Guide: Bliv skarp på obligationer
Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.
- Indholdsfortegnelse
7 punkter
- Læsetid
7 minutter
- Siden er opdateret
21/11-2024
Guide: Bliv skarp på obligationer
Ligesom med aktier kan det vise sig at være en god forretning at investere i obligationer. Men det kan også vise sig at være en rigtig dårlig forretning. Derfor findes der en række gode råd, så du bedre er rustet, når du giver dig i kast med at købe obligationer.
Vær bevidst om dine forventninger
Som udgangspunkt er der en mindre risiko forbundet med obligationer sammenlignet med aktier, men du skal dog stadig tage stilling til en række ting, så du får mest ud af din investering. Du skal blandt andet gøre op med dig selv, hvornår du har planer om at skulle bruge pengene, hvor store udsving du kan klare i dit afkast, og hvor meget du vil ”blande” dig i din investering.
Undgå at omkostningerne æder din fortjeneste
Som udgangspunkt bør du undgå at købe obligationer gennem investeringsforeninger, da de opkræver store administrationsgebyrer, ofte på mellem en hel og en halv procent. Hvis dit afkast ligger på 2 procent, sluger gebyrerne altså en stor del af dit afkast. Vælg i stedet for at købe obligationer på fondsbørsen.
Hvis du dog har planer om at investere i udenlandske obligationer, kan en investeringsforening være et godt mellemled, da de har viden og oplysninger om internationale markeder, som man nødvendigvis ikke selv kan få adgang til. Sørg dog for at finde de billige investeringsforeninger, de såkaldte ETF’er, som står for Exchange Traded Funds.
Høj eller lav risiko?
Du skal vælge stats- og realkreditobligationer, hvis du vil have større sikkerhed. Du kan frit vælge mellem alle realkreditobligationer på markedet, da de har samme sikkerhed og pris. Dem bør du derfor også vælge, hvis du investerer kortsigtet.
Her er det især vigtigt, at du undgår investeringsforeninger.
Hvis du vælger obligationer med lav risiko, bør du dog være opmærksom på, at dit afkast sandsynligvis ikke bliver særligt stort. Obligationer uden risiko gør, at du har svært ved at inflationssikre dit afkast, hvilket betyder, at inflationen svækker dine penges værdi løbende.
Du skal vælge erhvervsobligationer, hvis du vil have en større risiko og dermed også muligheden for et større afkast. Vælg dog kun virksomheder, som er veletablerede og kreditværdige. Erhvervsobligationer kan kun købes gennem investeringsforeninger.
Investeringsforeninger spreder risikoen på dine investeringer, og hvis dine obligationer indfries før tid, hjælper foreningen med at geninvestere dit udbytte.
Køb kun under kurs 100
Uanset om du investerer i korte eller lange realkreditobligationer, bør du altid vælge obligationer, der ligger under kurs 100. Ellers risikerer du at tabe penge, hvis obligationerne bliver indfriet før tid. Du skal altså prioritere en kurs under 100 frem for en høj rente.