Sådan kan du få gældsrådgivning

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Indholdsfortegnelse

  2 punkter

 • Læsetid

  7 minutter

 • Siden er opdateret

  27/05-2024

Hvis du står i den situation, at det er en kamp at få økonomien på rette kurs, skal du vide, du ikke er alene - der er hjælp at hente! Gæld kan medføre store og fatale konsekvenser for både din økonomi og dit privatliv. Derfor er det altafgørende, at du har kontrol over din gæld. Her kan du læse, hvordan du kan få rådgivning i at få det økonomiske overblik tilbage og få styr på gælden.

Har du brug for gældsrådgivning?

Der kan være mange årsager til, du har brug for gældsrådgivning. Det kan være resultatet af overforbrug, sygdom, ludomani, tvangsauktion, skilsmisse etc. Hvis du kan genkende et eller flere af nedenstående punkter, kan det tyde på, du har behov for gældsrådgivning.

 • Du har svært ved at overskue din økonomi, og du kan ikke gennemskue, hvordan du får styr på din privatøkonomiske situation igen.
 • Økonomi fylder meget i din hverdag og i dine tanker. Penge er blevet en stressfaktor, der påvirker din livssituation og -glæde.
 • Du kan ikke overskue, hvordan du får råd til dine regninger. Måske mangler du overblik og har en bunke af regninger liggende, der venter på at blive betalt?
 • Du har brug for at få struktur på din økonomi, og du har behov for få vist og lært, hvordan du kan tage ansvar for din privatøkonomi.

Hvor kan du få hjælp?

Der er flere måder, du kan få gældsrådgivning på. Du kan blandt andet få råd i din bank, men du kan også søge hjælp hos en uvildig rådgiver. Fordelen ved at søge hjælp hos en uvildig vejleder er, at denne ikke har et produkt - for eksempel etlån- de vil sælge dig, ligesom banken har.

Nedenfor har vi lavet en eksemplarisk liste over, hvor du kan søge hjælp til at få økonomien på rette spor.

 • Kommunen

Der er ikke gratis og uvildig gældsrådgivning i alle Danmarks kommuner, men de fleste har oprettet tilbud til borgere, der har brug for hjælp. Du kan altid kontakte din kommune eller borgerservice og forhøre, hvad de udbyder af gældsrådgivning. Hvis din økonomi er svær at redde, bør du kunne få hjælp hos socialforvaltningen (bistandskontoret).

Ifølge Servicelovens § 1 forpligter socialforvaltningen sig til at vejlede og give dig råd. Desuden betyder Arkivlovens § 81, at du har mulighed for at få forskellige former for økonomisk hjælp - eksempelvis gældssanering. Du kan læse mere om lovene og paragrafferne på retsinfo.dk.

 • Retshjælpen

Retshjælpen findes i de større, danske byer og tilbyder en kortfattet og forholdsvis billig gældsrådgivning. Det koster 1.000 kroner at få et skriftligt svar på dit spørgsmål. Dog er der begrænsninger for, hvor meget rådgivning Retshjælpen kan give dig for 1.000 kroner.

Retshjælpen kan du søge vejledning hos, hvis du har et kort spørgsmål. Du skal være opmærksom på, at det korte svar, du kan forvente at få retur, ikke nødvendigvis er fuldstændigt. Responsen fra Retshjælpen kan du se som et foreløbigt svar, du kan bruge til videre rådgivning. Du kan læse påretshjaelp.dk, hvad du kan spørge om, og hvilke vilkår du spørger under.

 • Forbrugerrådet Tænk

Forbrugerrådet tænk tilbyder uvildig/uafhængig og gratis gældsrådgivning til socialt udsatte borgere. Forbrugerrådet Tænk rådgiver i at afhjælpe gældsproblemer og i at få styr på privatøkonomien. Gældsrådgivningen henvender sig især til borgere med lavindkomster (kontanthjælp, dagpenge, pension etc.).

Forbrugerrådet Tænk har i alt seks rådgivningscentre: København, Odense, Esbjerg, Aalborg, Nykøbing Falster og Ringsted. Desuden har de landsdækkende telefonrådgivning, så du kan få hjælp uanset, hvor i landet du bor. Du kan læse mere om Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning pågaeld.taenk.dk.