Studerende: Gode råd til en fornuftig økonomi

Lånetilbud er opdateret d. 27/04-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Studerende: Gode råd til en fornuftig økonomi

Studiestarten på de lange videregående uddannelser nærmer sig med hastige skridt, og derfor går mange unge mennesker en helt ny fase i deres liv i møde. Når man flytter hjemmefra, hører der ofte en masse udgifter med, som man sandsynligvis ikke har skullet tage stilling til før. Ligegyldigt om man først skal til at flyve fra reden nu, eller om man gjorde det for nogle år tilbage, er der nogle generelle råd til, hvordan man får et bedre overblik over sin privatøkonomi.

Fastlæg et budget

Først skal du lægge et budget. Du skal både have et overblik over din samlede indkomst efter skat, det vil sige SU, løn og andet, og trække faste udgifter fra dette beløb. De faste udgifter udgøres for det meste af husleje, telefon, internet, TV, el og forsikring.

Sørg desuden for at tilmelde disse udgifter betalingsservice hurtigt, så du ikke overser eller glemmer nogen og dermed ender med at få rykkere.

Derudover er der naturligvis andre udgifter, som fylder meget i budgettet, eksempelvis mad, tøj, studiebøger og fornøjelser. Der er meget hjælp at hente, hvis det kan være svært at have et samlet overblik over disse overgifter.

Eksempelvis kan man gratis anvende et budgetskema på spiir.dk, som automatisk inddeler dine kontobevægelser i kategorier. Mange banker tilbyder automatisk en oversigt over din privatøkonomi, eksempelvis Danske Bank som ligeledes kategoriserer dine poster og holder indtægter og udgifter op imod hinanden.

Tænk over, hvad du prioriterer højest

Gør op med dig selv, hvad du prioriterer højest, for selvom de studerende som regel har et stramt budget, skal der også være plads til at skeje ud sommetider. Hvad enten du gerne vil bruge flest penge på tøj, økologisk mad, elektronik eller hobbyen, betyder det ofte, at du er nødt til at gå på kompromis på andre områder. Find derfor ud af, hvor mange penge du maksimum må bruge på øvrige poster.

Hvis det er svært at have et overblik over, hvornår den øvre grænse på en post er nået, kan du hver måned hæve det tilladte beløb i kontanter, som altså udelukkende går hertil.

Adskil SU og løn

Studerende på videregående uddannelser har som regel meget lange sommerferier, og derfor er det oplagt er finde et sommerferiejob, hvor man kan køre for fuld skrue i denne periode og tjene masser af penge. Men du bør dog gøre din arbejdsgiver opmærksom på at bruge dit bikort i forhold til lønnen. Ellers risikerer du at miste en stor del af dit fradrag på hovedkortet, og så ender du med at skulle betale skat af din SU resten af året.

Udnyt dine fordele som studerende

Der findes et hav af studierabatter derude, både i butikker, på restauranter, på transport og meget andet. Der er dog ikke særlig mange, der informerer åbenlyst om det, så derfor skal du ikke tøve med at spørge. Ellers kan du gøre brug af databasen på so.dk, som giver et overblik over samtlige steder i landet, hvor du kan få studierabat.