Udbytteaktier - hvad er det?

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Udbytteaktier – hvad er det?

Når du køber aktier i en virksomhed, bliver du i princippet medejer. Du vælger formentligt at købe aktier i det respektive selskab, fordi du forventer, at selskabet vil klare sig godt og vækste. Er der fremgang i virksomheden, tjener du penge på dine aktier.

Det sker blandt andet ved, at kursen på aktien stiger og/eller ved udbyttebetalinger. Et udbytte kaldes også dividende og betegner, at selskabet betaler en del af deres årsoverskud til deres aktionærer. En udbytteaktie er derfor en aktie, hvor selskabet udbetaler en del af deres indtjening til aktionærerne.

Udbytteaktier - Hvad er det?Vi giver ikke finansielle råd og investering er altid på eget risiko. Der er altid en risiko for at miste sine penge, når du investerer i aktier.

Udbetaler alle selskaber udbytte?

Ikke alle selskaber, der sælger aktier, betaler udbytte til aktionærerne. Virksomhedens ledelse vurderer løbende, om det er selskabet selv eller aktionærerne, som har størst og bedst mulighed for at geninvestere i selskabets indtjening. Det betyder, hvis selskabet vurderer, at de har bedst mulighed for at geninvestere, beholder de indtjeningen selv.

Selvom aktionærerne i dette tilfælde ikke får udbetalt et udbytte, kan det alligevel være en gevinst for dem. I stedet for at få et udbytte kan aktionærerne få et bedre afkast, hvis selskabets egen geninvestering medfører, at selskabet klarer sig bedre, hvilket fører til en kursstigning på aktierne. På den anden side kan selskabet vælge at udbetale aktionærerne et udbytte, hvis selskabet vurderer, at der er gode chancer for, at aktionærerne vil geninvestere i virksomheden.

I hvilken sektor er der tendens til størst udbytte?

Det varierer meget i forskellige sektorer, om der er tendens til at betale et udbytte til aktionærerne. Nogle sektorer udbetaler konsekvent mere eller mindre end den gennemsnitlige sektor. De typiske selskaber, der udbetaler udbytte og fastholder en høj udbetaling, er veletablerede selskaber med stabile indtægter.

Desuden er disse selskaber ofte ikke følsomme over for økonomiske konjunkturer. Det betyder, at virksomheden ikke umiddelbart bliver påvirket af svingninger i markedsøkonomien, som blandt andet påvirker arbejdsløsheden, inflationen, forbruget og aktiekurserne. Eksempler på denne type selskaber er forsyningsselskaber, teleselskaber og andre selskaber med relation til basale forbrugsvaner. Derimod tendenserer selskaber, der er forbundet med ikke-basalt forbrug (eksempelvis medieselskaber og bilfabrikanter), til at betale mindre i udbytte, fordi deres indtægter er mere følsomme over for markedsøkonomiens udsving.

Hvorfor skal jeg overveje at investere i udbytteaktier?

Herunder har vi listet nogle fordele ved at investere i udbytteaktier:

  • Generelt klarer udbytteselskaber sig godt på aktiemarkedet på grund af selskabets stabile indtægter. Disse selskaber er typisk ikke følsomme over for konjunkturer, der påvirker markedsøkonomien. Derfor er der umiddelbart en vis sikkerhed i at investere i udbytteaktier.
  • Der er lavere risiko ved udbytteaktier, fordi udbytteselskaberne typisk har væsentligt mindre kursudsving. Selskabernes aktiekurser falder oftest mindre, når det generelle aktiemarked i perioder falder.
  • Udbyttet er vigtigt for det samlede afkast (gevinst eller tab). Det betyder også, at når selskabet udbetaler udbyttet til sine aktionærer, vil du opleve, at kursen på dine aktier i selskabet vil falde en smule.
  • Udbytteaktier muliggør, at du kan få en løbende betalingsstrøm som investor grundet det kontinuerlige afkast. Dog er afkastet også er forbundet med risici, da kursen på din investering kan falde, ligeså vel som den kan stige.
  • Det kan være en fordel at investere i udbytteaktier som en langsigtet investering grundet muligheden for et attraktivt afkast, når du vælger at sælge dine aktier.

MONEYBANKER anbefaler på ingen måde, at du låner penge til investering i aktier.