Sikkerhed ved billige lån

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2022

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Søren
  Skrevet af

  Søren Snejstrup Bay

 • Indholdsfortegnelse

  7 punkter

 • Læsetid

  17 minutter

 • Siden er opdateret

  27/05-2022

Sikkerhed ved billige lån

Ordet sikkerhed henviser i denne artikel til den sikkerhed, særligt mange banker og pengeinstitutter kræver, at du stiller, såfremt du ønsker at låne penge hos dem. At stille sikkerhed i forbindelse med lån kan være en fordel for nogen, mens det kan være en ulempe for andre, hvorfor denne artikel vil belyse begge sider af sagen. Ved endt læsning skulle du således gerne have fået besvaret eventuelle spørgsmål omkring sikkerhedsstillelse.

Derudover vil du forhåbentligt føle dig bedre rustet til at træffe en beslutning om, hvorvidt et lån med sikkerhedskrav eller et billigt lån uden krav om sikkerhedsstillelse er den rette løsning for dig.

Hvad betyder at stille sikkerhed’?

Der findes to måder at stille sikkerhed på: Reel sikkerhed eller personlig sikkerhed. Førstnævnte dækker over konkrete genstande som eksempelvis fast ejendom, bil og båd. Låntager stiller således sikkerhed ved at give låneudbyderen pant i en genstand af værdi.

Til det formål kan også pensionsopsparing samt aktie- og obligationskapital anvendes, og du kan desuden blive bedt om at tegne forsikring, så låneudbyder sikrer sig, at hans omkostninger dækkes eller delvis dækkes i tilfælde af din død.

Personlig sikkerhed henviser til, at låntager stiller sikkerhed for lånets tilbagebetaling ved at anvise én eller flere personer, der hæfter for gældens betaling sammen med låntager. Disse personer kaldes kautionister. Kautionister kan hæfte for gælden på én af følgende måder: Pro rata hæftelse, fuldstændig solidarisk hæftelse eller delvis solidarisk hæftelse.

Derudover er der flere varianter inden for kautionister såsom simpel kaution, selvskyldnerkaution og regresret. For yderligere information herom henvises der til hjemmesiden http://www.ret-raad.dk/blog/haeftelsesformer-og-kautionsvarianter.

Sikkerhed og dokumentation

Krav om sikkerhedsstillelse er velkendt i særligt bankverden og realkreditinstitutter, men det kan dog også forekomme ved andre låneudbydere, hvorfor denne artikel ikke vil beskæftige sig med en specifik institution, men i stedet beskrive låneudbydere der stiller krav om sikkerhed som en kategori.

Lån der kræver sikkerhedsstillelse er primært aktuelle, når lånebeløbet er over et bestemt beløb, hvilket vil sige, at du kan låne mindre beløb til forbrug uden at stille sikkerhed. Til gengæld undgår du ikke at skulle redegøre for, hvad pengene skal bruges til, men det vendes der tilbage til. Når det kræves, at du stiller sikkerhed i forbindelse med lån, er det fordi låneudbyder ønsker at minimere eventuelle tab, hvilket er fornuftigt set i forretningsøjemed.

Den største fordel ved at skulle stille sikkerhed er, at din risikoprofil vil være mindre, hvormed renten, du tilbydes, vil være lavere.

Det er som sagt muligt at låne mindre beløb til forbrug uden at stille sikkerhed ved låneudbydere, der almindeligvis stiller krav om sikkerhedsstillelse. Det er dog sjældent muligt at låne penge et sådant sted uden at skulle forklare, hvad pengene skal bruges til. Endvidere kræves der oftest dokumentation, der typisk indeholder en redegørelse for hvad de lånte penge skal bruges til, dine årsopgørelser samt et budget, der giver låneudbyderen fuld indsigt i din økonomiske situation.

Dokumentation kan tage lang tid både at forberede men også at fremføre, idet du skal sætte tid af til møder, der ikke nødvendigvis kan holdes, når du har tid. Låneprocessen kan således blive lang, hvilket betyder, at der kan gå længere tid, før du kan realisere dine drømme.

Billige lån kræver ingen sikkerhedsstillelse

Billige lån er et udtryk for en type lån, hvor låntager ikke skal stille sikkerhed for at kunne bevilges et lån. Det kan derfor virke overflødigt at forklare hvilken sikkerhed, der skal stilles, eller om der skal stilles sikkerhed for billige lån, i og med det ligger i udtrykkets betydning. Det er dog relevant at påpege, at billige lån ikke kræver, at du stiller sikkerhed, fordi det for nogen vil have en afgørende betydning for, om de kan låne penge, i og med ikke alle har mulighed for at stille sikkerhed i andre værdier.

At billige lån garanterer, at der ingen sikkerhed skal stilles har den konsekvens, at renten på denne låntype kan være højere end på et lån, hvor sikkerhed kræves stillet. Det skyldes, at mens låneudbydere der kræver sikkerhedsstillelse kan minimere deres tab gennem pant i anden værdi, så har billige lån kun renteniveauet at sikre sig igennem. Billige lån har dog den store fordel, at der ikke kræves dokumentation, som andre låneudbydere kræver.

I stedet vurderes din ansøgning udelukkende ud fra en kreditvurdering, der skal afgøre din risikoprofil, og dermed bestemme hvilken rente, du tilbydes.

