Hvad kan man overveje, inden man låner penge af familiemedlemmer

Lånetilbud er opdateret d. 26/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    2 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    26/04-2024

Hvis man står i en situation, hvor ens muligheder for at låne penge pludselig er blevet begrænsede, eventuelt fordi banken har sagt nej, eller fordi man er havnet i RKI, så er der den mulighed, at låne penge af familie og bekendte. Det er dog ikke en beslutning, man skal gå ind i uden at overveje eventuelle konsekvenser, for hvad gør man, eksempelvis, hvis man pludselig ikke er i stand til, at betale sin pårørende som aftalt. Her er nogle af de overvejelser, man skal foretage sig, inden man låner penge af familie eller venner.

Der kan være mange fordele ved at låne penge af en pårørende, som har muligheden for at hjælpe en økonomisk. Der er ofte ingen renter, og man behøver ikke være nervøs for, om man har overset et eller andet, så man pludselig står i en situation, hvor man skal betale overraskende meget i renter. Det er heller ikke ualmindeligt, at vi låner af familie, enten når vi er studerende og låner lidt til indskuddet, eller når vi er ældre og låner lidt, til at finansiere et byggeprojekt eller en familiefest.

Og disse lån går heldigvis ofte godt, og alle parter får tilbage som aftalt uden nogle problemer.

Potentielle konflikter

Men hvad med de gange det ikke går godt, og der kommer konflikter, fordi en af parterne ikke gør som aftalt. Man siger, man ikke kender sin familie, før man står i en situation, hvor store pengebeløb er involveret, eksempelvis i arvesager og ved lån af store beløb. Og står man i en situation, hvor man er kommet i en stor konflikt med et familiemedlem over pengesager, kan man måske godt ærgre sig over, at man ikke betalte de ekstra procenter, det ville have kostet, at låne pengene i banken.

Så man skal tænke sig godt om, inden man låner penge ud, og omvendt, inden man låner af sine pårørende. Og man skal overveje de situationer, hvor det kan gå galt. Eksempelvis, hvad gør man nu, hvis personen pludselig stopper indbetalingerne som aftalt? Eller hvad nu hvis ens udlåner pludselig siger, at de vil have alle pengene retur inde for en kort periode. Dette, og andre mulige problemstillinger, skal man overveje, inden man laver en aftale.

Dog er der flere ting, man kan gøre for at undgå, at der kommer konflikter. Eksempelvis kan man lave et gældsbrev, sådan at aftalen ikke kun er mundtlig, men også skriftlig. Heri skal man så sørge for, at få alle detaljer med.

Det kan for eksempel være renter (hvis det er sådan nogle) og tilbagebetalingstid. På denne måde kan man i hvert ikke stå senere, og være i tvivl om hvad det var, man aftalte tidligere. Det er dog ikke nødvendigt, at oplyse alle omstændigheder i et gældbrev. Man behøver, eksempelvis, ikke, at indsætte bestemmelser omkring afviklingen af lånet.

Et godt råd - Tjek SKAT

Et andet godt råd er, at man lige tjekker med SKAT, for der kan være regler, som man lige skal huske at have med. Laver med et familielån med renter, så skal man, eksempelvis, indberette den årlige rente til SKAT. Og er lånet rentefrit, kan lånet, under de rette omstændigheder, blive betragtet som en gave, og man skal derfor betale 15% i gaveafgift.

Dette kan undgås, men det er vigtigt at sætte sig ind i reglerne, så der ikke kommer uforudsete udfordringer for familielånet.

Ellers kan man rådføre sig med professionelle, inden man indgår en aftale. Det kan måske spare en for mange problemer, hvis man overvejer at indgå en låneaftale, af et større beløb, med et familiemedlem.