Det billigste billån

Lånetilbud er opdateret d. 03/06-2023

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    6 punkter

  • Læsetid

    15 minutter

  • Siden er opdateret

    03/06-2023

Det billigste billån

En bil er sjældent et helt billigt indkøb. Den tager på mange måder en ordentlig portion penge ud af det månedlige budget. Penge, som går til at fra brændstof til forsikringer.

Derfor er det måske ikke helt uvæsentligt, hvad man kan spare af penge ved at finde et billigt billån, som belaster økonomien mindst muligt. Gør man sit forarbejde godt, er der i hvert fald betydelige summer penge at spare her på den lange bane.

Der kan være store forskelle på de billån, der er på markedet, og den endelige pris på din billån kan ende med at variere fra udbyder til udbyder. Med ”pris” menes der den ekstra udgift, som et billån koster ud over det beløb, som du har lånt og skal tilbagebetales.

Et lån er sjældent gratis, og dette gælder også for billån. Alligevel er der nogle tal og nogle forhold, som du skal tage stilling til, og med den rette vurdering ved du, hvad det billigste billån er for dig.

Her vil vi give dig nogle værdifulde informationer og et par fif til, hvordan du kan finde frem til det billigste billån, som passer bedst ind i din biløkonomi og privatøkonomi generelt.

ÅOP på billån

Helt basalt er der én ting, som kan afsløre, om et billån såvel som andre typer lån er billigt eller dyrt. Det tal hedder ÅOP. Det står for de Årlige Omkostninger i Procent, og dette tal dækker alle ekstraudgifter i forbindelse med et billån.

 Det vil sige gebyrer, renter og hvad der ellers kan være af planlagte omkostninger omkring et lån. Jo højere ÅOP er, jo dyrere er lånet ganske enkelt samlet set. Det gælder derfor om at lede efter den laveste ÅOP blandt de forskellige potentielle billån, hvis du vil have det billigste lån til at finansiere din kommende bil.

Dog skal man ikke glemme at tjekke renten og gebyrerne hver for sig også, da sammensætningen af et lån også er ganske vigtig for lånets pris.

ÅOP fremgår altid af låneaftalen, da Folketinget har vedtaget, at det kræves af en given låneudbyder at oplyse om dette tal. Det skal de for at skabe mere gennemsigtighed, og så du som låner nemt kan danne dig et overblik, og så du ikke risikerer at blive snydt, fordi der eksempelvis var nogle gebyrer, du ikke lige havde taget højde for eller lignende. 

Et billån er typisk af de lidt større slags, og derfor har lånetager også som regel brug for en længere periode til at betale lånet tilbage. Hvis du før i tiden har prøvet at tage et kviklån, kender du måske begreberne, men på grund af billånets - som udgangspunkt - lidt anderledes natur, kan du ikke bare bruge erfaringerne med ÅOP på et kviklån til at gennemskue ÅOP på et billån. 

Et kviklåns ÅOP plejer at være en del højere på grund af den kortere tilbagebetalingsperiode. På et billån kan du derfor godt stræbe efter at finde en lidt lavere ÅOP, end det du finder på de fleste kviklån. ÅOP er selvfølgelig forskellig fra lån til lån og dermed også fra billån til billån.

Et godt tip er dog som udgangspunkt at søge efter en ÅOP, som er under 15%, når du leder efter det billigste billån.

Renten

Det kan måske være nemt nok at finde frem til det billigste billån på papiret, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er det bedste billån for enhver privatøkonomi. Billån har mange ansigter og forskellige sammensætninger. 

Når man tager et billån, skal man gøre op med sig selv, hvilken type rente man ønsker, at lånet skal have. Der kan her nævnes to typer. Du kan vælge imellem en fast rente og en variabel rente. 

Den ene type er som sådan ikke bedre eller værre end den anden, men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken rentetype man vælger til sit billån. Vælger man den faste rente, så har man, som navnet antyder, en fastlagt rente fra du tager lånet, til du har betalt det af. 

Dermed ved du præcist, hvor meget du skal lægge til side til afbetalingen af din bil hver måned, og der lurer ingen ubehagelige overraskelser i den månedlige ydelse. Dette er et godt alternativ til den lidt pressede økonomi, som dog er afhængig af at have en bil til rådighed. 

Det er til den økonomi, som ikke har råd til, at renten pludselig stiger. Dette skal ses i lyset af det andet alternativ - den variable rente. En variabel rente ligger ikke fast ligesom den faste rente gør.

