At låne penge af venner og familie

Lånetilbud er opdateret d. 16/06-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    3 punkter

  • Læsetid

    6 minutter

  • Siden er opdateret

    16/06-2024

Et hurtigt lån af venner og familie kan, som alternativ til dyre banklån, spare dig for mange penge. Dog er der nogle vigtige overvejelser, du skal gøre dig, inden du beder om hjælp for ikke at ødelægge jeres personlige forhold. Denne guide giver dig derfor nogle gode råd, som er værd at overveje, før du beder dine venner eller familiemedlemmer om lån.

Overvej alternativer

Inden du beder venner eller familie om penge, er det en god idé at overveje, hvilke andre muligheder, du har. Lån af venner skal ses som sidste udvej. Først og fremmest skal du gøre dig det klart, om pengene er til en presserende situation eller blot til forbrugslån, som ikke er nødvendige.

Hvis pengene ikke er til en akut situation, så prøv i stedet at spare pengene op lidt efter lidt.

Hvis pengene er nødvendige, så undersøg om du har mulighed for at optage lån i banken eller andet sted. I sidste ende kan lånet i banken, trods den højere rente, betale sig fremfor mulige konflikter med venner eller familie. Er det værd at risikere jeres forhold fremfor en lidt højere rente?

Tal situationen igennem

Det er ikke en sjov situation at skulle bede bekendte om økonomiske tjenester, men nogle gange kan det være eneste udvej. Find derfor en tæt ven eller et familiemedlem, som du er tryg ved at snakke med om situationen. Det kan være dejligt at få sat ord på situationen og få talt om det dybere problem, der muligvis ligger bag.

Måske kan personen komme med alternativer eller anden form for hjælp, som du ikke selv havde overvejet?

Fastsæt klare rammer for lånet

Hvis din bekendte går med til at hjælpe dig finansielt, så er det vigtigt, at I indgår en formel kontrakt. Selvom det er en aftale mellem venner, så sæt jeres følelser til side og sæt i stedet en klar aftale for lånet. Hvor meget skal der lånes? Skal der renter på lånet eller ej? Hvilken afdragsordning skal I have og hvornår skal lånet senest tilbagebetales? Det kan virke underligt at gøre, men det er et vigtigt skridt, for at jeres forhold ikke skal komme i spil.

At blande økonomi og familie kan være en dårlig idé, hvis ikke kravene er klare, og hvis ikke begge parter er fuldt indforstået med situationen.