Der er mange overvejelser du bør gøre dig før du låner penge. I denne artikel vil vi give dig nogle gode råd til hvad du bør overveje før du optager et lån eller kviklån.

1. Undersøg dine muligheder

Der findes mange forskellige låneudbydere og mange forskellige tilbud på lånemarkedet. Inden du låner er det vigtigt at du sætter dig ind i hvilket type lån der ville være bedst for dig og hvilken låneudbyder du vil benytte dig af. Hvis ikke man passer på kan man måske ende med at tage et lån der er alt for dyrt, eller tage et lån af en låneudbyder der gerne vil snyde dig, så du bør sikre at låneudbyderen er en du stoler på.

2. ÅOP

Du skal være opmærksom på at det koster dig penge at låne. Vær sikker på at sætte dig ind i lånets ÅOP, inden du låner. ÅOP står for årlige omkostninger i procent. ÅOP gøres op af lånets renter, stiftelsesomkostninger og er en opgørelse over lånets omkostninger. Det er en god ide at sammenligne forskellige lån ud fra deres ÅOP, hvor du selvfølgelig skal gå efter at få den laveste ÅOP som muligt.
Du bør også være opmærksom på at selvom du får lånet til en fordelagtig rente lige nu, kan du godt risikere at renten stiger i løbet af dit låns løbetid.

3. Afdrag

Inden du tager et lån er det vigtigt at du finder ud af hvor meget du kan afdrage på lånet hver måned. Du bør finde den maximale ydelse, men samtidig sikre at din hverdag ikke kommer til at lide under dit lån. Det er en balance og du kan eventuelt spare med din låneudbyder om, hvor meget du bør afdrage hver måned. Det er også vigtigt at du stadig har penge til uforudsete udgifter, selvom du afdrager på dit lån.
Det er ligeledes vigtigt at du betaler dine afdrag til tiden - alt andet koster dig penge. Hvis du vil være helt sikker på at lave tilbagebetalingerne til tiden, er det en god ide at oprette en PBS for dine betalinger.
Noget af det der kan have betydning for dine afdrag, er hvis din privatsituation ændrer sig. Det kan for eksempel være hvis du får en nyt job, mister dit job, bliver gift, flytter, hvis du bliver syg eller noget lignende. Disse forhold kan have betydning for hvor meget du kan afdrage hver måned. Hvis der sker ændringer i dit privatliv, er det derfor en god ide at henvende dig til din låneudbyder.

4. Læs aftalen igennem

Før du tager et lån er det vigtigt at du læser låneaftalen igennem. Hvis der er dele af aftalen du ikke forstår, er det vigtigt at du spørger ind til forholdene, så du ikke handler i blinde i forhold til dit lån. Hvis du er i tvivl om nogle af forholdene i lånet, kan du altid bede om betænkningstid og få andre til at læse aftalen igennem, inden du skriver under.

5. Undgå at låne hvis du kan

Der er ingen tvivl. Hvis du kan undgå at låne penge, bør du lade vær. Overvej en ekstra gang før du låner, hvad formålet med lånet egentlig er. Hvis du har mulighed for at spare pengene op i stedet, er det klart at foretrække.