Mobillån som studerende

Lånetilbud er opdateret d. 18/05-2022

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Søren
  Skrevet af

  Søren Snejstrup Bay

 • Indholdsfortegnelse

  9 punkter

 • Læsetid

  17 minutter

 • Siden er opdateret

  18/05-2022

Mobillån som studerende

Mange kender problemet: det er de sidste dage i måneden, kontoen er tømt, men der kommer alligevel nogle uventede udgifter, som skal betales. Der findes masser af uventede omkostninger: Det kan være, at cyklen skal repareres, studierejsen skal betales, eller computeren går i stykker, og der skal købes en ny. Der er mange grunde til, at man kommer til at mangle penge og det kan ske for næsten alle.

Der er dog nogle grupper af mennesker, der har færre penge til rådighed end andre. En af disse grupper er studerende, idet mange studerende lever af deres SU. Andre bliver udover deres SU understøttet af deres forældre eller har et mindre studiejob ved siden af.

Det er dog ingen hemmelighed, at de fleste studerende ikke er rige under deres studietid. Med et begrænset budget kan det derfor ofte ske, at man mangler penge. Oftest bliver der i sådanne situationer optaget et lån, og der er flere muligheder for at gøre det. Det kan være en mulighed for studerende, at låne penge af deres familie eller venner.

Det er den nemmeste mulighed, idet det kun sjældent er forbundet med ekstra omkostninger. Hvis dette ikke er muligt, er der andre former for lån. To af dem er SU-lån og mobillån. Denne artikel giver et overblik over, hvilke muligheder der er, hvis man optager lån som studerende, og hvilke fordele og ulemper der er ved henholdvis SU-lån og mobillån.

Kort om mobillån

En af de mest brugte låneformer i Danmark er kviklån, altså hurtige lån, som ikke kræver en sikkerhed. Mobillån er en af de voksende låneformer indenfor kviklån og mange danskere gør brug af denne lånetype. Mobillån er ganske enkelt lån som du kan optage via din mobiltelefon.

Derudover kan mobillån optages via din tablet eller ganske enkelt via webbrowseren på din computer. Det der kendetegner mobillån er, at du ikke behøver at tale til en vejleder, men at hele ansøgningsprocessen foregår via internettet. Du behøver derved ikke angive formålet med lånet. Det betyder dog også, at du kun kan optage relativt små lånebeløb op til omkring 7000 kroner.

Til gengæld er mobillån en af de hurtigste lånetyper og du har typisk allerede pengene på kontoen den efterfølgende dag.

Noget der er væsentligt ved mobillån er, at denne lånetype er en af de dyreste på lånemarkedet. Udover renterne kommer du til at betale nogle gebyrer. Gebyrer og renter sammenfattes i lånets ÅOP, som er lånets Årlige Omkostninger i Procent.

Kort om SU-lån

SU-lån er en lånetype specielt designet til studerende og andre i uddannelse. Du kan kun tage et SU-lån, hvis du modtager SU. Det kendetegner SU-lånet, at den har meget lave renter og der ikke kommer nogle ekstra gebyrer til.

I 2016 lå renten på bare 4 procent, mens låntageren er under uddannelse, og når uddannelsen er afsluttet, ligger renten på bare 1 procent.

Det er vigtigt at nævne, at du ikke skal tilbagebetale lånet, mens du er under uddannelse. Du begynder først tilbagebetaling af SU-lån, når du er færdiguddannet. Du starter derudover ikke med det samme med tilbagebetalingen.

Tilbagebetalingen begynder 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. Hvis din uddannelse altså er afsluttet i juni 2017, skal du først begynde tilbagebetalingen fra d. 1. januar 2019.

Den mest almindelige sats for SU-lån ligger på omkring 3000 kroner per måned, som kan tages af alle, der modtager SU.

Mobillån vs. SU-lån

Når du som studerende har brug for penge, kan både mobillån og SU-lån være det rigtige valg. Det kan dog være svært at vælge, hvilket lån det skal blive. Derfor kan du i det følgende finde en sammenligning af Mobillån og SU-lån.

Den kan hjælpe dig på vej, når du personligt skal vælge, hvad der er det bedste for dig.

Hvad betyder min alder for lånet?

For både SU-lån og mobillån skal du fylde mindst 18 år. Hvis du søger om SU-lån er der ingen forskel om du er 18 år eller om du er 23 år. Du kan ansøge om SU-lån, så længe du får udbetalt SU.

Hvis du gerne vil optage et mobillån har alderen en meget væsentlig betydning. Hvis du er over 25 år, har du ingen problemer med at optage mobillån, men hvis du er yngre, kan der være begrænsninger. Mange låneudbydere har en aldersgrænse på deres lånetyper.

Denne kan være forskellig fra udbyder til udbyder. Det kan altså ske, at du hos den ene udbyder kan låne som 18-årig, mens du hos en anden skal fylde 23 år. Som 18-årig kan det være svært at finde et mobillån, fordi udbyderne ofte er skeptiske over for unge låntagere. Ved mobillån er det typisk sådan, at du betaler mere i renter og gebyrer, jo yngre du er.

