I disse områder hæver skatteaftalen boligpriserne

Lånetilbud er opdateret d. 14/10-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    4 punkter

  • Læsetid

    5 minutter

  • Siden er opdateret

    14/10-2024

Boligskatteaftalen vil isoleret set sikre en mindre beskatning for folk i yderområderne. Sådan lyder den boligøkonomiske vurdering, der udpeger Odsherred som en af vinderne, når 2021-aftalen gør sig gældende.

En stigning i salg, kortere liggetid (læs: periode, hvor en bolig er til salg) og mindre markante fald i boligpriser er blandt konsekvenserne af boligskatteaftalen, der gælder fra 1. januar 2021. Sådan lyder vurderingen af nogle områder fra Curt Liliegren, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Ydermere vurderer han, at ejendomsskatten - eller grundskylden - i områder langt fra storbyerne vil medføre øgede boligpriser. Disse kommuner profiterer ved aftalen, da de får flere penge at gøre med.

Blandt yderområderne understreger Liliegren Odsherred, som et område, der for nuværende er bedømt fejlagtigt ifølge Liliegren. Bedømmelsen betyder at Odsherred betaler for meget til boligskattekassen.

Odsherred er blot blandt de mange områder, der kan se frem til besparelser. Alle yderområder vil nemlig opleve skattelettelser. Jo længere fra storbyerne man bor, des større lettelser.

Samtidig understreger direktøren, at besparelserne er procentvis store, og er af mindre størrelse målt i kroner og øre.

Samtidig fremhæver han, at boligpriser påvirkes af mange forskellige faktorer, hvor boligskatten blot er én af dem. Han nævner i øvrigt urbanisering som en anden væsentlig faktor.

Boligskatteaftalens hovedpunkter

  1. Hvis man bor i samme bolig før som efter aftalen officielt gør sig gældende d. januar 2021, skal man ikke betale mere i boligskat. Sådan lyder det fra Finansministeriet.
  2. Ejendomsværdiskatten falder. Den almene sats er 0,55 procent.
  3. Man beskattes af 80 procent af boligvurderingens værdi. Med andre ord betaler du skat af 1.440.000 kroner, hvis vurderingen af boligen lyder på 1,8 millioner.
  4. For 60 procent af befolkningens vedkommende formindskes boligskatten. For de øvrige 40 procent er det muligt at udskyde betalingen af den øgede boligskat til den dag, man sælger sin bolig.
  5. Dertil skal man betale skat af 1,4 procent af al boligværdi, der overstiger 7,5 millioner kroner. Hvis en bolig vurderes til 12 millioner kroner, skal man altså betale skat af 4,5 millioner af disse. Altså betales der i sådant tilfælde 168.000 kroner til skat af denne boligværdi. Denne skatteprocent formindskes i forhold til dén, der findes ved dags dato, vurderer Liliegren. Desuden kan denne boligskat også udskydes til den dag, man sælger sit hus.
  6. I 2021 gøres aftalens satser gældende. Finansministeriet informerer i øvrigt om, at en skatterabat iværksættes, der muliggør at boligskatten af 2021 ikke overstiger den individuelle boligbeskatning, der finder sted under det aktuelle reglement.

Artiklen er bragt i samarbejde med MONEYBANKER, som sammenligner lån, forbrugslån og kviklån på det danske, norske, franske, finske og amerikanske marked.