SU-lån

Lånetilbud er opdateret d. 19/03-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

SU-lån

En type af privatlån som anvendes relativt hyppigt af danskere er SU-lån. I Danmark har man den gode, at man kan modtage økonomisk støtte, mens man er under uddannelse. 

Dette er en gode, som langt de fleste studerende vælger at benytte sig af. Ikke desto mindre er SU’en ofte ikke nok til at dække alle de udgifter, man har som udeboende studerende. Det skyldes i høj grad de høje månedlige priser på lejeboliger i de store danske studiebyer som København, Aarhus og Odense. 

Her rækker SU’en muligvis kun til huslejen og de øvrige faste udgifter. Hvis den studerende derudover ønsker at foretage sig noget andet engang imellem, skal det finansieres på anden vis. Her vælger mange at optage et SU-lån som supplement til SU’en. 

For at uddybe hvad denne lånetype indebærer, vil denne tekst indeholde information om begrebet SU-lån, hvordan lånet fungerer, hvordan tilbagebetaling fungerer samt hvilke fordele og ulempe det implicerer at optage denne type af lån.

Med denne viden kan du sammenligne med øvrige lån og derudfra vurdere, hvilken låneform der bedst egner sig til dit lånebehov.

Hvad er et SU-lån?

SU-lån er et lån, som er beregnet til studerende på SU. Det er altså et krav, at man modtager SU, før man kan optage et SU-lån. Det vil sige, at man ikke kan have et SU-lån i de perioder, hvor man ikke er på SU. 

Et eksempel herunder kan være, hvis man tager orlov, eller hvis man er på barsel i en periode i løbet af studiet. SU-lånets formål er at fungere som supplement til SU’en. 

Da det kan være svært for nogle studerende at få det til at fungere med at arbejde, samtidig med at man har et fuldtidsstudie, kan SU-lånet være en stor hjælp. 

Selv hvis man kan få sin SU til at række til betalingen af både husleje og faste udgifter, har de fleste studerende brug for lidt penge til at foretage sig noget lidt sjovere end at studere engang imellem. Det kan virke ret uoverskueligt at skulle være studerende i fem år, hvis man ikke har mulighed for at lave noget andet af og til. 

Ellers er der også en mulighed for, at man kører død i sit studie for tidligt. De fleste mennesker har brug for lidt afveksling en gang imellem.

Hvordan fungerer SU-lån?

Måden hvorpå man søger SU-lån er meget simpel. Man går ind på minSU på hjemmesiden www.su.dk. Dette er hjemmeside, som er styret af Statens Uddannelsesstøtte, som tildeler studerende deres SU.

Her søger man digitalt om lånet. 

Efter man har sendt sin ansøgning, går der højst et par uger, før man modtager et svar på ansøgningen via e-boks/den digitale postkasse. Når man modtager svar fra SU-styrelsen, skal man igen ind på minSU. Her er der nu en låneplan, som man skal udfylde og godkende. 

Når man udfylder låneplanen, skal man tage stilling til, hvor meget man ønsker at låne i de forskellige måneder. Det er dog ikke ubegrænset, hvor meget man kan få udbetalt hver måned. Derudover skal man beslutte sig for, hvilke måneder man gerne vil modtage SU-lånet i. 

Har man brug for et større lån, kan det give mening at undersøge et kviklån. Husk dog i dette tilfælde på, at dette kviklån skal tilbagebetales hurtigere end dit SU-lån, da låneomkostningerne er højere på dit kviklån.

Du kan altid holde pause

Hvis man ikke har brug for lånet i alle tolv måneder, er det for eksempel en god idé at udfylde låneplanen derefter. På den måde slipper man i hvert fald for at stifte endnu mere gæld. Herefter vil det være muligt at få lånet udbetalt.

Det fungerer således, at det kun er nødvendigt at søge om et SU-lån, hvis man ikke har modtaget et i det forrige år. Dette skyldes, at man per automatik bliver tilbudt et nyt SU-lån, når et nyt år starter, hvis man havde søgt om et SU-lån i det forrige år. 

Der er altså ingen grund til at skulle igennem hele den procedure igen. Hvis man det efterfølgende år ikke har lyst til at fortsætte med at modtage sit SU-lån, skal man lade være med at gå ind og udfylde og godkende sin låneplan, når man modtager tilbuddet digitalt. Hvis man blot lader være med dette, slipper man altså for et SU-lån det efterfølgende år.

Hvor meget kan man låne hver måned?

Ved SU-lån kan man maksimalt låne 3040 kr. om måneden. Det er dog ikke ensbetydende med, at man er tvunget til at låne så meget, hvis man vælger at optage et SU-lån. 

Hvis man for eksempel kun har brug for 1000 kr. mere om måneden for at få sin økonomi til at hænge sammen, kan man blot nøjes med at søge om det beløb, når man udfylder sin låneplan. 

