Hvilken boligform passer til dig?
Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.
- Indholdsfortegnelse
5 punkter
- Læsetid
7 minutter
- Siden er opdateret
21/11-2024
Der findes forskellige boligformer, og der er fordele og ulemper ved både en lejebolig, en ejerbolig og en andelsbolig. Og det er derfor vigtigt at kende til boligformerne, inden man beslutter sig for, hvilken boligform, der passer bedst til en.
Ejerbolig
Hvis man køber en ejerbolig, bestemmer man selv over selve boligen. Det betyder, at hvis man har en ejerlejlighed, har man bestemmelsesret over selve lejligheden, fordi det er den man ejer.
Men fællesarealer, det vil sige selve ejendommen og grunden, er fælles. Det betyder også, at alle ejere i en ejerforening indgår i et driftfællesskab, hvor der i fællesskab skal betales til vedligeholdelse af ejendommen. Desuden kan der være udgifter forbundet med en fælles opsparing eller ydelser på et fælleslån.
Vedligeholdelsen af selve lejligheden står man selv for. Hvis man er boligejer står man selv for den fulde vedligeholdelse.
Som ejer skal man desuden også betale ejendomsværdiskat og grundskat.
Prisen på ejerboliger reguleres af markedet, hvilket også betyder, at boligen kan fungere som en opsparing, hvis man afdrager sit boliglån, og værdien af boligen er stabil eller stiger.
Andelsbolig
Fællesskabet i en andelsforening er større end i en ejerforening. Når man køber et andelsbolig, bliver man en del af en andelsforening, hvor man samtidig bliver en del af et økonomisk fællesskab, hvor både opsparing og gæld er fælles.
Derfor er det en god ide, at tjekke typen og størrelsen af gælden før et eventuelt køb. Når man har en andelsbolig, betaler man for sit eget forbrug og en boligafgift, der går til vedligeholdelse, opsparing og driftudgifter. Derudover er der ydelser til et fælleslån.
Selvom fællesskabet vægtes højt i en andelsforening, så står man selv for den indvendige vedligeholdelse. Prisen på en andelsbolig er ofte lavere end prisen på en ejerbolig, da der er en maksimal slagspris på denne slags boliger.
Dette betyder også, at det kan være sværere, at et køb af en andelsbolig kan fungere som en opsparing.
Lejebolig
Hvis man lejer en bolig er det lejekontrakten, der afgør bestemmelsesretten. Man betaler husleje og et depositum, men andre økonomiske forpligtelser har man ikke. Det er udlejeren, der har ansvaret for vedligeholdelsen af en lejebolig, men man kan indgå en aftale om, at det er lejeren, der står for det.
Der er ingen økonomiske bekymringer forbundet med en fraflytning, så længe man overholder lejekontraktens retningslinjer. Da der ikke er mulighed for at bruge boligen som en opsparing, vil denne boligform, i længden, være den dyreste.