Flere unge vælger afbetaling fremfor forbrugslån
Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.
- Indholdsfortegnelse
5 punkter
- Læsetid
8 minutter
- Siden er opdateret
02/12-2024
Unge danskere køber i stigende grad forbrugsvarer og -goder på afbetaling i stedet for at optage et forbrugslån. Men ligesom forbrugslån kan bidrage til gældsættelse, kan afbetalingsordningerne også.
Afbetalingsordninger overalt
Der er et stigende marked for afbetalingsordninger, og du kan afbetale de fleste forbrugsvarer – alt fra dagligvarer til din smartphone. Afbetalingsordninger har længe været en betalingsløsning på større forbrugsvarer som elektronik og møbler, men udviklingen i markedet viser, at alt fra fødevarer og tøj også er populært at købe på afbetaling. Efter en årrække med advarsler om dyre forbrugslån, er afbetalingsordningerne vundet frem blandt den yngre del af befolkningen.
Afbetalingsordninger er især udbredt blandt dem, der køber via nettet.
Når du lægger en vare i din virtuelle indkøbskurv og går til betaling, vil du i mange tilfælde få muligheden for at afdrage på dit køb i stedet for at betale hele beløbet med det samme. Eksempelvis hvis du køber et par sko til 1.000 kroner, kan du få muligheden for at afbetale beløbet over 12 måneder. Det vil sige, at du betaler 1000 kr. / 12 mdr. = 83,33 kroner om måneden i stedet for at betale 1.000 kroner på én gang.
Det kan lyde som en attraktiv løsning, hvis det månedlige rådighedsbeløb er stramt, men det kan også være farligt. Du kan læse mere omkring afbetaling og se hvor du kan købe på afbetaling hos digitalafbetaling.dk
Rente og gebyrer = en højere samlet pris
Afbetalingsordninger er ofte tillagt renter og gebyrer, hvilket får den samlede pris til at stige. Den vare, du troede kostede 1.000 kroner, kan således nemt blive væsentligt dyrere, når diverse omkostninger medregnes. I dag er det dog muligt at købe på afbetaling uden renter – eksempelvis hos teleselskaber, hvor du kan afbetale din smartphone rentefrit, når du køber et bestemt abonnement.
Alligevel er dette ikke per automatik en fornuftig måde at finansiere dit køb på. Det er ikke mindre økonomisk skadeligt at købe på afbetaling kontra at optage et forbrugslån eller kviklån, hvilket mange tror. Køber du din smartphone på afbetaling med renter og gebyrer, kan du ende med at have betalt det, der svarer til to smartphones.
Er afbetalingen uden renter og gebyrer, vil du oftest være bundet til teleselskabet i en given periode, og du kan ikke komme ud af aftalen.
Økonomiske konsekvenser?
Der er ingen nem og skånsom vej til hurtige penge til forbrug. Når du eksempelvis køber en smartphone på afbetaling, er det typisk over en periode på 12-48 måneder, men det er sjældent, at smartphonen holder hele perioden, eller at du vil beholde den så længe. Gennemsnitsalderen på mobiler er nemlig 19 måneder.
Hvis du ikke længere har din vare, er der stor risiko for, at du ikke er motiveret til at fortsætte afbetalingen.
Det er her, det bliver rigtigt farligt, og du kan risikere at blive registreret i RKI som dårlig betaler. Når du køber varer på afbetaling, kan du gøre din økonomi uoverskuelig og svær at gennemskue, fordi du afbetaler på forbrugsvarer hver måned. Desuden bliver din økonomi mere sårbar.
Mister du en indtægtskilde og får et mindre rådighedsbeløb, er du fortsat bundet til afbetalingen, og du kan ikke stoppe betalingerne.
Har du flere mindre lån, forbrugslån eller generelt månedligt afvikler på flere lån, kan du med fordel undersøge muligheden for at oprette et samlelån. Med dette samler du dine lån til ét lån, hvilket giver dig bedre økonomisk overblik og oftest også en lavere rente, hvilket altså dermed sparer dig penge hver måned.