Moms

Lånetilbud er opdateret d. 27/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Moms står formeromsætningsafgiftog er et skattetillæg på salgsprisen. Moms er en vigtig del af det at føre regnskab. Med undtagelse af enkelte områder er de fleste virksomheder og selvstændige skattepligtige for moms.

Udgående moms og ved privat forbrug

Såfremt du som erhvervsdrivende har en omsætning på over 50.000 kroner om året, skal du lade dig momsregistrere. Du har pligt til at betale moms af varer og ydelser, som leveres i Danmark, hvilket kaldes udgående moms. Derudover skal du betale moms af varer, som udtages af din virksomhed til privat brug.

Enkelte varer og ydelser er fritaget for moms

Enkelte områder er ikke skattepligtige for moms. Det gælder ifølge momsloven for følgende varer og ydelser:

  1. Hospitalsbehandling og lægevirksomheder - herunder kiropraktik, fysioterapi og anden egentlig sundhedspleje samt tandlæge- og anden dentalvirksomhed.
  2. Social forsorg og bistand.
  3. Undervisnings- og kursusvirksomheder.
  4. Forfatter- og komponistvirksomheder.
  5. Sportsaktiviteter- og arrangementer.
  6. Kulturelle aktiviteter.
  7. Kunstneriske virksomheder.
  8. Finansielle aktiviteter.
  9. Velgørende arrangementer.
  10. Tre forskellige momssatser

    Der findes tre forskellige momssatsninger: 6%, 12% og 25%. I Danmark er det altid 25% af varens eller tjenestens pris, du vil bliver opkrævet for i moms. De 25% er en afgift til staten, som din virksomhed indsamler fra dine kunderne ved at lægge den oven i salgsprisen. Moms skal altså ikke ses som en afgift, som din virksomhedselvskal betale. Din opgave er for så vidt bare at indsamle den. Din virksomhed får desuden lov til at beholde momsen i en, tre eller seks måneder, før den ryger videre til SKAT. Varigheden afhænger af, hvilken type din virksomhed hører under samt virksomhedens omsætning.

    Når din virksomhed køber en vare eller ydelse i Danmark, betaler du i første omgang den moms, sælgeren har lagt på prisen. Men når momsen skal afregnes til SKAT, trækkes den moms, som din virksomhed har betalt, fra den moms, som din virksomhed har indsamlet.

    Glem ikke 0-moms

    Hvis du ikke har haft nogen aktivitet i din virksomhed i tre måneder, skal du stadig gå til SKATs hjemmeside og angive, at du har 0 salgsmoms og ligeledes 0 købsmoms. Hvis du ikke gør det, vil du blive opkrævet en bøde.

    Moms tilbage

    Ved opstart af en virksomhed har du med garanti brugt flere penge, end du har tjent. Det betyder, at du har betalt flere momspenge, end du har indsamlet. Er det tilfældet, får du selvfølgelig moms-pengene tilbage.

    Særregler for moms

    Der findes mange undtagelser og særregler i skattelovgivningen for momsregistrering. Loven opdateres ofte, hvorfor du har pligt til at holde øje med ændringer og justeringer, inden du bogfører indgående og udgående moms.

    Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler for blandt andet udlejning af lokaler, leasing af biler, køb og salg af byggeaktiviteter, byggevarer og så videre.

    Når momsbetalingen er stor

    Du bør se det som en god ting, hver gang du indbetaler flere penge i moms, end du gjorde i den forgangne periode. Det er nemlig et udtryk for, at du har haft en større omsætning. Samtidig kan du glæde dig over, at du er med til at opretholde et velfærdssamfund med blandt andet gratis adgang til sundhedssektoren og uddannelsesinstitutioner.