Kreditkorttyper

Lånetilbud er opdateret d. 19/03-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Kreditkorttyper

Hvad er et kreditkort?

Markedet for betalingskort bliver større og større, samt mere populært blandt danske forbrugere. Et kreditkort er et betalingskort som bruges til at betale for varer og tjenester i butikker, på internettet, i udlandet med videre. 

I dag er det helt almindeligt, at de fleste kreditkort medfører mange fordele i form af rabatter på forsikringer, rejser og køb i butikker m.m. Konceptet omkring kreditkortet bygger på, at udbyderen af kortet giver kreditten til dig som forbruger, og denne kredit kan betagnes som et kreditkort lån som bruges i stedet for at have en kassekredit, forbrugslån eller en anden form for lån. 

Det er forskelligt, hvor stor kreditten er, da dette afhænger af den individuelle kreditvurdering og udbyderen. I korte træk, ved et kreditkort bliver pengene trukket sidst på måneden, medmindre du har andre aftaler med udbyderen. 

Et kreditkort giver en række muligheder for at kunne låne penge fra finansielle virksomheder til at betale varer og tjenester allerede i dag, hvor pengene fra din konto bliver trukket på et senere tidspunkt. 

Ved at bruge dit kreditkort udskyder du betalinger, hvilket i sidste ende kommer dig til gode, idet du undgår dyre lån og overtræk på din bankkonto. Typisk set er der også mulighed for at få rentefrit kredit op til 45 - 60 dage. Hvor mange dage det præcist er afhænger dog af udbyderen og den indgåede aftale, men det typiske kredit er på 45 dage. 

Der vil stort set altid være en kreditgrænse, som du skal sørge for at holde dig inden for. I tilfælde af at du overgår grænsen, vil købet som regel blive afvist.

Hvorfor lige 45 dages kredit?

Som nævnt med et kreditkort har man typisk set op til 45 dages kredit. Grund til at det lige er 45 dage bunder i, at et kreditkort typisk set bliver opgjort hver den 15. i en måned. 

På denne måde medtages køb en måned tilbage i tid som skal betales den 1 i måneden efter. Således gives der ca. 45 dages kredit på de køb, der er foretaget lige efter den 15. i måneden før. 

Renterne som er tilknyttet kreditkortet er forskelligt fra produkt til produkt. Men mange kreditkort er rentefri, når det drejer sig om de 45 dages kredit. Når du ofte læser om en rente på et kreditkort, så er det fordi der er mulighed for at få knyttet et kredit maksimum til sit kreditkort.

Ydermere gives der mulighed for at kunne penge på et kreditkort.

Forskellige kreditkorttyper

Nu til dages er kreditkort ikke blot et kort med kredit på, men der også flere og flere fordele der er tilknyttet ved anvendelse af kortene, hvilket er med til at gøre kreditkortet populært blandt danske forbrugere. 

Her er de forskellige udbydere kreative og gør meget for at kunne være konkurrencedygtige blandt deres konkurrenter, og derigennem gør det attraktivt for forbrugerne at vælge lige præcist deres kreditkort. 

Alt dette er med til at give en række fordele til forbrugerne, som får meget ud af kortene. I det følgende har vi prøvet at dele de mange kreditkorttyperne op i forskellige kategorier for at skabe et nogenlunde overblik over de mest anvendte kreditkort, som findes på markedet lige nu.

Standard og Premium kreditkort

Når der er tale om standard kreditkortene, så hentydes der til MasterCard og Visa, som også er de typer for kreditkort som de fleste danskere benytter, og giver dem adgang til rentefri kredit og visse fordelspakker. 

Ydermere findes der også kreditkortene som f.eks. Platin-, Guld- eller Pluskort, som regel benyttes af personer som typisk set har relativt høje kreditscorer og med en bestemt indkomst. Kreditkort inden for Premium kategorien er typisk set også underlagt højere gebyrer og afgifter, som på samme tid har sine fordele. 

Her er der ofte tilknyttet omfattende fordelspakker som indebærer gratis produkter, rabatter på udvalgte butikker, mærker, rejsegoder, opgraderinger på hoteller og bred vift af adgang til forskelligt fryns.

Livsstilskort og Business Kreditkort

Det er også meget almindeligt at finde livsstilskort på kreditkortsmarkedet. Livsstilskorte er skabt til forskellige forbrugsmønstre, herunder shopping eller benzinstationer. 

Det er et slags kort, som typisk set er tilknyttet en bestem butik eller kæde som giver forbrugerne fordele. Her kan det for eksempel være et Coop kortet, som gør at man samler point ved hvert køb, som senere kan indløses online hos Coop. 

Modsat livsstilskortet er der business kreditkort, som primært er til forbrug relaterende til erhverv som for eksempel forretningsrejser. Denne type kreditkort ansøges typisk, hvis man befinder sig inden for en virksomhedsregi. 