Ved billige lån, er det således ikke krav, at du skal redegøre for, hvad du ønsker at bruge dine lånte penge til, eller at du skal bruge din tid på at lave budgetter. Derudover kræves det ikke, at du sætter tid af til møder om din økonomi, da ansøgningen om lånet kan finde sted når som helst og hvor som helst. Fordi billige lån ikke kræver sikkerhedsstillelse, opnår du altså komplet selvbestemmelse over egen tid og egne penge.

At stille sikkerhed eller ej - hvad skal du vælge?

Du har i det ovenstående fået et indblik i hvilke regler, der findes omkring sikkerhedsstillelse og viden om, at dette ikke er et krav ved billige lån. Spørgsmålet er nu hvilken løsning, der er bedst? Altså skal du vælge et lån, der kræver, at du stiller sikkerhed, eller skal du vælge et billigt lån, der ikke kræver sikkerhedsstillelse? Det er kun dig selv, der kan træffe det rette valg for dig, men det er dog muligt at opstille nogle punkter, som du kan hæfte dig ved i beslutningsprocessen. Først og fremmest kan beslutningen lettes ved at overveje hvor meget, du skal låne, idet udbydere af billige lån typisk tilbyder lån på op til 400.000 kr.

Et eksempel herpå er Bank Norwegian. Billige lån vil således ikke være en mulighed, hvis du påtænker at låne et beløb, der er højere end det.

Dernæst kan du overveje, hvad pengene skal bruges til. Et lån der kræver sikkerhedsstillelse kan således være favorabelt for personer, der ansøger om større lån som eksempelvis bil- og boliglån, der vil betyde, at den købte genstand har fysisk værdi. Det er dog ikke muligt, hvis du overvejer at købe en rejse, en oplevelse eller lignende, da disse køb ikke kan prissættes på samme vis.

I og med forbrugslån oftest anvendes til netop forbrug som eksempelvis ting og oplevelser, kan det være fordelagtigt ikke at skulle stille sikkerhed eller sørge for dokumentation, hvorfor billige lån i det tilfælde vil være den rette løsning.

Renteniveauet er typisk en afgørende faktor, når en beslutning om lån skal træffes, hvorfor dette også bør tages med i overvejelserne. Såfremt en lav rente er målet kan det være fordelagtigt, at du stiller sikkerhed, idet den lave risikoprofil sandsynligvis vil betyde, at en lavere rente kan tilbydes. Det er dog ikke sikkert, at du har muligheden for at stille sikkerhed og heller ikke nødvendigvis har ønsket derom; at skulle redegøre for hvad du ønsker at låne, kan nemlig føles som en privat sag, der ikke bør involvere andre.

Såfremt du heller ikke er interesseret i at skulle fremvise budget og bruge din tid på at overbevise låneudbyderen om et lån, så kan lånetypen billige lån være en løsning på problemet.

Hvor kan du låne uden at stille sikkerhed?

Denne artikel har haft billige lån som fokuspunkt, men hvis du efter endt læsning har besluttet dig for at ansøge om et billigt lån, der ikke kræver, at du stiller sikkerhed, så er beslutningsprocessen endnu ikke ovre. Nu skal du nemlig gøre op med dig selv hvilket billigt lån, der passer bedst til dig og dine ønsker. Her har JUST MONEY lavet arbejdet for dig.

Som tidligere nævnt er det afgørende, at du har gjort dig det klart hvor meget, du ønsker at låne, og ved at sætte dit ønskede lånebeløb samt din alder ind i søgemaskinen, så viser JUST MONEY dig de låneudbydere, der matcher dig bedst. Den hurtige ansøgningsproces, som er en af de billige låns store fordele, bliver med JUST MONEY endnu hurtigere.

Er billige lån sikre at optage?

I tilfælde af at du har opsøgt denne artikel for at undersøge, om det er sikkert at optage billige lån på internettet, så er svaret ja. Når du ansøger om et lån på nettet, så anvendes der NemID, hvilket betyder, at du er sikret mod, at andre kan ansøge om lån på dine vegne. Derudover er der fortrydelsesret på oprettelsen af online lån, hvorfor du, inden for fjorten dage fra den dag låneaftalen er indgået, kan fortryde din beslutning.

Fordi billige lån er så nemme og hurtige at optage, så kan det hele komme til at gå lidt for stærkt, og du får måske truffet en lidt for hastig beslutning. Fortrydelsesretten er således din sikkerhed for at kunne tilbagetrække din beslutning.

Ved brug af fortrydelsesretten skal du helt konkret meddele låneudbyderen det inden fjorten dage, og efter senest tredive dage skal du tilbagebetale de lånte penge og de renter, der er kommet på i perioden. Låneudbyderen er i tilfælde af brug af fortrydelsesretten forpligtet til at tilbagebetale eventuelle stiftelsesomkostninger og gebyrer. Som afsluttende bemærkning hertil så anbefales det, at fortrydelsesretten udøves på skrift, så du har dokumentation herpå.

Vi finder det bedste lån til dig

Siden 2014 har MONEYBANKER hjulpet mere end 600.000 danskere med at sammenligne og vælge det bedste lån.

Brugere hjulpet
660.438
står vi klar!
24/7
Fødselsår
2014

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på Moneybanker. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.