Et barn betyder 3 nye typer omkostninger

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Indholdsfortegnelse

  4 punkter

 • Læsetid

  7 minutter

 • Siden er opdateret

  27/05-2024

Det er ingen hemmelighed at det koster mange penge at få et barn, og rundt regnet vil koste en familie mellem 750.000 kroner til 1 million at forsørge et barn indtil det bliver 18 år. I denne artikel vil vi kigge nærmere på hvilke ændringer der sker i din økonomi i det første år af dit barns levetid.

Tre nye typer omkostninger

Når du får et barn, kommer der til at figurere tre forskellige nye slags omkostninger i dit budget:

 1. Nye typer engangsudgifter
 2. Nye faste udgifter
 3. Ekstra løbende udgifter

Generelt sker der rigtig meget med din økonomiske situation når du får et barn. Det er derfor vigtigt at du forholder dig til disse tre nye slags omkostninger, så du er sikker på at din økonomi kan hænge sammen.

Nye typer engangsudgifter

Engangsudgifterne forbundet med at få et barn, dækker over det babyudstyr du skal have. Det gælder ting som barnevogn, puslebord, autostol, møbler, højstol, møbler, sutteflasker og så videre. En anden engangsudgift man bør regne med er barnedåben eller navngivningsfesten, som ofte koster omkring 10.000 kroner.

Hvis man vælger at købe alle engangsudgifterne fra ny, og ikke købe brugt, bør man regne med at udgifterne løber op i 25.000 kroner alene i udstyr.

Denne post er forholdsvis stor, men fordelen ved den, er at den er nem og overskuelig at forholde sig til. Som en hjælp, kan du finde mange lister online med ting du bør købe når du skal have et barn.

Nye faste udgifter

Denne post dækker over de udgifter du betaler hver måned. Når du får et barn bliver dine faste månedlige udgifter for eksempel udvidet i kraft af du formentligt kommer til at bruge mere el og vand, starter en børneopsparing, faste udgifter til forsikringer til dit barn, børnepasning og lignende.

Det er meget naturlig at udgifterne til vand, varme og el vil stige under barselsperioden, da et spædbarn genererer meget vasketøj. Desuden øges jeres forbrug også, da en af jer kommer til at gå hjemme under barslen og dermed bruger mere energi i hjemmet. Dette kommer til at koste jer et par hundrede kroner mere om måneden.

Udgifterne til børnepasning kommer an på hvornår I vælger at begynde at få jeres barn passet. Priserne for børnepasning i det offentlige system varierer alt efter hvilken kommune man bor i, men i nogle af de dyreste kommuner bør man regne med 2.000-3.000 for en dagpleje eller vuggestue for 0-2 årige, mens det kan koste omkring 1.500 kroner for 3-6 årige. Du kan til denne post søge om økonomisk tilskud fra kommunen.

To andre udgifter som også er vigtige at tage højde for, er forsikringer til dit barn og udgifter til børneopsparing.

Ekstra løbende udgifter

Den sidste type udgift du får, er de ekstra løbende udgifter som ikke er faste, men som kan variere i omkostninger. Denne post dækker over udgifter til husholdning og dagligt brug, og rummer ting som mad, bleer, børnetøj, sko, legetøj, fritidsaktiviteter og lignende.

Når I får børn, bør I afsætte yderligere 1.5000-2.750 kroner hver måned til denne post pr. barn I har. Og jo ældre børnene bliver, des flere penge bør I afsætte.