Her følger renten markedsudsvingene, og det er på både godt og ondt. 

Startrenten på en variabel rente er gerne lidt lavere end på den faste rente, men renten kan godt pludselig gå hen at stige, og dermed bliver dit lån dyrere i sidste ende. 

Omvendt kan renten også finde på at falde, og så står du jo med et yderst billigt billån mellem hænderne. Et billån med en variabel rente, som nemt kan ende med at være billigere end et billån med fast rente. 

Som sagt er der dog en noget højere risiko forbundet med billån med en variabel rente end billån med fast rente. 

Variabel rente ikke for alle

Derfor er variabel rente heller ikke noget for alle. Inden man tager et lån med en variabel rente, skal man være sikker på, at økonomien kan tåle eventuelle udsving til den dyre side. Hvis du tror, at renten snart stiger, kan det også være en idé at kigge den faste rentes vej. 

Desuden giver det for nogle tryghed at vide, at renten ikke ændrer sig. Det er altså både et spørgsmål om økonomi og temperament, som afgør, hvad der er bedst, men hvis du er på udkig efter det billigste billån, er den variable rente bestemt værd at have med i overvejelserne. 

Her kan du slippe afsted med et billigt billån, men du løber også en vis risiko ved at lade markedskræfterne styre renten og dermed prisen på dit billån.

Længden på din løbetid kan også spille ind på, hvilken rente der er bedst at vælge til dit kommende lån. På et billån med forholdsvis kort løbetid, kan det ofte være klogt nok at vælge en variabel rente, da der her er kortere tid for den generelle rente til at ændre sig drastisk. 

Hvis billånet strækker sig over mange år, er der måske mest sikkerhed i at vælge et billån med en fast rente, men igen spiller sammensætningen af din økonomi ind på, hvad der i sidste ende er det bedste valg af rente.

Forhør dig hos flere udbydere

Der er flere steder og flere måder, man kan få finansieret sin bil på. Din bank tilbyder garanteret et billån, og din bilforhandler vil sandsynligvis også bringe det på bane i sin salgstale. Har du en ejerbolig, er dit realkreditinstitut måske behjælpelige.

Herudover findes der låneudbydere, som lader dig tage et billån online a la et forbrugslån, blot med et billåns fortegn. Derfor skal man også holde tungen lige i munden, når man begiver sig ud i billånsjunglen.

Der er masser af tilbud på billån fra mange forskellige udbydere, og hvis du gerne vil gøre en indsats og sætte dig ordentligt ind i tingene, kan der sagtens være penge at spare i sidste ende.

Det er helt i orden at indhente tilbud fra flere forskellige udbydere. Faktisk vil vi her hos MONEYBANKER.dk anbefale, at du gør netop dette. På den måde har du noget, du kan sammenligne med, og du kan se, hvor billige de forskellige billån er i forhold til hinanden.

Dermed kan du finde frem til det billigste lån og arbejde videre med netop dette billån. Er du ude i at sammenligne, bør du sammenligne ÅOP efter skat, fordi visse gebyrer ikke er fradragsberettigede.

Disse gebyrer kan få et dyrt lån til at se meget billigt ud på overfladen, men i virkeligheden kan et lån godt blive en del dyrere på grund af disse omkostninger.

Det gælder derfor om at have gjort sit hjemmearbejde ordentligt, og visse elementer af lånekontrakten står til forhandling hos nogle udbydere af billån, så det er altid en god idé at være velinformeret og kende til sine muligheder, inden man træffer sin endelige beslutning.

Udbetaling giver det billigste billån

Udbetaling er ikke altid et krav hos billånsudbydere, og det er heller ikke altid lige sjovt. Til gengæld kan det ofte være en god idé at hoste op med lidt kontanter, hvis selve billånet skal blive billigere. Jo mere du kan betale kontant, jo mindre en del af lånet bliver forrentet.

Jo mindre det forrentede beløb er, jo billigere bliver billånet. Det er naturligvis ikke lige let for alle at ligge et anseeligt beløb i udbetaling med det samme, men er det muligt for dig, kan det i sidste ende betyde et billigere lån.

Dermed er lånet også betalt tilbage hurtigere, hvilket må være en win-win for både dig og låneudbyder!

Flere spørgsmål?

MONEYBANKER.dk er her for at hjælpe dig med at finde det lån, der passer bedst til dig. Derfor skal du heller ikke holde dig tilbage, hvis du har yderligere spørgsmål til, hvordan du finder det billigste billån.