Fup eller fidus: realkreditlån med negative renter

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

 • Indholdsfortegnelse

  4 punkter

 • Læsetid

  5 minutter

 • Siden er opdateret

  27/05-2024

Med negative renter modtager man penge for at låne. Derfor synes dette som en win-win situation for låntager. Dette er dog et isoleret perspektiv, advarer økonomer.

Kan man tjene penge ved at låne penge? Selvom det virker utænkeligt, så findes der hos én ud af ti realkreditinstitutterne låneformer med en negativ rente. Et eksempel på et sådant institut er Nykredit.

Få dig et retvisende overblik

Når det umiddelbart synes attraktivt at optage sådan et lån, kommer det ikke uden ulemper, advarer finans.dk. Dette tilskriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit, sig til finans.dk. Hun tilføjer desuden, at bidragssatsen, ligesom ydelsen, påvirker rentens størrelse.

Dermed er der ikke nødvendigvis direkte kausalitet mellem negativ rente og lavest ydelse.

Lav rente påvirker pensionen

Det er altså vigtigt, at man vurderer omfanget af ens lån ud fra totalomkostninger frem for isolerede omkostninger. Selv ud fra et isoleret perspektiv er en lav rente ikke nødvendigvis en god ting. Lise Nytoft Bergmann påpeger at pensionsselskaber køber obligationer, som i sidste ende giver en lavere pension, hvis man har et lån med en negativ rente.

På længere sigt kan det dermed være en god idé at betale en højere rente, da det giver større afkast til din pensionsopsparing.

Lav rente er midlertidig

Selvom Den Europæiske Centralbank angiveligt først regulerer renterne i 2019, bør man tage i betragtning, at renterne kan stige. Det pointerer Jeppe Borre, der er seniorøkonom i Nykredit, til finans.dk. Samtidig tilføjer han, at det ikke garanterer faste renter.

Regulativer eller forventninger om samme kan nemlig påvirke renterne.

Lav rente: sådan forholder du dig

En række faktorer er væsentlige, når man vælger lån med lav rente. Jeppe Borre understreger følgende til finans.dk:

 1. Lave renter betyder højere afdrag. Derfor kan flest mulige afdrag være fordelagtig at vælge.
 2. Låntagere er ikke herrer over hvordan udviklingen i renten forløber. Derfor bør man tage stilling til, hvad der sker såfremt renten stiger. Man kan sikre sig mod stigning ved at binde renten, selvom det betyder at en eventuel negativ rente bliver positiv.
 3. Et fastforrentet lån kan være fordelagtig, hvis renten stiger, da man restgælden vil falde. Sker dette er man i stand til at udfri lånet på et tidligere tidspunkt end estimeret. Et overblik over renteudsving og -udvikling er en fordel med dette lån.