Forældrekøb: plusser og minusser for forældrene

Lånetilbud er opdateret d. 27/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    0 punkter

  • Læsetid

    4 minutter

  • Siden er opdateret

    27/04-2024

Formålet med et forældrekøb er som regel at hjælpe barnet til en mere økonomisk stabil og fordelagtig studietid. Barnet bliver derved sikret en husleje til en rimelig pris gennem hele sit studie. På trods af at man ønsker at give sine børn de bedst mulige forudsætninger økonomisk og boligmæssigt i studietiden, er der en del, man som forældre skal overveje nøje, inden man giver sig i kast med et forældrekøb.

Det er en stor investering, og der er en del plusser og minusser ved det.

Plusser

  • Du sikrer dit barn tag over hovedet. Samtidig er du sikker på, at udlejer ikke forsøger at presse en masse penge ud af dit barn til alverdens vedligeholdelsesudgifter, eller når barnet senere flytter fra lejligheden.
  • Det er muligt for dit barn at søge boligstøtte, selvom lejligheden er et forældrekøb. Eftersom der skal etableres et lejer/udlejer-forhold mellem barnet og forældrene, samt en lejekontrakt, har barnet også den fordel, at han kan søge boligstøtte.
  • Lejligheden kan senere hen videresælges til barnet for 85% af den vurderede pris. Dermed kan barnet også få glæden af forældrekøbet, når han er færdiguddannet og har råd til at købe eller låne penge til at købe den af sine forældre.
  • Hvis det skulle ske, at lejligheden er blevet købt i en periode med lave boligpriser, kan forældrene også være så heldige, at de kan få en god fortjeneste ved at sælge den videre til en anden, når barnet er færdiguddannet og gerne vil flytte et andet sted hen. Afhængig af boligmarkedet i den tidsperiode kan fortjenesten være ret stor, og det kan vise sig at have været en rigtig fornuftig investering.

Minusser

  • I forbindelse med det sidste plus kan det naturligvis også være et stort minus, hvis boligmarkedet ikke er med én. Her kan man også ende med at tabe en masse penge, når man skal sælge barnets lejlighed videre efter endt studie, hvis man ikke fortsat ønsker at leje den ud og skulle stå for at administrere udlejningen.
  • Det kræver fra start, at forældrene har en meget solid økonomi eller en høj friværdi. Det er derfor ikke en mulighed, som alle forældre har, selvom de fleste forældre selvfølgelig ønsker at hjælpe deres børn bedst muligt gennem studiet.
  • Når dit barn efter endt studie ønsker at flytte, skal du til at sørge for at få boligen solgt. Dette kræver både meget tid og penge, og det kan derfor være ret krævende for forældrene, når de skal til at stå for alt det.
  • Forældrene har muligvis brug for rådgivning til at udarbejde et regnskab, da de skal begynde at fungere som udlejningsvirksomhed over for barnet. Derudover kan det også være nødvendigt for forældrene at få rådgivning i forhold til hvilken beskatningsform, de skal benytte sig af, for at det giver mest mening med deres privatøkonomi. Denne type finansiel rådgivning kan også blive en dyr omgang.

Når man står overfor at skulle købe en bolig til sit barn, mens han studerer, skal man altså tænke sig godt om inden. Det kan derfor være fordelagtigt at undersøge boligmarkedet samt vilkårene som udlejer grundigt, inden man giver sig i kast med det.