Da det jo er et lån, som skal betales tilbage på et senere tidspunkt, er det altså fornuftigt ikke at lade sig friste af, hvor meget man maksimalt kan låne. 

Hvis man holder sig til det beløb, man reelt set har brug for, undgår man at have en større gæld i sidste ende. Jo mindre et lånebeløb man låner, jo bedre er man stillet ved endt studie, når gælden skal betales tilbage.

Tilbagebetaling af SU-lån

Når man optager et SU-lån, løber der renter på lånet under ens studietid. Når man har fået udbetalt sit SU-lån, vil administrationen af lånet blive overført til Udbetaling Danmark. 

Det er altså dem, der står for forløbet, når man skal til at betale lånet tilbage. Man skal begynde at betale lånet tilbage, når man er færdig med sin uddannelse. 

Det fungerer sådan, at tilbagebetalingen af lånet starter, når man har færdiggjort sin uddannelse. Helt præcist starter tilbagebetalinger af SU-lån et år efter udgangen af det år, hvor man har færdiggjort sin uddannelse. 

Det betyder altså, at hvis man færdiggør sin uddannelse i sommeren 2016, skal man begynde tilbagebetalingen af sin gæld i januar 2018. 

Alle disse specifikke tidspunkter, får man dog yderligere besked om via digital post, når tiden er kommet dertil.

Fordele og ulemper ved SU-lån

Ved optagelse af et SU-lån er der, som ved alle andre privatlån, en lang række af fordele og ulemper. I den følgende tekst, vil nogle af de mest markante af disse fordele og ulemper blive stillet op i punktform. 

På den måde kan man få et overblik over, hvornår det kan/ikke kan betale sig at optage et SU-lån.

Fordele

  • Det er en meget fleksibel lånetype. Man kan altså selv bestemme, hvor mange måneder man ønsker at lånet skal løbe. Hvis man for eksempel kun har brug for lånet sommeren over, kan man blot markere det, og man er på den måde ikke tvunget til at tage et større lån, end man har brug for.
  • Det er en af de billigste lånetyper, man kan benytte sig af. Det vil altså klart være mest fordelagtigt at optage et SU-lån, hvis man mangler en ny computer til studiet, frem for at optage et forbrugslån, da disse har en tendens til hurtigt at blive dyre på grund af den høje rente.
  • De renter der knytter sig til SU-lånet er fradragsberettigede fra det tidspunkt, hvorpå man begynder at afdrage på lånet. Dette gør det altså væsentligt nemmere at overskue at få startet tilbagebetalingen af lånet.
  • Det er muligt at optage SU-lån i hele ens studietid, da man kan optage SU-lån i hele seks år. Dette gælder naturligvis ikke, hvis man starter på en PhD. Dette skyldes, at man som PhD er ansat, og derfor heller ikke modtager SU men en reel løn. Derfor er man heller ikke studerende i traditionel forstand, på trods af navnet ’PhD studerende’.

Ulemper

  • Man kan risikere at blive fristet af både muligheden for at optage et større lån, end man egentlig har brug for, samt at optage lånet i længere tid, end det er nødvendigt. Hvis man lader sig friste af dette, vil man i sidste ende stå med et væsentlig større lån, end man fra starten havde tænkt sig.
  • Fordi det er så nemt at optage et SU-lån, kan man risikere at øge sit forbrug unødvendigt meget. Nogen vælger SU-lån frem for at tage et studiejob, mens de studerer, fordi lånet er den letteste løsning. Det drejer sig altså om studerende, som har tid og mulighed for at arbejde ved siden af studiet. Hvis man har det, bør man selvfølgelig gøre det, før man optager et lån. Man skal huske på, at man skal betale lånet tilbage på et, for mange, ret kritisk tidspunkt i ens liv. I de efterfølgende år efter endt studie ønsker mange at købe en bolig og stifte familie, hvilket kræver en stærk og gerne gældfri økonomi. Hvis man samtidig er ved at afvikle på gammel studiegæld, kan man derfor godt risikere, at man bliver nødt til at udsætte disse ønsker i et stykke tid.

Konklusion

Konkluderende kan man sige, at SU-lån er en smart og billig måde, hvorpå studerende kan få deres liv til at hænge sammen i studietiden, hvis de ikke har tid eller overskud til at have et studiejob samtidig. 

Derudover er det en smart lånetype, da man ikke nødvendigvis behøver at låne særlig store beløb samtidig med, at de heller ikke behøver at have en særlig lang løbetid. 

Man skal som studerende blot passe på, at man ikke kun tyr til denne lånetype, fordi den er nem og lettilgængelig. Hvis man ikke har brug for lånet, eller man har tid til at arbejde ved siden af studiet, vil det naturligvis til enhver tid være smartest at holde sig fra at låne penge, så man er gældfri ved endt studie.