Også til business kreditkort er der tilknyttet rejsepoint, cash back løsninger og andre former for fordele.

Kreditomkostninger: Renter og gebyrer

Når man ansøger om et kreditkort, så er det også vigtigt, at man er opmærksom på de omkostninger og gebyrer sådant et kort medfører. Derfor er det altid en god idé, at sætte sig ind i vilkårene for kortet samt de eventuelle gebyrer. 

I det følgende kan du blive klogere på de mest typiske og mest relevante gebyrer, renter og omkostninger som er tilknyttet et kreditkort.

Renter

Når renten på dit kreditkort opkræves, er det fordi du ikke betaler dine månedlige regninger fuldt ud. Det vil sige, hvis du går glip af at betale gæld i en måned, så betaler du renten af den negative balance og udestående saldo. 

Disse renter kan munde ud i at være meget høje, og derfor er det vigtigt, at du sørger for at betale hele balancen for dine transaktioner hver måned. De årlige gebyrer ligger mellem 150 kroner til flere tusinde kroner. 

Sidder du og allerede har et kreditkort, men du oplever at du bliver opkrævet en høj rente og hermed ønsker at sænke din rente i en bestemt periode – kan du med fordel overføre din gæld til et nyt kort. 

Dog skal du bemærke, at der er gebyrer forbundet med dette - derfor er det vigtigt at du tjekker med din kortudbyder, og sparer der selv for unødvendige overraskelser. Ydermere skal du også huske, at det beløb du kan overføre er begrænset af det nye korts kreditmaksimum.

Saml din gæld og spar penge

Fremfor at oprette et nyt kreditkort og overføre din gæld dertil, kan du overveje at samle din gæld til et samlelån. Når du samler mindre gældsposter i ét samlet lån, vil det højere lånebeløb ofte medføre en lavere rente. Du vil derfor kunne forvente at spare penge hver måned, hvilket uden tvivl er attraktivt for alle.

Gebyrer

Står du og mangler kontanter kan du bruge dit kort i en pengeautomat, men hævning er forbundet med et kontanthævningsgebyr, hvilket varierer alt afhængigt af din udbyder. Dog befinder du dig i udlandet vil det koste dig mere end hjemme i Danmark. Hævningsgebyrer i udlandet koster typisk mellem 30-50 kroner.

Til gengæld bruger du dit kreditkort i butikker vil der blive trukket transaktionsgebyrer, men hvis dette er tilfældet, er det butikkens opgave at oplyse dig før købet. I udlandet kan det også koste dig ekstra at betale med kortet. 

Her der det dog langt fra alle steder, men det kan være en god idé at undersøge det inden du rejser, så du eventuelt kan tage kontanter med hjemmefra. Er du nået dit kreditmaksimum vil transaktionen normalt ikke gå igennem. Dog går den igennem, så er du nødsaget til at betale et overtræksgebyrer.

Derfor er det vigtigt, at du altid holder øje med din kreditgrænse og dermed kontrollerer dine udgifter for at undgå unødvendige gebyrer. Står du og ikke betaler det månedlige minimumsbeløb tilbage vil du blive opkrævet et gebyr i tillæg til de andre renter. 

Derfor er det vigtig, at du sætter dig ind i hvor høje disse tillægsgebyrer er, idet disse kan varierer blandt de forskellige udbydere. Du skal ikke tøve med at kontakte din udbyder for at sætte dig ind i alle detaljerne, før du tager kortet i brug.

Hvilket kreditkort er det rigtige for dig?

Som gennemgået for oven findes der mange forskellige typer for kreditkort og til tider kan det virke overvældende og ikke til at overskue de mange valgmuligheder. 

Derfor kan du nemt anvende MONEYBANKER.dks sammenligningsservice, hvor du på få sekunder nemt og hurtigt skabe dig selv et overblik over de forskellige kreditkorttyper. I denne forbindelse kan du hurtigt se det maksimale kreditbeløb du kan bruge. 

Du kan ligeledes blive klogere på betalingsudsættelse – det antal dage hvor du kan udsætte din betaling. I samme overblik kan du se de anførte alderskrav for, hvor gammel du skal være for at kunne få et kreditkort hos de forskellige kreditkortsudbydere. 

Det er selvfølgelig ingen hemmelighed, at det koster at anvende sit kreditkort, idet du skal betale rente af det pågældende beløb som du har i minus, hvis du ikke tilbagebetaler det inden fristen. 

Men alt dette kan du nærlæse i vores oversigt. Derudover ved at klikke på ”flere oplysninger” kan du læse mere på hjemmesiden ved hvert kreditkort, hvor du vil kunne hurtigt se fordele og ulemper, samt kravene, som du skal kunne opfylde ved de forskellige korttyper.

Kreditkort muligheder i Norge

Er du bosat i Norge kan du med fordel også besøge vores norske service. Her finder du nemt det bedste kreditkort for dig: https://moneybanker.no/kredittkort/