Livrente – en form for ratepension

Lånetilbud er opdateret d. 26/02-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

  • Indholdsfortegnelse

    4 punkter

  • Læsetid

    7 minutter

  • Siden er opdateret

    26/02-2024

Med en livrente får du mulighed for at sikre dig en pensionsudbetaling uanset, hvor gammel du bliver. Med en livrente får du løbende udbetalt et beløb, som kan erstatte arbejdsindtægten den dag, du går på pension. I denne tekst kan du læse mere om, hvad livrenten indebærer.

Livrenten udbetales i rater

Livrenten er en form for ratepension, hvor du får din pension udbetalt i rater hver måned. Dog afskiller livrenten sig fra ratepensionen ved, at livrenten bliver udbetalt, indtil du dør, imens ratepensionen bliver udbetalt i en bestemt årrække. Du har dog også mulighed for at vælge at få livrenten udbetalt i en begrænset tidsperiode, hvis du ønsker dette.

Perioden skal dog mindst være på ti år.

Ingen aldersgrænse

Der er ingen aldersgrænse for at oprette en livrente. Er du over 60 år og endnu ikke har fået oprettet en pensionsopsparing, er livrenten derfor den eneste mulighed, du har, for at oprette en pensionsopsparing.

Indbetalingsforholdene

Du kan dels vælge, at indbetalingerne til livrenten skal komme fra din arbejdsgiver, eller du kan vælge selv at oprette en privat livrente. Du kan trække indbetalingerne til livrenten fra i skat. Dette gælder også i topskatten.

Hvis du vælger, at indbetalingerne skal ske gennem din arbejdsgiver, er der ingen grænser for, hvor meget du må sætte ind på opsparingen om året. Hertil kommer, at beløbet ikke behøver at være det samme i alle år.

Det forholder sig imidlertid anderledes, hvis du selv indbetaler på en privat opsparing. Vil du indbetale mere end 42.000 kroner om året, skal du nemlig forpligte dig til at betale det samme beløb i mindst 10 år for, at hele beløbet kan trækkes fra i skat i indbetalingsåret. Hvis du sætter penge ind på din private ratepension i mindre end 10 år, eller hvis du indsætter et stort engangsbeløb, gælder der imidlertid andre regler.

Her kan du maksimalt trække 42.000 kroner fra om året, men du kan trække 10 procent af dine indbetalinger fra hvert år i de efterfølgende 10 år.

For selvstændige

Er du selvstændig erhvervsdrivende, gælder andre regler i forbindelse med at oprette en privat opsparing. Det skyldes, at selvstændige ikke har mulighed for at oprette en pensionsordning med arbejdsgiverindbetalinger. Selvstændige behøver derfor ikke at betale det samme beløb i mindst 10 år, men kan hvert år indbetale det beløb, de ønsker.

Dog ikke mere end 30 procent af virksomhedens overskud.

Derudover er det vigtigt at vide, at du ikke kan få din liverente udbetalt på én gang. Udbetalingen er i de fleste tilfældige livsvarig, men du kan vælge at få pengene udbetalt i en begrænset periode på mindst 10 år. Udbetalingen kan tidligst starte den dag, du fylder 60 år.

Der er imidlertid ingen aldersgrænse for, hvor sent du må påbegynde udbetalingen.

Du skal desuden betale indkomstskat af dine løbende udbetalinger. Vælger du at få din livrente udbetalt, indtil du dør og således ikke en i begrænset periode, får du mindre udbetalt hvert år, end du får med en ratepension, hvor du har sparet det samme beløb op.

Udbetalingerne på din livrente stopper den dag du dør, men du kan tegne en garanti, som sikrer, at udbetalingerne fortsætter til eksempelvis din ægtefælle.