Sådan læser du kurslister

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2022

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Søren
  Skrevet af

  Søren Snejstrup Bay

 • Indholdsfortegnelse

  1 punkter

 • Læsetid

  8 minutter

 • Siden er opdateret

  27/05-2022

Vil du gerne investere i de helt rigtige obligationer? Så er det afgørende, at du ved, hvordan man læser avisernes kurslister. I denne tekst præsenteres du for de væsentligste forkortelser i forbindelse med kurslister i alfabetisk rækkefølge.

Forkortelser i forbindelse med obligationer

Cirk. mio. er værdien af de obligationer, der er i omløb i den enkelte serie.

Tallet er opgjort i millioner kroner.

Effektiv rente før skat/skat 45% er den effektive rente før skat og efter beregning af 45 procent skat.

Kategorier indikerer, at obligationerne er opdelt i kategorier, fordi der findes forskellige former for obligationslån.Stbetyder stående lån, hvor låntageren kun betaler renter og bidrag i lånets løbetid. Hovedstolen betales den dag, lånet udløbet.Sebetyder serielån, hvor låntageren betaler samme afdrag hver måned. Dog betales mere i rente i starten, hvor hovedstolen er stor, og derfor betales der ligeledes større ydelser i starten af tilbagebetalingsperioden.Anbetyder annuitetslån, hvor låntageren betaler samme ydelse hver måned. I de første år betales der hovedsageligt renter, mens der mod slutningen af lånet primært afdrages på hovedstolen.Uabetyder uamortisable lån, som er en meget gammel lånertype, der handles på Fondsbørn, og hvor der alene betales rente, da lånet aldrig udløber.

Kursændring betyder ændringen i kursen på obligationen i løbet af gårsdagen.

Lukkekurs 17.00 er kursen på obligationen ved Fondsbørsen lukketid dagen før.

Nom. rente står for nominel rente, som er obligationens pålydende rente. Er der enhvidfirkant efter den nominelle rente, er det en indikation på, at kursgevinsten er skattefri. Er der derimod ensortfirkant efter den nominelle rente, er det en indikation på, at kursgevinsten beskattes, og kurstabet kan trækkes fra.

Papirets navn og slutår står for obligationens navn, der i de fleste tilfælde blot er en talkode samt slutåret for, hvornår obligationen udløber og med sikkerhed bliver udtrukket og indfriet til kurs 100.

Terminer står for næste terminsdato samt antallet af årlige terminer.

Total oms. i mio er et udtryk for gårsdagens omsætning i den enkelte serie af obligationer.

Tallet er opgjort i millioner kroner.

Varighed er et udtryk for, hvor rentefølsom obligationen er. Her er pejlemærket, at jo højere varighed, des mere rentefølsom er obligationen. En obligation har en lav følsomhed, hvis varigheden er under 3, en mellemstor følsomhed, hvis varigheden er mellem 4 og 7 og en stor følsomhed, hvis varigheden er over 7.

Obligationer med en kort løbetid har en lav varighed, hvorimod obligationer med lang løbetid har en høj varighed.

Åbne og lukkede serier har især stor betydning for dig, der skal optage et obligationslån til finansiering af et nyt hus. Forskellen på åbne og lukkede serier er imidlertid ikke så stor for dig som investor. Du kan kun låne penge i en åben serie, men du kan investere i både åbne og lukkede serier.

De lukkede serier består hovedsageligt af fastforrentede obligationslån, hvor kursen er kommet op over 100. Serierne er lukkede, fordi realkreditlån skal optages til en kurs under 100.

Vi finder det bedste lån til dig

Siden 2014 har MONEYBANKER hjulpet mere end 600.000 danskere med at sammenligne og vælge det bedste lån.

Brugere hjulpet
660.440
står vi klar!
24/7
Fødselsår
2014

Vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse på Moneybanker. Når du anvender vores side godkender du vores cookie politik.