Livet som pensionist: Giv din økonomi et tjek

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    4 punkter

  • Læsetid

    6 minutter

  • Siden er opdateret

    27/05-2024

Gennem livet kommer du til at stå i forskellige situationer, hvor din økonomi kommer til at ændre sig, og at blive pensionist er en af dem. Derfor er det vigtigt at du gennemgår din økonomi når du går på pension og forholder dig til din nye økonomiske situation. I denne artikel vil vi give dig nogle råd til hvad du bør være opmærksom på.

Ændringer i dine økonomiske forhold

Først og fremmest kommer der til at ske nogle ændringer i dine økonomiske forhold, når du går på pension. Din faste indtægt kommer til at falde bort, men samtidig frafalder der også andre faste udgifter, såsom kontingenter til a-kasse og fagforening, samt udgifter såsom arbejdsmarkedsbidrag, APT-bidrag og beskæftigelsesbidrag. Derudover kan du få en lang rabatter og søge om tilskud og ydelsesnedsættelser.

Disse vil vi komme ind på senere i artiklen.

Det er vigtigt at du forholder dig til dette skift i din økonomi, og at du bruger tid på at lægge et budget der passer til din nye situation, da der nu er hele poster i dit budget der kan slettes, mens andre poster måske kan reduceres. Det er vigtigt at du har overblik over disse poster, og overblik over hvor mange penge du har til rådighed, hvis din pension skal række.

Du kan få hjælp til at lægge et nyt budget hos banken, eller du kan benytte dig at pensionsbudgettet hos Borger.dk. Dette pensionsbudget er rettet netop til din situation, kan hjælpe dig med uforudsete poster du ikke har tænkt over, eller give et realistisk billede af hvordan et pensionsbudget kan se ud.

Forskellige pensionsordninger

Hvis du har flere forskellige pensionsordninger, er det vigtigt at du overvejer hvilken rækkefølge du vil benytte dig af dine opsparinger i. Din nedsparing er nemlig afgørende for hvor langt dine pensioner rækker, og hvor stor en arv du kan efterlade til dine efterkommere.

Tjek op på dine forsikringer

Når du går på pension er det vigtigt at du tjekker op på dine forsikringer, da der også kommer til at ske ændringer i dem. Hvis du har en arbejdsmarkedspension, vil denne ofte indeholde en forsikring for tabt arbejdsevne. Denne vil naturligvis frafalde, da du ikke længere arbejder.

Ligeledes kan der ske ændringer hvis du er ansat som tjenestemand. Kontakt dit pensionsselskab eller dit forsikringsselskab for at være sikker på hvad ændringerne kommer til at betyde for dig.

Tilskud og rabatordninger

Som pensionist kan du få en lang række rabatordninger og tilskud, som er værd at benytte sig af. Nogle af de rabatter du kan få er på transport, fritidsaktiviteter, museer, forsikringer, teaterbilletter, kurbade, rabat på briller, høreapparater, DBU-kampe, rejser og meget mere.

Du kan ligeledes søge om at få forskellige tilskud, eller nedsættelser i forskellige ydelser. Du kan søge om at få nedsættelse i din ejendomsværdiskat, du kan søge om boligstøtte gennem Udbetaling Danmark, eller søge om nedsættelse i din medielicens. Forhør dig gerne om forskellige senior- eller pensionistrabatter, da der kan være mange penge at spare i længden.