gennemføre deres betalinger, mens de er på ferie. 

Ligeledes er det mange steder muligt at se prisen i danske kroner, når man skal betale. Og her tænker du, at det nok er nemmere at sige ja til at betale i danske kroner, fordi det er jo mere overskueligt og du kan forholde dig til beløbet, som står i danske kroner. Måske tænker du at det også er nemmere, fordi du ikke behøver at bruge en valutaomregner, når regningen skal betales. 

Dog er der desværre ikke særlige mange der ved, at det i virkeligheden er ret dyrt at betale i danske kroner frem for den lokale valuta. I det følgende har MONEYBANKER.dk samlet de væsentligste aspekter vi anbefaler, at du skal have i mente, når du skal tage højde for gebyrniveauet i udlandet. Vi lægger ud med kigge på, hvorfor det er bedre med at betale i den lokale valuta.

Godt råd – betal i den lokale valuta

Som nævnt er der ikke særlige mange der ved, at det er dyrere at betale i danske kroner frem for den lokale valuta, selvom det er mere bekvemt. Når du bruge dine kreditkort i udlandet - både i hæveautomater, butikker, restauranter med mere, er det vigtigt, at du er opmærksom på, om du gerne vil hæve eller betale i danske kroner frem for i lokal valuta.

Her vil du få mulighed for at kigge nærmere på kurserne, før du vælger, men det vil næsten altid være billigere at vælge at betale/hæve i lokal valuta. Det er nemlig ikke kun de udenlandske banker som tjener på, at du vælger at betale/hæve i danske kroner. 

Nets, udbyder af betalings-, kort- og informationsservices, lægger også et gebyr oveni, når der skal foretages en omregning af valutaen i den udenlandske hæveautomat eller betalingsterminal. Alt dette er med til at hæve prisen for dig. Her kan du regner med at det beløb der skal betales i kroner bliver omkring 3 procent dyrere. 

For eksempel lad os sige, at dig og din familie har været ude og spise en dejlig middag til 600 kroner. Her vil middagen ende med at koste dig 618 kroner på grund af de pålagte gebyrer - derfor betal i den lokale valuta, da du kan spare lidt.

Skal jeg veksle før rejsen eller på rejsemålet?

Der er en del penge at spare på hæve-og vekselgebyrer, hvis du gør dig nogle overvejelser omkring hvorvidt du skal veksle penge hjemmefra eller på rejsemålet. I denne forbindelse er det altid godt at have lidt kendskab til valutakurserne, og her kan du anvende vores valutaomregner for at finde værdien af dine penge i den lokale valuta.

Generelt set er det billigere at veksle danske kroner til den fremmede valuta hjemmefra. Her kan du enten veksle penge i et vekselbureau eller i din bank. Du kan altid kontakte din bank for at høre om dine muligheder, da der er en generel opfattelse af, at vekselbureauerne har de bedste kurser, mens bankerne tager de laveste gebyrer.

Alt dette afhænger af hvilken bank du er kunde hos. 

Nu er der også en del banker, der tilbyder deres kunder at veksle penge helt uden gebyrer. Uanset om det er banken eller vekselbureauer du tager kontakt til, så brug gratis og uforpligtende MONEYBANKER.dks valutaomregner for at skabe dig et overblik over valutakurserne og værdi af dine penge, inden du tager din beslutning.

Husk det er altid gratis og uforpligtende at bruge MONEYBANKER.dk. Det er uanset, om du bruger valutaomregneren eller ansøger om et mindre kviklån online eller ønsker at samle din gæld i et samlelån.

Hvis du vælger at veksle penge i lufthavnen

Der er rigtig mange som vælger at veksle penge i lufthavnen. Hvis du vælger at veksle penge i lufthavnen, så bør du veksle penge i lufthavnen hjemmefra. Det anbefales ikke at du venter med at veksle penge i den lokale lufthavn, idet du typisk set vil få en dårligere og mindre gunstig kurs samt et højere vekselgebyr. 

Et alternativ for at undgå at veksle penge i den lokale lufthavn er, at du venter med at komme til din endelige destination. Her vil du nemlig have mulighed for at tjekke forskellige vekselgebyrer, idet gebyrer kan variere fra bureau til bureau. Du kan gøre lidt forarbejde hjemmefra, hvor du kan undersøge nærmere vekselbureauer på dit rejsemål, og finde de steder som ikke tager vekselgebyr. 

På denne måde kan du spare lidt penge, samt undgå gebyrer. Ligeledes kan du bruge valutaomregneren for at få et realistisk billede, og værdi af dine penge.

