Sådan får du og dine børn mest ud af børneopsparingen

Lånetilbud er opdateret d. 25/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    2 punkter

  • Læsetid

    6 minutter

  • Siden er opdateret

    25/04-2024

Hvis du har råd til at oprette en børneopsparing til dit barn, kan de være en god ide at gøre det, da det kan være med til at give dit barn en mere sikker start på dets voksenliv og en bedre økonomi. Pengene kan for eksempel dække udgifter til møbler, et indskud til en lejlighed, studiebøger, betale et kørekort eller noget helt andet.

Når du opretter en børneopsparing er det dog ikke helt ligegyldigt hvor du vælger at oprette opsparingen, eller hvordan du indbetaler til den. Dette vil vi uddybe i den følgende artikel.

Valg af pengeinstitut

Når du opretter dit barns børneopsparing, er det ikke helt ligegyldigt hvilken bank du har. Der er nemlig stor forskel på hvor høj en rente du kan få på børneopsparingen, hvilket har betydning for hvor meget pengene kan give i afkast over kontoens leveperiode. Den højeste rente der pt. gives på 1,5%, fås hos Lån&Spar Bank og Sparekassen Sjælland .

Kontakt eventuelt din bank for at høre mere om hvor meget du kan få i rente på din børneopsparing.

Reglerne for børneopsparinger

En børneopsparingen være oprettet inden barnet fylder 14 år, og skal være noteret i barnets navn. Opsparingen må kun løbe frem til barnet fylder 21 år. Herefter skal pengene hæves og sættes ind på en anden konto.

Det er frit for alle at sætte penge ind på opsparingen, så indbetalingerne kan både gøres af forældre, bedsteforældre, andre familiemedlemmer eller andre bekendte.

Der gælder visse regler for børneopsparinger, som man bliver nødt til at overholde. Det er ikke tilladt at indbetale mere end 3.000 kroner om året til en børneopsparing, og det er heller ikke tilladt at det samlede indbetalte beløb på opsparingen overstiger mere end 36.000 kroner.

Hvis du ønsker at få mest muligt ud af børneopsparingen, bør du indsætte det maksimale beløb for opsparingen hurtigst muligt. På den måde har pengene mulighed for at give det højeste afkast i renter, og på den måde vil du få flere penge ud af opsparingen.På grund af reglerne om at du kun må indbetale 3.000 kroner om året, er det hurtigste du kan indsætte de 36.000 kroner, over 12 år. Hvis du har indbetalt maksbeløbet når barnet fylder 12 år, vil du når barnet hæver opsparingen når det fylder 21 år, med en rente på 1,5%, kunne få så stort et afkast i renter, at der vil stå 45.500 kroner på kontoen.

Altså betydeligt mere end de 36.000 kroner som egentligt er kontoens maks.

En god ting er at du ikke forpligtet til at betale skattemæssige afdrag på en børneopsparing, ligesom du heller ikke er forpligtet til at betale skat af afkastet opnået via renter, udbytte eller kursgevinster.

En anden mulighed er nemlig også at du kan investere børneopsparingen for at få mere ud af pengene. Du kan enten vælge at investere hele opsparingens sum, eller blot en del af den. Det vigtigste er at depoterne oprettes i barnets navn.