Økonomi i forbindelse med skilsmisse

Lånetilbud er opdateret d. 27/07-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

48 procent af alle ægteskaber ender i en skilsmisse ifølge Danmarks Statistik. Det kan koste dig dyrt, hvis du ikke har sat dig ind i dine økonomiske rettigheder forud for et ægteskab og en eventuel skilsmisse. Her kan du læse om, hvordan du økonomisk set er stillet efter en skilsmisse.

Hvis I har fællesøkonomi

I har som udgangspunkt fællesøkonomi, hvis ikke andet er aftalt før skilsmissen. Dette betyder, at jeres formue skal deles ligeligt mellem jer - også selvom I ikke har haft samme indkomst i løbet af jeres ægteskab.

Børnebidrag

I 70 procent af alle skilsmisser er der børn involveret. Det er derfor vigtigt at have styr på de økonomiske påvirkninger, som børnebidrag kan have. Hvis I har børn, skal I først og fremmest tage stilling til, hvem børnene skal bo hos, og hvordan fordelingen skal være.

Det er den forælder, der vælger at tage sig af ansvaret, der modtager børnebidrag, indtil barnet er 18 år. Selvom dit barn ikke bor ved dig, har du derfor et økonomisk ansvar for barnet. Du kan også med fordel undersøge, om du kan få støtte gennem staten til forsørgelse af børnene.

Deling af bolig

I følge Danmarks Statistik er risikoen for en skilsmisse størst efter fire år. På dette tidspunkt har mange investeret i et hus eller en lejlighed sammen. Hvis I ejer en bolig, er den bedste løsning at blive enige om at dele boligen og økonomien selv.

Såfremt I vælger at sælge boligen, skal gæld eller overskud deles ligeligt mellem jer. Endelig er det også en mulighed, at den ene af jer køber boligen efter skilsmissen, hvormed den anden part købes ud. Hvis I har lavet en ægtepagt om særeje til den ene part, skal formuen først trækkes fra, før boligen kan gøres endeligt op.

Gæld ved skilsmisse

Hvis der er gæld i jeres bolig, hæfter den anden part stadig for gælden, hvis den ene vælger at købe huset. Det gælder også ved gæld i forbindelse mindre investeringer så som bil, campingvogn, båd eller en computer, hvor I begge forpligter jer til at betale gælden tilbage. Du står derimod ikke til regnskab for din ekspartners gæld, såfremt han/hun selv har stiftet denførjeres ægteskab - og omvendt.

Det er altid en mulighed at optage et midlertidigt lån - for eksempel et forbrugslån, hvis jeres økonomi skulle være kørt helt af sporet efter en skilsmisse.

Omlæg lån og læg budget

Det kan være en fordel at tage en snak med banken og eventuelt omlægge lån efter skilsmissen. Dette kan give store besparelser og mere fordelagtige renter.

Ved at lægge et budget får du desuden et godt overblik over din ændrede økonomiske situation med de nye omkostninger, du står overfor. Husk på, at I ikke længere er to til at dele huslejen, licensen og øvrige store udgifter.

Pensionsforhold

Din opsparede pension skal i dag som hovedregel ikke deles ved skilsmissen, hvilket var tilfældet efter tidligere gældende regler. Dette gælder ligeledes for kapital- og ratepensioner, hvor du har ret til selv at beholde pensionen, med mindre skifteretten vurderer, at den er urimelig høj. Dette kan for eksempel forekomme, hvis manden har arbejdet i mange år, og kvinden har gået hjemme og passet børnene og dermed ikke har sparet særligt meget op til pension.

Arv efter en skilsmisse

Ved en skilsmisse ophæves rettighederne til at arve af hinanden. Rettigheden kan dog stadig eksistere, såfremt man har etableret et særeje. Ønsker man imidlertid stadig at have mulighed for at arve hinanden, kan man oprette et nyt testamente, hvor man noterer, at man efter skilsmissen fortsat ønsker, at den anden part skal modtage arven.