Stående lån, annuitetslån og serielån

Lånetilbud er opdateret d. 22/03-2023

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    4 punkter

  • Læsetid

    6 minutter

  • Siden er opdateret

    22/03-2023

Stående lån, annuitetslån og serielån

Når du skal ud og låne penge, kan det være en rigtig god idé at sætte dig ind i, hvilken type lån du skal tage. Lånetypen afhænger af, hvilken økonomi du har, og hvilken måde du ønsker at betale lånet tilbage på. Skal det for eksempel være med stor ydelse i form af afdrag og renter i hele låneperioden eller med et samlet afdrag sidst i perioden? Ved alle tre lånetyper gælder det, at du nemt og hurtigt får penge i hånden.

Nedenfor giver vi dig en kort og præcis oversigt over, hvad der kendetegner de forskellige typer af lån, så du bliver klædt på til at vælge det rigtige lån.

Stående lån

Et stående lånet er afdragsfrit i hele låneperioden og der skal således, ud over ved lånets udløb, kun betales renter i hele perioden. Ud over løbende rentebetalinger er der altså kun ét afdrag allersidst i låneperioden.

Modsat afdragsfrie lån, forfalder hele lånet ved udløb. Det vil sige, at hele lånet skal tilbagebetales på én gang eller også skal et nyt lån optages for at tilbagebetale det gamle lån. Det kan dermed være risikabelt at optage et stående lån, da der kan nå at ske mange ting i den op til 10 år lange låneperiode man har mulighed for at tage.

Hvis man tør tage chancen, så er der til gengæld penge at spare på denne lånetype. Løbetiden er kortere end på normale obligationslån og derfor opnår man typisk en lavere rente end ved disse lånetyper.

Fordelen ved lånet er altså, at den kortere løbetid sikrer en lavere rente.

Annuitetslån

Ved annuitetslån tilbagebetales lånet med afdrag, som forfalder med lige store tidsintervaller. Typisk er der lige store ydelser, bestående af renter og afdrag, i alle lånets terminer, med mindre lånet optages som et skævt annuitetslån.

I starten af lånet vil renter udgøre en stor del af ydelsen, da renterne betales af restgælden, hvorimod afdraget vil udgøre en mindre del. Mængden af ydelsen, som udgøres af afdrag vil langsomt vokse, hvor renten modsat vil falde jo længere du kommer i låneperioden.

Fordelen ved et annuitetslån er, at ydelsen efter skat, de første år er små, da rentebetalingerne er fradragsberettigede, hvorimod ydelsen på serielån eksempelvis er højere.

Serielån

Ved et serielån er afdraget en konstant ydelse gennem hele låneperioden. Afdraget udgør dermed en fast procentdel af lånets hovedstol, som er det beløb, der oprindeligt lånes. Derimod er rentebetalingerne størst i første del af låneperioden, men falder i takt med restgælden.

Dermed er den samlede ydelse størst i starten af perioden, hvorefter den falder med tiden. MONEYBANKER.dk tilbyder ligesom flere andre hjemmesider i danmark at sammenligne tilbud på alle slag lån til forbrug - Sammenlign f.eks. også på Samlino.dk.