Valg af lånetype ved realkreditlån
Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.
- Indholdsfortegnelse
5 punkter
- Læsetid
7 minutter
- Siden er opdateret
23/11-2024
Valg af lånetype ved realkreditlån
Der er mange ting, som du skal tage stilling til, når du ønsker at optage et lån. Du skal ikke blot vælge mellem de mange forskellige låneformer på markedet, men også hvordan du har tænkt dig at afdrage dit lån. Før i tiden var et realkreditlån altid fastforrentet, hvilket på mange måder gjorde overvejelserne langt nemmere.
På dagens lånemarked er det imidlertid muligt at vælge mellem fastforrentede lån, rentetilpasningslån og afdragsfrie lån. Denne valgfrihed kan være meget forvirrende, hvorfor dit valg kræver grundige overvejelser.
De tre forskellige typer
Den første lånetype er det fastforrentede lån, som er velkendt hos de fleste. Kendetegnet for dette lån er, at renten gennem hele låneperioden er den samme. Du får dermed ingen ubehagelige økonomiske overraskelser i løbet af låneperioden, hvis renten skulle stige, men til gengæld er den faste rente forholdsvis høj i forhold til det generelle renteniveau.
En anden mulighed er et rentetilpasningslån også kendt som et lån med variabel rente. Ved denne låneform er der ingen fast rente, men derimod tilpasses renten løbende til det generelle renteniveau på markedet. Det vil sige, at du ikke kan være sikker på, hvor et stort et beløb, du skal betale hver måned.
Dette kan være en fordel, hvis renten over en lang periode er lav, men kan til gengæld være en ulempe, hvis renten pludselig stiger.
Den sidste mulighed er, at du i en periode kan vælge at gøre dit lån afdragsfrit. Det betyder, at du kun betaler renter og ikke afdrager på selve lånet. Denne lånetype kan være en fordel, hvis du i en periode har økonomiske problemer, men betyder blot at dine omkostninger stiger, når den afdragsfrie periode er slut.
Det er tilfældet, fordi du herefter har kortere tid til at betale lånet tilbage.
Personlighed og økonomisk situation
Det kan være vanskeligt at vejlede om valg af lånetype, da det er meget individuelt, hvad du som forbruger er mest tryg ved. Hvis du ønsker et sikkert og trygt lån uden mulighed for ubehagelige overraskelser, skal du helt sikkert vælge et fastforrentet lån. Er du derimod villig til at satse lidt, skal du vælge et rentetilpasningslån, da renteniveauet over en lang periode ofte viser sig at være lavere end ved et fastforrentet lån.
Sidst, men ikke mindst kan et afdragsfrit lån bruges som et supplement til de to ovenstående lånetyper, hvis du i en periode har behov for lidt luft i økonomien.
Det er dog vigtigt at nævne, at din økonomi også skal være med til at afgøre, hvilken lånetype der er mest interessant for dig. Har du et forholdsvist stort økonomisk råderum, kan du sagtens eksperimentere med et rentetilpasningslån. Står du i en mere presset økonomisk situation kan det derimod være en fordel med et fastforrentet lån, så du gennem hele låneperioden er helt sikker på renteniveauet.