Økonomer: Det er dumt ikke at tage et SU-lån

Lånetilbud er opdateret d. 16/06-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    2 punkter

  • Læsetid

    6 minutter

  • Siden er opdateret

    16/06-2024

De to økonomer Michael Møller fra Copenhagen Business School og forbrugerøkonom Ann Lehmann fra Nordea er enige. Det er dumt ikke at tage et SU-lån mens du studerer. Dette udtaler de i artikler for Politiken og Berlingske Tidende.

I dag er det langt fra alle studerende på SU der optager et SU-lån og det mener økonomerne er en stor fejl. Dog mener de ikke at du bør låne pengene for at bruge dem. Nej, i stedet bør de studerende sætte pengene ind på en opsparing.

Forklaringen kommer her.

Hvis du låner penge gennem et SU-lån med en forrentning på 4%, og derefter sætter pengene ind på en bankkonto med en rente på 2-3%, vil det i din studietid give underskud. Men når du er færdig med din uddannelse, får du højst sandsynligt brug for pengene til for eksempel at stifte familie eller købe et hus, og det er her fidusen ligger. Lånene du kan optage gennem banken er dyrere at optage end et SU-lån og kan måske gå hen og koste dig flere penge i det lange løb.

Dermed mener økonom Michael Møller, at hvis de studerende har en mere langsigtet plan end de 5 år hvor de studere, så er der penge at spare.

Vigtigt at huske ang. SU-lån

En af de vigtigste pointer at huske, er dog at du ikke skal låne pengene for at bruge dem. For hvis du bruger pengene og efterfølgende kommer ned i banken med et studielån på 250.000 kroner og gerne vil låne penge til et hus, er det ikke sikkert banken vil godkende dit lånet på grund af din studiegæld.Derfor kan din studiegæld også blive et problem for dig hvis ikke du passer på. Du bør i stedet optage et SU-lån, hvis du har planer om at øremærke pengene specielt til udgifterne der kommer når du er færdig med dit studie.

Et SU-lån er klart et af de billigste lån man kan tage på grund af den fordelagtige rente på 4%. Desuden er det er nemt at få, fordi man ikke skal stille garanti for lånet. Derfor er det skræddersyet til studerende og Ann Lehmann mener det er dumt ikke at gøre brug af et lån, der er decideret beregnet til ens specifikke situation.

Derfor mener hun man bør overveje at tage et SU-lån før man tager et lån i banken.

Kort om SU-lån

Du kan tage et SU-lån hvis du er studerende og modtager SU. Du skal dog være aktiv studerende og kan derfor ikke søge om lånet, mens du er på orlov eller på anden måde er væk fra dit studie. SU-lån og slutlån udbydes af staten og betales tilbage til Statens Administration efter endt studietid.

Lånene optages for et år af gangen og udbetales i månedlige rater. Lånene kan til hver en tid afmeldes igen eller i perioder hvor du ikke har brug for dem.