Tag hånd om din pension - Del 1

Lånetilbud er opdateret d. 05/12-2023

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Indholdsfortegnelse

  3 punkter

 • Læsetid

  7 minutter

 • Siden er opdateret

  05/12-2023

Selvom det måske ligger 10 år, 20 år, 30 år eller måske endda længere ude i fremtiden, så ligger pensionen forude og venter. For nogle er tiden på pension lig med tid til at nyde livet med månedlige udenlandsrejser, ugentlige ture på golfbanen og frihed. For at kunne nyde pensionen uden at skulle vende hver en mønt er det dog nødvendigt at tænke sig om - også selvom der måtte være lang tid, til du når pensionsalderen.

Langt de fleste pensionister har en sund økonomi, men der er dog nogle, som har svært ved at få pengene til at række måneden ud. Hvis du gerne vil have mulighed for at nyde din pension er det derfor vigtigt, at du både sætter dig ind i de mange forskellige pensionsmuligheder, hvad fordelene og ulemperne er ved hvert af disse samt gør dig selv klart, hvad netopduønsker af din pensionstid skal gå med. I denne artikelserie af MONEYBANKER- lån penge nemt og hurtigt,vil vi give en introduktion til de forskellige pensionsmuligheder og derudover give nogle generelle råd, som kan være behjælpelige, når du skal planlægge økonomien for tiden efter arbejdsmarkedet.

Det danske pensionssystem

I Danmark består pensionssystemet af tre enheder:

 • De offentlige og lovbestemte pensioner
 • Pensioner, der er oprettet gennem arbejdspladsen
 • Pensioner, som du selv har oprettet

Offentlige og lovbestemte pensioner

De offentlige og lovbestemte pensioner er til for at sikre alle danskere en vis indkomst, når de ikke længer kan eller vil arbejde. En af disse pensioner er folkepensionen. Størrelsen på denne afhænger af, hvor store værdier du ejer samt hvor stor din eventuelle arbejdsmarkeds- eller individuelle pension er.

Jo mere du ejer og har sparet op, desto mindre vil størrelsen på din folkepension være. Selvom alle du ligesom alle andre danske har ret til disse pensioner, så er det ifølge Forsikring & Pension nødvendigt også at have minimum én af de to andre pensioner.

Pensioner oprettet gennem arbejdspladsen

Pensioner, som er oprettet gennem arbejdspladsen, kaldes kaldes typisk for arbejdsmarkedspensioner. De typiske arbejdsmarkedspensioner er enten oprettet gennem en given arbejdsplads, eller på grundlag af en kollektiv aftale på et helt fagområde. Når din arbejdsplads har en sådan pensionsordning, så vil det typisk både være en ret og en pligt at være medlem heraf.

Dette betyder, at du ikke har mulighed for at melde dig ud af ordningen. Som regel vil indbetalingen til arbejdsmarkedspensioner ske gennem din løn. Du skal altså ikke selv gøre noget aktivt for at betale hertil, ud over at modtage din løn. Af aftalen eller overenskomsten mellem arbejdspladsen og pensionsinstituttet vil det fremgå, hvor meget hver af parterne indbetaler til pensionen.

En typisk fordeling af indbetalingen vil være, at arbejdsgiveren betaler to tredjedele af det samlede beløb, hvor medarbejderen så betaler den sidste tredjedel. En arbejdsmarkedspension er med til at sikre, at din indkomst, efter din tid på arbejdsmarkedet, er rimelig. Derudover vil denne også være med til at sikre dine arvinger økonomisk, hvis du skulle miste din evne til at arbejde eller dør inden pensionsalderen. Desuden er langt størstedelen af det overenskomstdækkede arbejdsmarked omfattet af en arbejdsmarkedspension.

Er din arbejdsplads en del af en overenskomst er du således med stor sandsynlighed allerede ved at indbetale til din pension.