Lån som studerende

Lånetilbud er opdateret d. 03/07-2022

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Indholdsfortegnelse

  4 punkter

 • Læsetid

  4 minutter

 • Siden er opdateret

  03/07-2022

De fleste af os kender scenariet: som studerende med en månedlig SU på omkring 5.000 kr. og med udgifter til husleje, bøger, mad og fredagsbar, kan pengene hurtigt løbe op. Derudover er det sidste man har lyst - eller tid til - at skulle tage et kedeligt studiejob ved siden af.

Der er mange muligheder for at tage lån, hvoraf den mest favorable for studerende er SU-lånet, som er et statsgaranteret studielån I år er lånet på 3.020 kr. månedligt, men denne sats ændres hvert år. Lånet kan tages af alle studerende, som er SU-berettigede, og der skal ikke stilles nogen kreditvurdering.

Dette betyder, at du kan låne pengene uanset om du skylder penge i andre lån.

Hvordan fungerer SU-lånet?

Studielånet overføres automatisk til din konto hver måned, og du skal i den periode, hvor du låner pengene, hverken betale renter eller afdrag. Du kan derudover fravælge SU-lånet i perioder, hvor du eksempelvis har fast indtægt eller ikke har brug for lånet. Disse ting kan du nemt ændre på su.dk.

Tilbagebetaling af SU-lånet skal senest påbegyndes et år efter endt studietid. Du kan selv justere, hvor dine betalinger samt, hvor mange gange om året du ønsker at betale afdrag.

Fordele ved SU-lån

 • Lav rente.SU-lånet er specielt lavet til studerende og har dermed noget lavere omkostninger og rentesatser end forbrugs- og banklån. Imens du er studerende er renten 4%, men efter endt uddannelse falder den til kun 1%, hvilket gør det til et meget favorabelt lån.
 • Lang tilbagebetalingsperiode.Du har maksimalt mellem 7 og 15 år til at tilbagebetale din gæld, alt afhængigt af, hvor meget du skylder.
 • Kontrol med låneperioden.Du bestemmer selv, hvor mange måneder, du vil tage lånet.

Ulemperved SU-lån

 • Unødvendigt lån.Grundet den lette og billige lånemulighed, kan mange komme til at optage et unødvendigt studielån. Selvom lånet er favorabelt, så er det altid en bedre idé at spare op end at tage et lån.
 • Tilbagebetaling efter studietiden.Selvom det kan virke som en fornuftig idé, at lånet først skal betales efter endt studietid, når indkomsten er højere, så er det værd at tænke en ekstra gang over. Efter studietiden er ovre har du muligvis mere lyst til at bruge penge på rejser, familie, bolig og bil end på afbetaling af en gammel gæld?

Gode råd

 • Tænk dig om en ekstra gang, før du springer ud i et SU-lån (eller et hvert andet lån). Det kan gøre ondt i pengepungen at skulle betale for en gammel gæld, når du er færdig med uddannelsen.
 • Lån derfor kun af nødvendighed. Hvis situationen ikke er kritisk og husholdningen godt kan løbe rundt, så prøv i stedet at spar penge op til det du går og drømmer om.
 • Overvej om du skal søge et studiejob i stedet for at låne. Selvom dette kan virke uoverskueligt og kedeligt, så giver det en følelse af selvkontrol at tjene sine egne penge samtidig med, at du får erfaring på CV’et.
 • Læs mere på su.dk, hvor du også søger lånet.