Hvor hurtigt kan jeg få pengene?

Når du optager et lån, kan det ofte være vigtigt at få pengene hurtigt. Her er der stor forskel mellem SU-lån og mobillån. Hos SU-lån ansøger du via minSU, hvilket kan tage sin tid.

Derudover får du udbetalt SU-lånet sammen med din SU, altså altid til månedsskifte. Der kan altså gå langt tid før du har pengene på din konto.

Når du ansøger om mobillån, går der kun få minutter inden du får svar. Så snart du optager lånet, bliver pengene overført, og de vil typisk være der inden for det næste døgn. Det kan tage længere tid, når det er en helligdag eller en weekend, men normalt går der ikke lang tid.

Mobillån er altså det hurtigere alternativ, når det gælder de to låntyper.

Hvad koster lånet?

En af de væsentligste fordele ved SU-lån er, at det er det billigste lån du kan få som studerende. Du betaler kun 4 procent i renter, mens du er under uddannelse, og når du er færdiguddannet, falder renteniveauet endda til 1 procent. Derudover slipper du for forskellige former for gebyrer, som er typiske for de fleste forbrugslån.

Når du vælger mobillån, skal du regne med at betale høje renter og næsten altid ekstra gebyrer. Mobillån er nogle af de dyreste lån på markedet, og ÅOP ligger typisk på 10-30 procent. De forskellige udbydere af mobillån har dog meget forskellige lånepriser.

Så der er stor forskel mellem omkostningerne ved henholdsvis SU-lån og mobillån, idet de ligger hver i sin ende af skalaen: SU-lån som det billigste og mobillån som et af de dyreste.

Hvor meget kan jeg låne?

Hos SU-lån er lånebeløbet forskelligt, alt efter i hvilken situation du befinder dig. Det almindelige SU-lån ligger på ca. 3000 kroner om måneden, som supplerer din SU.

Denne sats kan tages af alle, der er under uddannelse og får SU. Derudover findes der et supplerende SU-lån til forsørgere, som forældre kan tage oveni deres almindelige SU-lån. Til sidst findes der en tredje type SU-lån: Slutlånet. Du kan tage Slutlån, hvis du går på en videregående uddannelse, men ikke har flere SU klip tilbage.

Denne sats er betydeligt højere end det almindelige SU-lån, men man får heller ikke samtidig SU. Du kan se de aktuelle satser for SU-lån her: http://www.su.dk/su-laan/satser-for-su-laan/.

Noget der er væsentligt hos SU-lån er, at du kan optage lånet med tilbagevirkende kraft. Det betyder at du i slutningen af året stadigvæk kan optage et lån for hele året. Det gælder kun for samme år.

Du kan altså ikke i januar om at få SU-lån til sidste år. Derudover skal du gå på samme uddannelse i hele perioden, du ansøger SU-lån for.

Når vi taler om mobillån, er der en begrænsning af lånet, som ligger på omkring 6000 kroner hos de fleste udbydere. Du kan oftest allerede starte med små beløb, som dog typisk er rimelig dyre. Mobillån fungerer mere som et engangsbeløb, når du har akut brug for penge.

Det skal derfor også tilbagebetales meget hurtigt, oftest 15-60 dage efter du har optaget lånet. Engangsbeløbet er dog større end SU-lånet, og kan dermed bruges til at betale større regninger.

Hvad skal jeg vælge?

Om du som studerende skal vælge et SU-lån eller et mobillån afhænger stort set af den situation, du befinder dig i. Begge lån har både fordele og ulemper og er overalt set meget forskellige. Begge kan være en mulighed, hvis du som studerende overvejer at låne penge.

Hvis du føler, at du kunne bruge flere penge i dagligdagen, og du hver måned har mangler penge i slutningen af måneden, så kunne SU-lån være en god idé for dig. Det giver dig kontinuerligt flere penge på kontoen, samtidig med at det er den billigste låneform du kan finde. Det kan dog komme til at tage lidt tid, før du rent faktisk har pengene på kontoen.

Hvis du derimod står i en situation, hvor du meget hurtigt skal afbetale en regning eller skal købe en ny computer, og du samtidig ved, at du kan tilbagebetale et dyrt lån, så kan mobillån være vejen frem. Her får du pengene meget hurtigt og kan låne et større beløb på en gang. Du skal dog være opmærksom på, at der er høje omkostninger forbundet med mobillån, og at din alder kan spille en væsentlig rolle i din søgen efter det rigtige lån.

Vi finder det bedste lån til dig

Siden 2014 har MONEYBANKER hjulpet mere end 600.000 danskere med at sammenligne og vælge det bedste lån.

Brugere hjulpet
659.600
står vi klar!
24/7
Fødselsår
2014

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på Moneybanker. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.