Roaming-afgiften er væk: Her er alt, du skal vide

Lånetilbud er opdateret d. 02/12-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Hidtil, når du har bevæget dig udenfor Danmarks grænser, har du måske oplevet spærring af din internetadgang eller modtaget en dyr ekstraregning, fordi du har brugt mere mobil-data, end dit abonnement har tilladt. Disse scenarier er nu fortid, da EU-parlamentet har vedtaget en ny lov. Loven indbefatter, at du må gå på nettet med din telefon eller andre devices, når du rejser inden for EU.

Loven trådte i kraft 15. juni 2017 og dækker opkald, SMS, MMS og data-brug via udenlandske netværk. Aftalen gælder også Norge, Liechtenstein og Island, som ikke er medlem af EU.

Fair use-grænse

Umiddelbart lyder det til, at der er fri data-roaming inden for EU, men sådan forholder det sig ikke helt. En del af den nye aftale er en såkaldt ”fair use-grænse” på dit dataforbrug, når du er uden for hjemlandet. Det betyder, at du ikke bare frit kan bruge data, da roaming-priserne ikke er fuldstændigt fjernet.

Hidtil har roaming-betalingen tilhørt mobilkunderne, men den er nu pålagt teleselskaberne. Det betyder, at det før var dig som bruger, der skulle betale, hvis du brugte for megen data i udlandet - nu er det teleselskaberne, der står med regningen. Det vil sige, at når kunderne nu bruger data i et andet EU-land, skal teleselskaberne internt betale hinanden. Rejser du eksempelvis fra Danmark til Tyskland, skal det danske teleselskab betale det tyske selskab, du bliver tilkoblet på din rejse.

Det kaldes whole sale roaming cap, og dette aspekt ved den nye EU-lov bekymrer teleselskaberne. Her kommer fair use-grænsen ind i billedet igen. Fair use-grænsen betyder, at du kan bruge mobildata svarende til det dobbelte af prisen på dit mobilabonnement. EU har sat prisen per GB data til 57,50 kroner.

Du beregner, hvor mange GB data du må bruge uden for Danmark således:

Eksemplet viser, at du kan bruge 3,5 GB data på din rejse, uden du skal betale ekstra. Overstiger dit data-forbrug derimod din fair use-grænsen på 3,5 GB, blokeres din dataforbindelse, til du er hjemme i Danmark. EU-Parlamentet har dog vedtaget, at fair use-grænsen ikke omfatter tale, SMS og MMS.

Derfor vil du ikke blive mødt af ekstraomkostninger ved brug af disse.

Hæver teleselskaberne abonnementspriserne?

Afskaffelsen af roaming-afgiften på mobilbrug betyder, at det bliver billigere at bruge din mobiltelefon og andre devices med internetadgang i EU-lande. Som nævnt, kommer det til at koste teleselskaberne penge, og derfor hæver nogle teleselskaber deres abonnementspriser. Som udgangspunkt vil kunder fremover betale det samme for SMS’er, MMS’er, tale og data, men for mange vil abonnementsprisen alligevel stige.

Årsagen til de eventuelle stigninger i abonnementspriserne er, at teleselskaberne skal betale de udenlandske teleselskaber for at stille deres mobilnet til rådighed for udenlandske brugere. Fremover skal danske teleselskaber betale udenlandske selskaber flere millioner kroner, og de penge skal komme et sted fra. Derfor vil mange danske telesleskaber være nødsaget til at hæve abonnementspriserne, så kunderne indirekte betaler regningen til udenlandske teleselskaber. Omvendt betaler udenlandske selskaber danske selskaber, når turister tilkobles det danske mobilnetværk.

Dog rejser der flere ud af Danmark, end der kommer ind i Danmark. Derfor bliver roaming-regningen skævt fordelt, og især de nordiske lande mister penge, mens de sydeuropæiske lande vil tjene på den nye lov.

Tjek dit abonnement

Nogle teleselskaber vil således hæve deres priser, og nogle teleselskaber vil tilbyde deres kunder at til- eller fravælge nogle ydelser i deres abonnement, så deres abonnementspris ikke stiger. Det er derfor en god idé at bruge prisstigningerne til at tjekke op på, om det er det ideelle abonnement, du har. Især din datamængde bør du overveje.

De fleste betaler for mere data, end de bruger, og derfor kan der være penge at spare her.

Grafer og udregninger er lavet i samarbejde med MONEYBANKER.