• Indholdsfortegnelse

  2 punkter

 • Læsetid

  3 minutter

 • Siden er opdateret

  16/06-2024

Låneguiden: Lån til dit sommerhus

Drømmer du om et sommerhus, men er i tvivl om, hvordan det skal finansieres og hvad du har råd til? Glæden ved at købe drømmehuset kan hurtigt forsvinde, hvis du har sat dig for dyrt. Det er derfor vigtigt at gøre sig tanker om, hvad man har råd til samt om huset er til privatbrug eller udlejning. Læs med herunder, hvor vi giver dig et overblik over dine lånemuligheder til sommerhuset.

Finansieringen af et sommerhus adskiller sig en smule fra finansieringen af almindelige ejerboliger.

Lånets opbygning:

 • Realkreditlån eller boliglånpå op til 60% af købesummen. Ved sommerhuse/fritidshuse gælder det, at op til 60% af købesummen kan lånes gennem realkreditlån eller boliglån. Pengene lånes gennem obligationsinvestorer, der får stillet sikkerhed i din bolig. Du sikres dermed en billig finansiering af sommerhuset med lang løbetid på op til 30 år.
 • Banklånpå til 35% af boligens værdi. Dette lån har som regel en højere rente og kortere løbetid end realkreditlån og er derfor vigtig at få tilbagebetalt først.
 • Egen udbetaling.Fra 1. november 2015 trådte en ny bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i kraft, som bevirker at købere som hovedregel selv skal finansiere 5% af købesummen i udbetaling. Dog er førstegangskøbere med god fast indkomst undtaget, hvis rådighedsbeløbet er væsentligt over minimumskravet. Sørg derfor for at få lavet en opsparing, så er du også dækket ind, hvis uforudsete udgifter skulle opstå.
 • Tillægslåntil sommerhuset. Har du friværdi i dit hus? Så kan du få et tillægslån til køb af sommerhus og dermed undgå standardreglerne for finansiering af sommerhuse. Friværdien er boligens nuværende værdi fratrukket gælden i boligen. Skylder du eksempelvis 500.000 kroner i en bolig som i dag er 1,5 millioner værd, har man en friværdi på 1 million kroner. Denne friværdi kan man så belåne med et billigt realkreditlån.

Udlejning

 • Det kan være en god idé at overveje en ekstra gang om sommerhuset skal lejes ud i de perioder, hvor du ikke selv ønsker at benytte det. På denne måde får du lidt ekstra penge på lommen. Samtidig skal du kun betale skat af en del af indtægterne, da du har ret til fradrag. Dette kan du læse mere om på skat.dk.