Kontanter hjemmefra

Hvis du er en af dem som foretrækker at bruge kontanter på din ferie, så er det mere attraktiv og gunstigt at købe udenlandsk valuta hjemmefra end på dit rejsemål. Dette bunder i det faktum, at den danske krone ikke er en valuta der er så efterspurgt i udlandet, som for eksempel euroen. 

Med andre ord betyder dette - når en valuta ikke er så efterspurgt resulterer det i, at udenlandske banker og vekselbureauer har en del besværlighed og ret høje udgifter med at returnere danske kroner tilbage til Danmark. Og så tænker du - hvad har det med mig at gøre? 

Sagt med andre ord, når en valuta ikke er så efterspurgt skaber det mange udgifter for banker og vekselbureauer, og disse udgifter dækker banker og vekselbureauer i form af højere gebyrer, når du skal veksle danske kroner til fremmed valuta. Ved veksling af dine penge kan du anvende valutaomregneren for at få indblik i de forskellige valutakurser, og se værdien af dine penge.

Valutaomregner – gratis og uforpligtende!

Uanset om du vælger at bruge kontanter eller kreditkort, om du foretrækker at veksle hjemmefra eller på dit rejsemål – så kan du altid benytte dig af MONEYBANKER.dks valutaomregner. Det er et praktisk værktøj, som på få sekunder giver dig det overblik og indsigt mellem valutaerne, som du står og har brug for. 

Vores valutaomregner bliver jævnligt opdateret og bygger på Nationalbankens tal, hvilket gør vores valutaomregner pålidelig. Du kan bruge vores valutaomregner helt gratis og uforpligtende og så meget som du har lyst til.

Pas på med hæveautomater og gebyrerne

Der findes nogle udenlandske banker som ikke opkræver hævegebyr, men kun vekselgebyr. Derimod findes der også udenlandske banker der opkræver begge dele. Hvor meget du skal hæve i automaterne er en individuel og privat sag fordi i sidste ende skal det være et beløb, som du har det trygt ved at gå rundt med. 

Dog er det altid en god idé at hæve det højeste beløb, idet du i mange tilfælde skal betale gebyrer, hver gang du hæver. Med andre ord kan det blive en dyr affære, hvis du hæver mindre beløb flere gange, idet du skal betale gebyrer hver gang du bruger hæveautomaten.

Tommelfingerreglen er, at gebyret for Visa-Dankort typisk er 30 kroner, mens gebyret for et MasterCard ligger på 50 kroner. I modsætning opkræver banken et gebyr, når du betaler med dit kreditkort. Grund til at banken opkræver gebyret er for at sikre sig selv mod udsving i kurserne. 

Er du på ferie i Europa skal du regne med et gebyr på 1 procent, mens i resten af verden ligger gebyret på 1,5 procent. Hvis du er en indehaver af et Visa-Dankort vil det være billigere at bruge kortet frem for at hæve penge i automaterne. 

Som udgangspunkt vil køb med kort oftest være lidt billigere end hæveautomater. Ydermere er det værd at vide, at du om dagen maksimalt kan hæve 2000 kroner i udenlandske hæveautomater. Typisk set bruger de fleste danskere Visa-Dankort, og på dette betalingskort er der en forbrugsgrænse på 20.000 kroner om måned, uanset hvor i verden du vælger at bruge dit kort.

Opsummering af gode råd og undgå gebyrer

I det følgende har MONEYBANKER.dk lavet en lille opsummering på baggrund af de ovenstående aspekter vi anbefaler, når det kommer til gebyrniveauet. 

Ligeledes inddrager vi Forbrugerrådet Tænks anbefalinger omkring, hvordan du kan tage højde for det høje gebyrniveau:

  • Anvend valutaomregner – det tager kun få sekunder at få indsigt i, hvor meget dine penge er værd.
  • Betal med kortet hvis du har mulighed for det, da det er den billigste løsning for at undgå hæve-og vekselgebyrer.
  • Fortrækker du kontanter så veksel penge hjemmefra.
  • Det er oftere billigere at veksle penge hos vekselbureauer frem for banker. Grund til dette er, at bankerne ikke konkurrer på deres valutapriser. Dog tag kontakt til din bank og hør om dine muligheder.
  • Husk altid at betale i den lokale valuta, fordi det er bare billigere end danske kroner, idet du får en mere fordelagtig vekselkurs, når du vælger lokal valuta samt undgår du gebyrer fra din danske bank.