Hvad er en aktie - Del 2

Lånetilbud er opdateret d. 04/12-2022

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    2 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    04/12-2022

Der findes mere end en form for aktier at investere i. De forskellige slags hører ind under forskellige typer af aktier. Inden du vælger at investere, er det vigtigt, at du kender de forskellige muligheder, du har og hvilke former for aktier, der opfylder dine behov bedst.

Den rette viden er guld hver, især når det gælder aktier. Her kommer et overblik over forskellige aktietyper og de selskaber de hører ind under.

Cykliske aktier

Cykliske aktier er en betegnelse for mere følsomme aktier. Cykliske aktier kan f.eks. være følsomme overfor konjunkturudsving.

Samfundets generelle økonomiske status samt udvikling vil altså få indflydelse på de cykliske aktiers kurs. Disse typer aktier vil oftest findes indenfor virksomheder, hvor indtjeningen er afhængig af, hvordan økonomien har det. Det vil være virksomheder, som tilbyder services eller produkter, som bliver nedprioriteret ved dårlig økonomiske tilstande i samfundet. Sker der modsat en opgang og dermed en voksende efterspørgsel, vil aktierne stige.

Vi taler her om bilproducenter, boligudstyr, rejser mm. Hvis denne type aktier forekommer interessant, kan det være en ide at kigge mere på transport-, industri- og byggesektoren - såsom FLSmidth, Vestas Wind Systems og A.P. Møller-Mærsk. Opstår der en øget efterspørgsel hos de ovennævnte virksomheder, er det altså til fordel for aktionæren.

Virksomheden tjener flere penge, hvilket er positivt for aktierne. Så snart det sker økonomiske udsving, mærker de cykliske aktier det, uanset om det er positive eller negative udsving.

Defensive aktier

Defensive aktier kan næsten siges at betyde det modsatte af følsomme aktier. Defensive aktier er ikke følsomme overfor konjekturer og kan til dels beskrives som værende stabile. Det vil altså sige at modsat de følsomme aktier, som er afhængige af markedsøkonomien, hører defensive aktier under brancher, hvor der kan tjenes penge næsten uanfægtet af den økonomiske situation.

Dette er netop muligt, da disse virksomheder tilbyder produkter, som forbrugeren altid vil have et behov for og derfor prioriteres uanset dårlig eller god økonomi. Normalt når ens økonomi ikke klarer sig godt, sparer man og der prioriteres i hjemmene. Det er ikke lige nyt tøj, tv eller sofaer, som er altafgørende for ens liv, hvis pengene ikke rækker. Her rammes de cykliske aktier som tidligere nævnt.

Men uanset ens økonomi vil der altid være et unægtelig behov for medicin, mad, forsikringer, benzin mm. Det er her de defensive aktier hører til. Defensive aktier tilhører altså blandt andet medicinalsektoren, forsyningssektoren og forsikringssektoren. Ønsker du, at vide mere om denne aktietype og dens former for virksomheder, kan det være en ide at undersøge Danisco, Novo Nordisk , TopDanmark, i et vist omfang nogle banker, pensionsselskaber og lignende.

Da disse virksomheder netop leverer vare alle mennesker, næsten altid vil have et behov for, er deres aktietype også mindre følsomme overfor den generelle økonomiske situation. Defensive aktier vil forblive kurstabile størstedel af tiden. Alle skal have mad, medicin, alt det basale mennesket har brug for uanset arbejdsløshed eller negativ økonomisk vækst.

I modsætning til de mere følsomme cykliske aktier, stiger de defensive aktier ikke lige så meget som de cykliske, når økonomien mærker opsving. Det er op til dig at prioritere og finde ud af hvilken aktietype der vil passe dig. Jo større risikovillighed jo større mulig fortjeneste, men også jostørre mulig tab.

Det er derfor vigtigt at gøre op med sig selv, hvor stor en gambler man er? Kan man leve med de ricisi, der følger med? Hvis falder over et scoop, kan man muligvis optage et lån, til at investere for, så længe man er i stand til at tilbagebetale pengene rettidigt.