Rådighedsbeløb
Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.
- Indholdsfortegnelse
6 punkter
- Læsetid
6 minutter
- Siden er opdateret
14/10-2024
Et af de vigtigste nøgletal i udregningen af din økonomiske situation er dit rådighedsbeløb. Dette beløb afgør, hvorvidt du har en sund økonomi, og er dermed afgørende for, om banken vil låne dig penge eller ej. Igennem dette tal, for de et overblik over, om der er luft nok i din økonomi til at kunne tilbagebetale et eventuelt lån.
Men hvad er rådighedsbeløbet og hvordan regnes det ud?
Hvad er et rådighedsbeløb?
Et rådighedsbeløb er den del af dine månedlige indtægter, du har tilbage, når de faste udgifter er betalt. De faste udgifter er blandt andet penge til husleje, benzin, forsikringer, afdrag på gæld osv.
Når disse udgifter er trukket fra, har du et rådighedsbeløb, som skal dække alle variable udgifter såsom mad, gaver, ferier, shopping og anden fornøjelse.
Bankernes krav til rådighedsbeløb
Når banken skal vurdere, om du er en god investering eller ej, så kigger de på dit rådighedsbeløb. Om du kan optage et lån i banken afhænger altså af, hvor stort et beløb du har til dig selv, hver måned. Bankerne har ikke faste tal for, hvad dit rådighedsbeløb skal være, det varierer alt efter om du er single, samlevende, med børn, din alder samt hvor i landet du bor.
Disse regler sørger for, at du har et minimum at leve for bygger på en gennemsnitsbetragtning. Som hovedregel er det dyrere at være single samt at bo i storbyerne.
Rådighedsbeløbet for dig med en sund økonomi burde være omkring disse tal:
- 5.000 kr. om måneden for singler
- 8.500 kr. om måneden for samlevende
- + 2.500 kr. om måneden pr. barn i børnefamilier
Gode råd
Det bedste råd vi kan give dig er at lægge et budget!
Ved at udfylde et budget, hjælper du ikke kun banken med at skabe overblik over dine indtægter og faste udgifter, men du hjælper også dig selv.
Uanset om du overvejer at optage et lån eller ej, så skaber budgettet overblik over din situation og gør dig sandsynligvis mere økonomisk ansvarlig. Hvis dine udgifter eksempelvis overstiger dit rådighedsbeløb, så er det tid til at lægge din økonomi drastisk om.