F1-lånets storhedstid er ovre

Lånetilbud er opdateret d. 11/08-2022

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    1 punkter

  • Læsetid

    5 minutter

  • Siden er opdateret

    11/08-2022

Igennem mange år har F1-lånet, som er et flekslån med variabel rente, været voldsomt populært hos de danske låntagere. Blandt andet under den finansielle krise, hvor renten generelt var lav, men også fordi lånene er billigere end de fastforrentede lån (sammenlign kviklån) det første år af lånets løbetid.

Men nu ser det ud til, at F1-lånet hører fortiden til. Allerede i foråret besluttede to af landets realkreditinstitutter, Nykredit/Totalkredit og Nordea Kredit, at fjerne lånet helt fra markedet, fordi renten faldt til negative værdier.

Institutterne har svært ved at forestille sig, at F1-lånet nogensinde bliver attraktivt igen.

- Alle tegn peger væk fra F1-lånene, når både Finanstilsynet med tilsynsdiamanten (kapitalkrav til de forskellige lånetyper,red.) og de forskellige ratingbureauer synes, at lånetypen er uønsket. Både vi og de andre er i gang med at forklare kunderne, at det ikke er det rigtige lån, fastslår Sune Worm Mortensen, som er afdelingsdirektør i Nykredit/Totalkredit.

Direktør: Vi frygter ikke den negative rente

Efterspørgslen på det etårige F1-lån er forholdsvis lav, hvilket skyldes, at der for bankerne er flere omkostninger forbundet med F1-lån, fordi de oftere skal refinansieres sammenlignet med fastforrentede lån. Derfor er omkostningerne for låntagerne også steget.

Men der er alligevel forskel på, hvordan institutterne opfatter den negative rente på F1-lånet. Realkredit Danmark, som i sin tid introducerede lånetypen, har ikke travlt med at bortskaffe lånet.

- Vi kan godt håndtere negativ rente, og mere end 700 kunder kan glæde sig over at have lån med negativ rente. Men efterspørgslen på F1-lån er meget lav. Flexkort er blevet det foretrukne lån til dem, der vil have kort rente.

Vi har ikke diskuteret, om vi helt vil lukke for udstedelse af F1-lån. Så vi har ingen aktuelle planer om det, men jeg vil heller ikke afvise, at det kan ske, forklarer administrerende direktør Carsten Nøddebo.

Selvom F5-lånet var forholdsvis attraktivt ved forrige auktion, bliver det interessant at se, om danskerne fortsætter med at efterspørge denne lånetype, eller om de på et tidspunkt også oplever, at der er for høj risiko knyttet til lånet.