Tilkendt eller afvist gældssanering – Hvad nu?

Hvis du har overstået hele den langsommelige og krævende proces, som en ansøgning om gældssanering kræver, så har du nu fået et svar på din ansøgning. Enten har du fået tilkendt gældssaneringen og dermed fået hjælp til at betale din gæld af eller også er din sag blevet afvist og din gæld derfor den samme som før.

Hvad de forskellige beslutninger fra skifteretten indebærer, og hvad dit næste skridt bør være, kan du læse mere om herunder.

Tilkendt gældssanering

Alt efter om du har fået tilkendt almindelig gældssanering eller gældssanering ved konkurs, ligger der nu en årrække på henholdsvis 5 eller 3 år foran dig med begrænsede økonomiske forhold. For at opretholde din gældssanering og dermed ikke betale det fulde beløb af din gæld, skal du hvert år sørge for at indbetale det fastsatte beløb til hver af dine kreditorer. Hvis denne aftale misligholdes vil gældssaneringen bortfalde og du skal betale det fulde beløb til hver kreditor.

Skulle du være så heldig, at du i løbet af de givne år får en lønforhøjelse eller vinder i lotto, får dette ikke indflydelse på din afbetaling. Du skal stadigvæk betale det beløb, som skifteretten har fastsat ved kreditormødet.

Hvis uheldet er ude og du pludselig får mindre i løn eller på anden måde ender i større økonomiske problemer, skal du stadigvæk indbetale det aftale beløb.

Afvist sag om gældssanering

Er din sag blevet afvist af skifteretten, får du ikke bevilget en gældssanering. Dette vil indebære, at al din gæld består og du vil skulle betale din gæld til kreditorerne på normal vis. Hvis din gældssanering bliver afvist, modtager du en begrundelse fra skifteretten samt en beskrivelse af, hvornår du igen vil kunne søge om en eventuel gældssanering.

Grunde til afviselse af gældssanering

Der kan være forskellige grunde til, hvorfor din ansøgning om gældssanering er blevet afvist:

  • Din gæld er ikke gammel nok.
  • Dine personlige forhold (boligforhold, arbejdssituation mm.) opfylder ikke kravene.
  • Din gæld dækker mest af alt over forbrugslån eller lignende.

Ansøg om gældssanering igen - Hvad nu?

Hvis du ønsker at søge om en gældssanering igen på et senere tidspunkt, så er der nogle konkrete ting, du kan gøre for at højne dine chancer for tildeling af saneringen:

  • Læg et budget. Få overblik over, hvilke indtægter samt udgifter du har og lev med et minimalt rådighedsbeløb på størrelse med det, du ville have ved en gældssanering.
  • Få styr på dine skatteforhold. Det er vigtigt at dine gældsposter ikke vokser yderligere. Du kan eksempelvis indgå en aftale med Skat.
  • Få styr på din gæld. Sørg for at få nedsat din forbrugsgæld og vis overblik over dine gældsposter. Dette kan du eksempelvis gøre ved hjælp af sneboldmetoden, som du kan læse mere om her (link til ”Afbetal lån ved hjælp af sneboldmetoden”).

Brug for at låne penge?

MONEYBANKER.dk har hjulpet 571.153 brugere siden vi startede i 2014. Skal vi også hjælpe dig med at vælge det billigste lån? Sammenlign lån via vores søgemaskine hurtigt og nemt, uanset om du søger et forbrugslån, samlelån eller bare et billigt lån online.

Sammenlign lån (Juli 2020)