Studerende og SU-lån

Lånetilbud er opdateret d. 05/12-2023

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    1 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    05/12-2023

Der er mange studerende, som skylder penge gennem forbrugslån ogkviklån, men der er en anden mulighed, som er at foretrække, hvis man ønsker mere økonomisk frihed i hverdagen. Her er nogle af de fordele, som studerende kan nyde godt af, hvis de satser på SU-lån fremfor andre muligheder.

Danske unge som modtager SU, kan som regel også optage et lån herigennem. Et SU-lån er ikke som andre typer aflån, man ellers kan tage i banken eller på nettet. Man bliver eksempelvis ikke spurgt, hvordan pengene skal bruges, eller hvad man vil stille i sikkerhed, da det er antaget at lånet er til rent forbrug, og man ved, at der ikke er noget konkret at stille i sikkerhed, udover sin unge alder.

Så ønsker man som studerende, at få mere frihed og tid, kan et SU-lån være et rigtig godt alternativ til et studiejob, og med sikkerhed bedre end dyre forbrugslån i banken, eller kviklån ved online pengeinstitutter.

Udover, at man ikke skal opfylde mange krav, for at få lånet godkendt, er der også den fordel, at SU-lån ofte er meget billigere i forhold til almindelige lån i banken. Et SU-lån ligger ofte på en rente af ca. 4% årligt, i den tid man er studerende.

Et typisk forbrugslån i banken kan nemt ligge på en rente mellem 7% og 13%, og ved andre online pengeinstitutter kan man godt risikere en rente på omkring 20%, hvis man er meget uheldig. Så ser man på rentesatsen alene, kan det godt være en god beslutning, at vælge SU-lån fremfor de andre lånemuligheder. Desuden skal man altid kun betale renter af det beløb, som løbende bliver udbetalt. Så selvom man har planer om at låne 100.000,00- eksempelvis, skal man kun betale renter af det beløb, man løbende får udbetalt.

Sådan er det normalvis ikke med almindelig lån, hvor man betaler renter af hele beløbet med det samme, så renten er i langt højere grad noget, man skal inkludere i sit regnskab.

En anden fordel ved SU lån

En anden fordel ved SU-lånet er, at man ikke skal begynde sin tilbagebetaling, før studiet er endt. Faktisk skal man først begynde tilbagebetalingen 1. Januar et år efter udgangen af det år, hvor man afsluttede sin uddannelse.

Dette betyder, at man sandsynligvis har en god mulighed for at finde et job, inden man skal begynde sin tilbagebetaling.

Dog skal man lige, huske at SU-lån adskille sig fra andre lån ved, at man ikke kan få en stor sum penge udbetalt på en gang. SU-lån bliver udbetalt i små summer løbende, hvor maksimummet i 2013 var på 2.943,- om måneden, så det er derfor ikke løsningen, hvis man ønsker et stort beløb udbetalt hurtigt.

Lidt usædvanligt, bliver det faktisk påpeget af Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, at der kan være stor fordel i, at låne penge gennem SU-lån selvom man ikke står og har brug for pengene. Man skal så bare sætte dem til side, og lade dem stå til man er færdig med sit studie. Man kan måske synes, at man ikke skal låne penge, man ikke har brug for, men hvis man ved, man vil bruge penge på en lejlighed, når man er færdig med studie, så kan man jo lige så godt finansiere det, ved den billigste låneløsning der er til rådighed.

Dette kan være en mulighed kommende og nuværende studerende kan overveje, før de begynder på andre mere dyre låneløsninger.