Lån penge til studiestarten

Lånetilbud er opdateret d. 16/06-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    5 punkter

  • Læsetid

    8 minutter

  • Siden er opdateret

    16/06-2024

Står du og er en af de mange heldige, som er kommet ind på deres drømmeuddannelse og snart skal begrave hovedet i bøgerne? Studiestart indebærer mange ting og er for mange en stor omvæltning fra det, de er vant til. For det første er undervisningsformen ofte noget anderledes, end det er i gymnasiet. Meget af undervisningen foregår som forelæsninger, hvor selvstændighed og ansvar for egen læring for alvor er ord, som begynder at betyde noget.

At flytte hjemmefra

Udover at man skal vænne sig til det nye studieliv med alt, hvad dertil hører, betyder studiestart også, at mange flytter hjemmefra. De fleste flytter til de større byer, hvor uddannelsesstederne ligger, og hvor der godt kan være langt hjem. Alt dette nye og spændende der sker, og kommer til at ske fremadrettet, er desværre ikke gratis, langt fra.

Der skal betales indskud til lejlighed, købes møbler, køkkengrej osv., og derudover er der de kære bøger, som absolut ikke er billige. Det kan ofte lade sig gøre at finde bøgerne brugte, hvorved der kan spares mange penge, lån penge her hvis du mangler. Bl.a. er der hjemmesiden Pensum.dk, hvor der kan findes brugte bøger samt sammenlignes priser ved forskellige boghandlere.

Andre gode råd til studiestart kan findes her: http://studerende.au.dk/velkommen/10godestudieraad/

Spar på pengene eller lån

Et godt råd vil desuden være at spare så mange penge sammen inden studiestart som overhovedet muligt. Dette vil være en stor hjælp, den dag man skal starte og kan desuden gøre livet som studerende lidt sødere undervejs, hvor SU’en ikke altid slår til. Hører man til dem, der tager den direkte vej og hopper videre lige fra gymnasiet, kan det dog være svært at nå at opbygge en særlig stor opsparing.

Derfor kan det være nødvendigt at optage et lån. Her findes der mange forskellige muligheder både med SU-lån, banklån og kviklån, og man bør undersøge dem nøje for at opnå det mest optimale lån.

Dyrt at starte på studie

Der er mange spændende ting ved at starte nyt studie, hvad enten det er gymnasiet, universitetet eller en af de mange andre uddannelser, du har mulighed for at tage. Du kommer til at møde en helt masse nye og interessante mennesker og får nye faglige udfordringer. Selvom der er mange positive ting ved studiestart, kan det dog være svært at få pengene til at slå til - specielt hvis du står overfor at skulle flytte hjemmefra.

Det koster rigtig mange penge at flytte hjemmefra og sammenlagt med studiebøger og faste udgifter, kan du blive nødsaget til at optage et lån for at få økonomien til at løbe rundt.

SU-lån er det billigste

Hvis du er studerende og mangler penge til indskud, bøger eller sociale arrangementer, er et SU-lån helt klart den bedste løsning. Denne låneform er udelukkende henvendt til studerende, og du kan således kun optage et SU-lån, hvis du i forvejen modtager SU. Fordelen ved et SU-lån er, at renten er forholdsvis lav sammenlignet med andre låneformer.

Under din studietid skal du udelukkende betale renter af dit lån, og du først skal betale lånebeløbet tilbage, når din studietid er ovre. Renten ligger på 4 % under din studietid, hvilket er meget lavt sammenlignet med f.eks. et forbrugslån.

Et SU-lån fungerer på den måde, at du får udbetalt et ekstra månedligt beløb oveni din SU. Du kan optage forskellige slags SU-lån, og lånebeløbet varierer fra lån til lån. Du kan læse mere om SU-lån på: http://www.su.dk/su-laan/

Hvis du ikke er 18 år gammel

Er du endnu ikke fyldt 18 år, har du ikke mulighed for at optage et SU-lån, selvom du f.eks. er startet på gymnasiet. Det skyldes, at du endnu ikke modtager SU, hvilket er en forudsætning for at kunne optage et SU-lån.

Du har faktisk slet ikke mulighed for at optage nogen former for lån, kviklån eller hurtig lån, hvis du er under 18 år. Hvis du står i en presset økonomisk situation, må du derfor låne pengene andetsteds fra. Her vil den bedste ide være at låne penge af dine forældre. På den måde slipper du også højst sandsynligt for at betale renter, hvilket ikke er tilfældet, hvis du optager et ”rigtigt” lån hos en låneudbyder.