Valg af pensionsselskab

Lånetilbud er opdateret d. 21/11-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Valg af pensionsselskab

Din pensionsopsparing er måske den største investering du laver i dit liv, og derfor er det også vigtigt at du undersøger hvilket firma der bedst kan forvalte dine penge for dig, så du er sikker på at have styr på din økonomi når du går på pension. I denne guide vil vi give dig nogle gode råd til hvad du skal kigge efter hos et pensionsselskab.

Tre typer pensionsopsparinger

Der findes overordnet tre forskellige pensionsopsparinger. To af dem kan du være bundet til gennem dit job.

En arbejdsmarkedspension er du bundet til gennem din overenskomst. I disse ordninger betaler din arbejdsgiver som regel ⅔-dele af det beløb der månedligt indsættes på din ordning, mens du selv betaler ⅓-del. Det varierer fra person til person, hvor stor en procentdel af din løn der indbetales.

Er du ikke dækket af en overenskomst, kan din ordning være bundet til en ordning gennem din ansættelseskontrakt. Her oprettes en ordning hos et kommercielt pensionsselskab.

Det kan også være at du slet ikke er bundet op til nogen pensionsordning. Hvis dette er tilfældet, bør du sørge for selv at oprette en privat pensionsordning.

Selvom du måske er bundet til en bestemt aftale gennem dit job, er det ikke umuligt at flytte din ordning til et andet selskab. Det kommer an på din aftale. Undersøg dine muligheder og se om du måske kan få en mere fordelagtig aftale et andet sted.

Hold øje med selskabernes nøgletal

Der er er to nøgletal du kan sammenligne pensionsselskaber med. Nemlig ÅOP og ÅOK - disse tal viser hvor meget det koster dig at have en opsparing hos selskabet.

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og ÅOK står for Årlige Omkostninger i Kroner.

ÅOP viser hvor stor en procentdel af din opsparing der skal betales hvert år i omkostninger. ÅOK viser de omkostninger der er forbundet med at administrere opsparingen, at investere opsparingen og din sikkerhed.

Har din opsparing høje omkostninger, kan have stor betydning for hvor mange penge du har til rådighed, når du går på pension. Tal fra 2012 viser for eksempel at kunder hos Scandia betalte 1,6 % i ÅOP, mens kunder hos Danica betalte 0,8 %. Det vil sige, at hvis kunderne havde en million kroner stående i deres opsparing, ville kunderne hos Scandia betale hele 16.000 hvert år for at få forvaltet deres formue, mens kunderne hos Danica kun skulle betale det halve, nemlig 8.000 kroner.

Og det er en årlig ydelse vel at mærke.

Hvor kan du hente hjælp?

Brancheorganisationen Forsikring og Pension har udarbejdet et værktøj kaldet “Fakta om pension”, der sammenligner forskellige pensionsselskaber. Her kan du hurtigt skabe dig et overblik over de forskellige selskaber. Værktøjet og opdateres løbende som selskaberne opgiver nye tal om afkast og lignende.

Hvad er vigtigt for dig?

Andre faktorer du kan tage med i dine overvejelser, når det kommer til valg af pensionsselskab, er hvad dit selskab skal kunne yde for dig. Derfor kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Er det vigtigt at selskabet giver god rådgivning?
  • Er renter og høje afkast det vigtigste for dig?
  • Er lave omkostninger og en lav ÅOP det vigtigste for dig?

Det er en god ide at forholde sig til disse spørgsmål, da nogle firmaer er bedre end andre til til at give god rådgivning, men ofte vil disse ydelser også betyde højere omkostninger.

Overblik over dine pensionsordninger

På hjemmesiden Pensionsinfo.dk kan du logge ind med dit NemID og se et overblik over dine pensionsordninger. Via siden kan du også anmode om at få lagt dine pensioner sammen, så du i stedet for at have 5 forskellige små ordninger, kan samle dine ordninger hos ét selskab. På den måde sparer du nogle omkostningsgebyrer.