Afdragsfrit boliglån: Fordele og ulemper

Lånetilbud er opdateret d. 03/07-2022

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    3 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    03/07-2022

Halvdelen af alle boliglån bliver i dag taget som afdragsfrie lån, hvilket er en god anledning til at se nærmere på fordele og ulemper ved denne lånetypen.

Et afdragsfrit lån indebærer, at du i en periode ikke skal afdrage på lånet, men derimod blot betale renter. Afdragsfrie lån giver dermed mulighed for at glemme boliglånet i et stykke tid. Lånet fås både som realkredit- og boliglån, hvoraf det mest typiske er lån ved realkreditinstitutter.

Fordele vedafdragsfrit boliglån

Denne type lån kan være en god idé, hvis du ønsker at skabe mere plads og fleksibilitet i din økonomi. Det skyldes, at man i typisk 10 år af lånets løbetid ikke skal afdrage på lånet. Derimod har de sidste 20 år af lånet så tilsvarende højere ydelse, så banken i sidste ende får det samme beløb.

Klippekortslån

De fleste afdragsfrie lån fungerer i dag som såkaldte klippekortslån. Dette betyder, at du har 10 klip, hvoraf hvert klip svarer til 1 år med afdragsfrihed på lånet. Dermed kan du helt selv styre, hvilke år af dit låns løbetid, du har råd til at betale afdrag og hvilke år du tilsvarende vil have mere luft i økonomien.

Dette er en rigtig fornuftig måde at tegne et afdragsfrit lån på, da det skaber langt større fleksibilitet i din økonomi.

Afdragsfrie lån kan være en fordel, hvis du eksempelvis ønsker at afdrage på en dyrere gæld, renovere dit køkken eller blot vil skabe mere luft i økonomien. Jo mere friværdi og luft du har i din økonomi, jo mindre er risikoen ved et afdragsfrit lån. Dette skyldes, at der er større økonomis råderum til at betale lånet tilbage, når den afdragsfrie periode stopper.

Dog skal du være opmærksom på, at du ikke slipper for afdragene, men blot udskyder dem. Der er altså klare ulemper forbundet med et sådant lån, som du skal tage stilling til.

Ulemper vedafdragsfrit boliglån

Hvis du vælger at tegne et afdragsfrit boliglån, skal du være indstillet på at betale en relativt høj månedlig ydelse, når først afdragsfriheden er brugt. Hvis du eksempelvis har afdragsfrihed i 10 af de i alt 30 år, som du har tegnet boliglån for, så skal du i 20 år af lånet betale 33% mere i ydelse end ved afdrag i hele perioden. Dette er en stor ulempe, som potentielt kan give problemer for din privatøkonomi.

Vurder derfor om du har behov for afdragsfrihed eller om din økonomi er fornuftig nok til at kunne afdrage alle lånets år.

Der er meget, som skal overvejes ved et afdragsfrit lån. Vi anbefaler, at du ikke tegner et afdragsfrit lån blot får at skabe luft i økonomien. Du kan let blive sårbar, hvis din privatøkonomi tager et uventet dyk, eller når ydelsen stiger.

Afdragsfrie lån er derudover dyrere end lån med afdrag over hele låneperioden, da du i den afdragsfrie periode betaler renter af en uændret gæld. Overvej derfor grundigt, hvilken lånetype, der stemmer bedst overens med lige netop din økonomi og dine fremtidsplaner.