Børneopsparing

Lånetilbud er opdateret d. 21/11-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

En børneopsparing kan være en stor hjælp til den dag, dit barn, barnebarn eller oldebarn skal tage kørekort, flytte hjemmefra eller starte på et nyt studie. Du kan her læse mere om børneopsparing og om ofte stillede spørgsmål i forbindelse med netop en opsparing til et barn.

Kun én børneopsparing per barn

Både forældre, bedsteforældre eller oldeforældre kan oprette en børneopsparing. Et barn må dog maksimalt have én børneopsparing. Det betyder kort og godt, at der kun må oprettes én børneopsparing og kun i ét pengeinstitut.

Beløb for børneopsparing

Der må maksimalt indbetales 3.000 kroner om året til en børneopsparingskonto. Derudover er det værd at notere sig, at maksimumsbeløbet for en børneopsparing ligger på 36.000 kroner i hele opsparingsperioden. Det er op til indbetaleren, hvordan pengene ønskes at blive overført.

En mulighed er også at oprette en fast overførsel til børneopsparingskontoen.

Tidsperioderne for børneopsparing

Opsparingen kan oprettes helt fra barnets fødsel og indtil udgangen af det år, hvor barnet fylder 14 år. Ved oprettelse af kontoen aftales en bindingsperiode.

Udbetalingen af børneopsparingen afhænger af, hvornår kontoen er blevet oprettet. Det er nemlig et krav, at kontoen er bundet i mindst syv år. Perioden kan senere forlænges.

Den seneste udbetaling for børneopsparingen skal være ved udgangen af det år, hvor barnet fylder 21 år. Mange vælger dog, at barnet kan få sin børneopsparing udbetalt som 18-årig - for eksempel i forbindelse med, at barnet skal finansiere sit kørekort.

Fradrag og renter

Der er ikke skattefradrag for de indbetalinger, som du foretager på en børneopsparing. Renterne af beløbet på en børneopsparingskonto er skattefrie, så længe barnets årlige indtægt ikke overstiger 33.000 kroner. Der er imidlertid stor forskel på de forskellige banker, når det kommer til renter på en børneopsparingskonto.

Det er derfor en god idé at undersøge markedet, inden du lægger dig fast på et pengeinstitut, og det er ligeledes en god idé at holde dig opdateret på renterne løbende, da det altid står dig frit for at skifte til en ny bank med eventuelle bedre renter på en børneopsparingskonto.

For at opnå flest renter på børneopsparingen kan det være en fordel at sætte maksimumsbeløbet på 3.000 kroner ind hvert år i årerne lige efter stiftelsen af børneopsparingskontoen.

Puljeopsparing

Det er også en mulighed at placere børneopsparingen i en puljeordning, hvor pengene bliver investeret i en blanding af investeringsforeninger, aktier og obligationer, som bankens rådgivere vælger. Mange banker tilbyder puljeordninger specielt til børneopsparinger, hvor risikoen ikke er så høj som ved andre puljer. Man kan dog også som oftest vælge mellem flere forskellige risikoprofiler.

Her handler det igen om at undersøge de forskellige forhold til bunds, før man træffer et valg.

Aktier

Det er ikke alle banker, som tillader, at man veksler opsparingen til aktier, men nogle banker gør. Det er dog de færreste, som vælger denne løsning. Hver gang, man handler aktier, koster det lidt i handelsomkostninger, hvilket trækkes ned i det endelige regnskab.

Til gengæld er der mulighed for et højere afkast end med en almindelig opsparing.