Hvad er en aktie - Del 3

Lånetilbud er opdateret d. 04/12-2022

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    3 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    04/12-2022

Hvad er en aktie - Del 3

Udover over de cykliske og defensive aktier kan vi også tale om henholdsvis vækstbaserede aktier og value aktier. Man inddeler disse aktietyper i to kategorier.

Vækstaktier

Helt basalt er en vækstaktie en aktie som købes. Man køber sig ind i en virksomhed, som forudsætter gode vækstmuligheder for fremtiden. Det forekommer måske åbenlyst for nogle, men for at generere en sikker vækst ligger vigtigheden i at vælge en virksomhed eller et selskab, som har påvist en årrække af solid vækst i indtjening såvel som omsætning.

For at kunne anses for værende en vækstaktie og en god investering, skal den årlige vækstrate generere højere vækst end samfundet generelle vækst. En vækstvirksomhed skal gerne være i stand til at vokse med op til 12% og denne vækst kalkulerer investorerne med, når de beregner aktiens kurs. Her er altså tale om aktier, hvor der virkelig kan være penge at tjene, men påviser en virksomhed i stedet dårligere omsætning samt indtjening, vil kursfaldet være større. Udfaldene er altså højere ved vækstaktierne.

Der er ofte høje forventninger til vækstaktierne, de handles med høj kurs og dermed et større kursfald, hvis de ikke lever op til det, der forventes. Men lever de op til forventninger, er der god grund til en glædes dans da dette betyder kursstigning og stigende aktieværdi. Er du interesseret i vækstaktier, så tag et kig på etablerede virksomheder såsom FLSmidt, Vestas, Unibet Group og NovoZymes, der alle kalkulerer med tocifrede årlige vækstrater.

Value aktier

Tænker du umiddelbart ikke, at vækstaktier er noget for dig, kan value aktier være en mulighed. Valueaktier er ganske simpelt et fornuftigt køb. Det er aktier, som giver dig en god værdi for dine penge.

Value aktier er oftest undervurderet og handles derfor for mindre end deres reelle værdi. Det vil sige at value investorer finder aktier i virksomheder, hvor der menes at være sket en undervurdering af markedet. Her kigges der på virksomhedens mere langsigtede fundament fremfor markedets variable udfald. Med denne tilgang har investorerne en mulighed for at profitere ved at købe, når prisen er sat helt i bund.

En undervurdering af aktierne kan være flersidet og forskellige faktorer spiller ind. Det kan være uheldig eller endda åbenlyst negative presseomtale, et enkeltstående dårlig regnskab eller pludselig nedgang. Ydermere kan valueaktierne tilhøre en knap så spændende og svingende kategori.

Dermed anses de ofte ikke for værende interessante for diverse finansmagasiner. Dette er dog ikke nødvendigvis rigtigt. Investeringer i valueaktier har faktisk resulteret i positiv avance sammenlignet med det brede aktiemarked, hvis vi kigger på historien. Helt nøgternt giver det god mening at købe noget for en tier som faktisk er 20 kroner værd.

Oftest er kendetegnet for virksomheder med valueaktier, at de har en lav vækst og dermed er aktierne også pålagt en lavere pris. Får en virksomhed succes, øges væksten og forbedres indtjeningen, vil en kommende kursstigning være sandsynlig. Value aktier giver altså stabilt afkast af sine investeringer kombineret med en begrænset risiko for kursfald, men dermed også en begrænset chance for store kursstigninger, dermed knap så høje afkast.

Der er altså stor kontrast mellem hhv. Vækstaktier og valueaktier. Ønsker du, at investere i vækstaktier, skal du gå efter høj kvalitet og kigge fremtidsmuligheder.

Er du derimod mere interesseret i valueaktierne, er essens at finde virksomheder, hvor du kan finde discountpriser. Forskellen mellem de to typer aktier kan derfor beskrives helt kort, som kvalitet kontra pris. Uanset hvilken af disse typer aktier, som vil passe godt i din portfølje, anbefales det at du er i stand til at køb dem selv, fremfor at optage et lån med henblik på investering.