Kort forklaring af RKI

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information. RKI er et register hvor danskere firmaer, virksomheder, butikker og banker, kan registrere dårlige betalere. Du kan blive indberettet til RKI af virksomheder hvis du har en gæld på over 200 kr. og hvis der foreligger bevis eller dokumentation for gælden.

Per 1. januar 2015 var der 770.600 danskere registreret i RKI. Tilsammen skyldte de på daværende tidspunkt omkring 16,9 milliarder og i gennemsnit skyldte de registrerede personer omkring 75.000 kroner.

Konsekvenser ved at være registreret i RKI

Virksomheder bruger RKI til at vurdere din kreditværdig. Hvis du er registreret i RKI kan det have betydning for dig når du vil låne penge eller indgå afbetalingsordninger. Virksomhederne eller butikker kan for eksempel kræve kontant betaling i stedet for afdragsordninger og du kan med stor sandsynlighed blive nægtet visse abonnementsordninger hvis du er registreret i RKI. Du kan ligeledes blive nægtet at optage lån eller blive nægtet at få et kreditkort eller benzinkort. Hvis du alligevel bliver tilbudt en låneaftale, vil lånets omkostninger (ÅOP) ofte være skyhøje, da du er registreret som en dårlig betaler. Hvis du er registreret i RKI og ønsker at skifte bank, kan bankerne også sige nej til at få dig som kunde hvis du er registreret.

Dette er blot nogle af de mest almindelige konsekvenser ved at være noteret i RKI. Nogle mener dog at man skal se det som en hjælp, hvis man bliver registreret i RKI, da min ikke kan optage mere gæld end man allerede har.

Det er selvsagt en dårlig ting at blive noteret i RKI og det kan medføre visse udfordringer, men det er heller ingen katastrofe. Du kan stadig købe mad, en rejse eller andre forbrugsgoder, men det er helt klart fordelagtigt at bruge pengene på at betale din gæld i stedet og dermed komme ud af RKI. Hvis du kan klare at betale din gæld inden der er gået 5 år, kan du få din låneudbyder til at slette dig fra registret med det samme du har betalt pengene tilbage.

Det er kun ved at betale dine penge tilbage at du kan komme ud af Ribers igen. Hvis du til gengæld mener at der er tale om en fejl, og at du ikke bør være noteret i RKI, kan du indgive en indsigelse og gøre opmærksom på at der er begået en fejl.

Står jeg i RKI?

Når du registreres i RKI sendes der et brev til dig der gør opmærksom på at du er registreret, hvilken virksomhed der har meldt dig til registret og hvor hvor mange penge du skylder. Mange vælger at ignorere disse breve, hvilket er en stor fejl. Du bør klart forholde dig til brevene og reagere på dem ved at tage kontakt til dem du skylder penge og eventuelt indgå en aftale om din tilbagebetaling. Langt de fleste kreditorer har forståelse for at det ikke er fordelagtigt for lånere at være i RKI og mange virksomheder fravælger at melde skyldnere til RKI ved lave gældsbeløb.

Du kan tjekke om du er noteret i RKI på deres egen hjemmeside. Du kan finde siden via linket her: http://www.experian.dk/registreret-i-rki/index.html.

På siden kan logge ind med NemID, trykke på Din Info og på den måde holde styr på hvor mange penge du er registreret for. Du kan også få råd og vejledning til dine gældsforhold både via telefon, mail og personlig rådgivning.

Brug for at låne penge?

MONEYBANKER.dk har hjulpet 652.625 brugere siden vi startede i 2014. Skal vi også hjælpe dig med at vælge det billigste lån? Sammenlign lån via vores søgemaskine hurtigt og nemt, uanset om du søger et forbrugslån, samlelån eller bare et billigt lån online.

Sammenlign lån (Oktober 2020)