Opsparing eller lån?

Lånetilbud er opdateret d. 06/10-2022

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Indholdsfortegnelse

  0 punkter

 • Læsetid

  7 minutter

 • Siden er opdateret

  06/10-2022

Indholdsfortegnelse

  Mange danskere har en eller anden form for opsparing. Når der så kommer en uforudset udgift, som hverdagsøkonomien ikke lige kan bære, skal pengene jo findes et eller andet sted. Måske du ikke lige havde slidt og slæbt i flere år for at få fikset en bule på bilen eller for at købe et nyt komfur.

  En opsparing vil man oftest gerne bruge på noget sjovt som rejser og oplevelser. Spørgsmålet er så bare, om man kan undgå at bruge opsparingen, hvis man tager et lån. Eller rettere om man kan tillade sig at låne penge i stedet for at tage af opsparingen. Med de rette overvejelser kan du hurtigt finde frem til argumenterne for og imod og på den måde finde ud af, hvad der vejer tungest.

  Det billigste vil jo uden tvivl være at tage pengene fra opsparingen. Det er penge, du allerede har, og du skal ikke betale renter og gebyrer af disse penge, ligesom du skal med et lån. Dette slipper du ikke for, stort set ligemeget hvilket lån du vil tage.

  Tager du et online lån som et kviklån eller forbrugslån, som er det nemme valg til dækning af mindre udgifter, kan både renterne og gebyrerne ligge i den høje ende, og dit lån bliver derfor en ekstra udgift, som vil følge dig i længere tid.

  Hvis du har plads i det månedlige budget til at betale et lån tilbage, har dit valg vel ikke den store betydning, bortset fra at du sparer lidt penge ved at bruge opsparingen, hvilket er værd at tage med. Den billigste løsning vil nok altid være at foretrække, uanset hvor meget i økonomisk overskud man er. Sidder du derimod inde med en opsparing og vil låne penge, men ikke helt har råd til at betale dette lån tilbage via budgetkontoen, skal du sandsynligvis have gang i opsparingen alligevel.

  Dermed kan det godt ende med, at dit lån kommer til at tære mere på din opsparing, end udgiften ville have gjort, hvis du havde brugt opsparingen til at betale for reparationen eller erstatningen af det, der nu er gået i stykker og skal fikses.

  Generelt bør et lån være noget nær den sidste udvej, da det sætter dig i gæld i en periode, og risikoen for, at noget uventet gør det svært for dig at betale dit lån tilbage i ordentlig tid, er tilstede. Det er ikke en synd at låne penge, men hvis du har en opsparing, som er stor nok til at betale for udgiften, er dette både den nemmeste og billigste løsning, uanset hvordan man vender og drejer det. Selv om det altid er sjovest at bruge sin opsparing på noget fedt, er opsparinger også gode til at dække uventede afgifter eller slå til i en periode med pengemangel.

  Har du ikke lige en opsparing stående, er der næsten altid mulighed for at låne penge på den ene eller den anden måde, så du ikke behøver helt at droppe at have bil, fordi airconditionen er gået i stykker, eller begynde at vaske tøj i hånden, fordi vaskemaskinen er stået af.