Køb nu og betal senere - Sådan fungerer kontokort

Lånetilbud er opdateret d. 16/06-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    4 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    16/06-2024

Næsten alle kender de lokkende slogans: “Køb nu, betal senere” eller “Få varerne med hjem i dag - betal først senere”. Slogans der ofte dækker over et tilbud om en aftale om et kontokort. I denne artikel vil vi kigge nærmere på hvordan kontokort fungerer og hvad du bør overveje før du får dig et kontokort.

Hvad er det kontokort?

Nogle af de butikker der skilter med de førnævnte slogans, vil gerne have dig til at oprette et kontokort. Et kontokort er et betalingskort som er tilknyttet en konto i en bestemt forretning, butikscenter eller en butikskæde. Kortet giver dig mulighed for at købe varer på kredit i den pågældende forretning.

Dermed holder sloganet stik - du får varerne med og betaler først senere, men hvad mange ikke tænker over, er at denne aftale faktisk er et lån der optages i butikken. Ligesom alle andre lån er der klausuler forbundet med sådan et kontokort og man bør derfor overveje en ekstra gang om man har plads i økonomien til at købe på kredit. Du bør altid undersøge hvilke aftaler du indgår omkring afbetaling og renteudgifter omkring et kontokort, da det kan komme til at koste dig dyrt, hvis ikke du kan betale til tiden. På den anden side, kan et rentefrit kontokort være en god aftale hvis du for eksempel står og mangler møbler til lejligheden lige nu, og ved at du med sikkerhed kan betale tilbage til tiden.

I hvilke butikker kan man få kontokort?

Du kan få kontokort til mange forskellige butikker. For at nævne et par stykker af de butikker i Danmark hvor du kan få kontokort, er der Ikea, Magasin, Jem og Fix, Harald Nyborg, Bauhaus, H&M, Toys'R'Us og BR-Legetøj.

Kan andre bruge dit kontokort?

Det er vedtaget ved lov at kontokort i Danmark skal udspecificeres til en konkret bruger af kortet. Dermed bindes en bestemt person til et bestemt kort. Dette sikrer både at butikkerne og virksomhederne ved hvem de skal tage kontakt til hvis afbetalingen på kortene ikke sker, men det sikrer også at du kan anvende betalingsmetoder på en sikker måde og for at mindske svindel med kortene.

På den måde går aftalerne for et kontokortene begge veje for både udbyder og forbruger.

Som udgangspunkt kan du godt låne dit kontokort ud til andre, ligesom du kan låne dit dankort ud til andre, men det er en dum ide, da det i sidste ende er dig der hæfter for beløbene der hæves på kontokortet.

Overvejelser vedrørende kontokort

Som tidligere nævnt, bør du altid være sikker på at du kan tilbagebetale beløbet du handler for, tilbage til tiden. Kortene fungerer som en form for lån du optager i en bestemt forretning, hvilket der ikke er mange der husker.

Du bør ligeledes tænke over at du opretter for mange kontokort. Hvis du har for mange aftaler, kan du miste overblikket over din økonomi, hvilket kan være farligt og kan koste dig mange penge. Desuden kan du ende med at blive registreret i RKI, hvis ikke du passer på.

Ud over disse betænkeligheder, kan det dog til tider godt betale sig at have kontokort hvis aftalen er fordelagtig for dig, men du bør altid undgå at optage lån hvis du kan undgå det.