5 råd til din budgetlægning

Lånetilbud er opdateret d. 25/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Blev du nødt til at takke nej til skiferien med veninderne i år, fordi dit budget ikke kan holde til det? Eller spiste du for tredje gang i denne uge havregryn til aftensmad? Føler du dig generelt begrænset af din økonomiske kapacitet i hverdagen?

Vi har alle lyst til at leve lidt mere komfortabelt og have råd til de nyeste gadgets eller det nyeste tøj. Du behøver bestemt ikke at leve på en sten for at spare op til disse ting, men det kræver dog en realistisk, ambitiøs og motiveret indstilling til forandring.

Vi giver dig her 5 praktiske tips til at blive bevidst om dine finanser og blive strategisk med dit forbrug.

1. Hvis noget skal gøres, så gør det selv!

I det lange løb kan det betale sig at afsætte tid til at blive mere selvstændig og tilegne dig nogle basic gør-det-selv-færdigheder. Dette kunne eksempelvis være basisreparationer af lejligheden såsom opsætning af lamper, lapning af din cykel eller udarbejdelse af et nyt stuebord. Alle disse ting koster penge, hvis andre skal gøre det for dig og det er færdigheder, du kan spare penge ved hjælp af resten af livet.

Derudover vil tilegnelsen af nye færdigheder ikke blot hjælpe på økonomien, men i den grad også på selvtilliden!

I tilfælde af, at du har 10 tommelfingre i stedet for 2, så prøv at alliere dig med handy venner, som kan fikse problemerne for dig.

2. Fokuser på forebyggelse i stedet for damage control

Hvis du lader et lille problem være kan det dette problem pludselig vokse sig stort og uoverskueligt og du skal bruge penge på at fikse det. Sørg derfor for at være proaktiv - forebyg problemerne.

Regelmæssig vedligeholdelse af ting som eksempelvis din cykel eller bil kan give kæmpe besparelser i det lange løb.

3. Hold dit budget fleksibelt

For langt de fleste mennesker er den månedlige indkomst forholdsvis stabil. Det er udgifterne til gengæld ikke. Du vil måske gerne købe et fjernsyn én måned? Eller på skiferie med vennerne?

Sørg derfor for at lave små justeringer i dit budget ud fra nye udgifter. Planlæg fremad og afsæt penge til den ønskede ting, så du ikke skal leve af havregrød i én måned.

4. Vær forberedt på uventede udgifter

Uforudsete udgifter såsom tandlæge, smadret mobil eller en vens fødselsdagsfest kan, hvis du ikke forbereder dig, hurtigt ødelægge dit budget.

Derfor er det vigtigt, at du hver måned lægger penge fra til en slagsbufferopsparing. Denne opsparing sikrer, at du ikke bliver tvunget til at optage dyre lån, hvis uheldet er ude.

5. Husk at belønne dig selv

For at holde motivationen oppe, er det vigtigt at belønne dit hårde arbejde. Dette kan eksempelvis være ved at lægge lidt ekstra penge fra om måneden til speciel opsparing, som kun må bruges til gode ting.

Du kan eksempelvis tage 5% af din løn om måneden og sætte over på en anden konto. Dette kan overføres automatisk hver måned, så du ikke behøver at tænke over det.