Betænkningstid på kviklån

Lånetilbud er opdateret d. 04/12-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    3 punkter

  • Læsetid

    8 minutter

  • Siden er opdateret

    04/12-2024

Brugen af kviklån er eksploderet de seneste år, og det forstår man godt. Den helt store fordel ved at låne penge i form af et kviklån er, at det i den grad går tjept, og at det er meget lettere at låne penge på denne måde end eksempelvis ved at gå i banken. Mangler man penge, kan man i nogle tilfælde have kontoen fyldt op allerede senere samme dag, som man har ansøgt.

Det kræver bare, at man udfylder en simpel ansøgning online, sender den afsted og afventer et svar, som ofte kommer inden for en time. Nemt? Ja. Farligt? Måske. Man skal virkelig kende sine økonomiske begrænsninger, inden man låner penge, som man måske ikke kan betale tilbage rettidigt.

Kviklånene har ikke det bedste ry, og med de høje renter og gebyrer på de hurtige lån, kan man måske godt bruge en tænkepause, inden man låner penge på denne måde. Det kan næsten blive for nemt at låne penge i vores digitale tidsalder, og ender man med ikke at kunne betale sit lån tilbage, er man pludselig i store vanskeligheder. Undersøgelser viser, at 40% af kviklånsansøgere fortrød sit lån. Alligevel blev der i 2014 udlånt 430 millioner kroner i form af 160.000 kviklån.

Over halvdelen af lånetagerne havde ikke overvejet andre alternativer, inden de tog deres kviklån. Dette vil man gerne ændre, så færre i fremtiden ender med at stå i en økonomisk kattepine. Tallene taler sit eget tydelige sprog, og på baggrund af disse tal er det nu blevet vedtaget i Folketinget, at man, inden man kan tage et kviklån, skal have en betænkningstid på 48 timer. Dette skal få forbrugerne til at overveje det egentlige lånebehov og eventuelt tænke i andre alternativer, inden de låner penge på den hurtige og lette måde.

Overvej løbetiden på dit kviklån

Et kviklån skal i dette tilfælde ikke blandes sammen med de større forbrugslån. Et kviklån er et lån, som rigtigt nok er et slags forbrugslån, men som har en kort løbetid på maksimum tre måneder. Forbrugslån kan have meget længere tilbagebetalingsperioder.

Den korte løbetid på de kvikke lån kan drille visse lånetagere, og hvis man ikke er i stand til at betale pengene tilbage rettidigt, kan man ende i en gebyrfælde. Faktisk overskrider cirka hver fjerde lånetager sin tilbagebetalingsfrist ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det resulterer i flere dårlige betalere i Danmark, som ikke kan betale sine lån tilbage. Dette vil man naturligvis gerne forsøge at sætte en stopper for fra Folketingets side.

Det vil man altså prøve at gøre ved at give forbrugerne en to dage lang tænkepause, inden de endeligt kan skrive under og låne penge via et kviklån. Håbet er, at forbrugerne så vil overveje, om de rent faktisk kan betale lånet tilbage og eventuelt tænke i andre alternativer, som kan være billigere på den lange bane. Det skal dermed være en mindre spontan handling at låne penge online og forhåbentlig en mere velbegrundet og ansvarlig beslutning, som i sidste ende kan gøre Danmark til et land med færre dårlige betalere!

Loven forventes at træde i kraft d. 1. januar 2017.