Læg dit boliglån om når kursen er god
Sørg for at lægge dit boliglån om når kursen er bedst. Mange venter med at konverterer deres boliglån til et nyt, indtil opsigelsesfristen er nået, men det kan blive dyrt.
Lånebeløb: 5.000 - 400.000 kr.
Løbetid: 12 - 180 mdr.
Pålydende rente: 6,49 - 20,73%
Lånebeløb: 10.000 - 400.000 kr.
Løbetid: 12 - 180 mdr.
Pålydende rente: 3,6 - 20,95%
Lånebeløb: 20.000 - 400.000 kr.
Løbetid: 12 - 180 mdr.
Pålydende rente: 2,95 - 24,24%
- Indholdsfortegnelse
7 punkter
- Læsetid
7 minutter
- Siden er opdateret
21/11-2024
Læg dit boliglån om når kursen er god
Sørg for at lægge dit boliglån om når kursen er bedst. Mange venter med at konverterer deres boliglån til et nyt, indtil opsigelsesfristen er nået, men det kan blive dyrt.
Spar penge på dit boliglån
Hvis du indfrier dit gamle boliglån i tide og erstatter det med et nyt kan du spare penge. At indfri boliglånet og tage et nyt er ikke en billig affære, det kan komme til at koste dig omkring 10.000 til 20.000 kr. cirka.
Men det kan vise sig, at være en fornuftig handel i det lange løb. Hvis du lægger lånet om til et nyt med en lavere rente, kan det sagtens betale sig.
Hvornår skal du slå til?
Du skal slå til, når kursen er god. Hold øje med obligationskursen, som kan svinge mange procentpoint og det er den, der afgøre, hvor mange penge, du skal betale tilbage på dit lån. Slå derfor til, når denne kurs er lav, indfri lånet med det samme og søg markedet for et bedre lån til en lavere rente.
Du bør dog huske, at der kan være en del omkostninger i forbindelse med at omlægge et lån, søg derfor gerne rådgivning. Realkreditinstitutter udbyder en særlig service, hvor instituttet vil informere dig, når det er fornuftigt for dig, at lægge lånet om. Det er således en automatisk overvågning af dit boliglån. Forhør dig derfor om denne mulighed og benyt den.
To måneder inden hver termin er der opsigelsesfrist og der er termin i hvert kvartal, hvor første termin ligger den 1. januar.
Et år opdeles i 4 kvartaler og er en periode på 3 måneder:
- 1. kvartal er januar, februar og marts
- 2. kvartal er april, maj og juni
- 3. kvartal er juli, august og september
- 4. kvartal er oktober, november og december
Opsigelsesfristen for 1. kvartal vil således være i slutningen af januar, som er 2 måneder før 2. kvartal.
Jo tættere du er på opsigelsesfristen, jo billigere er det for dig, at omlægge dit boliglån. Det skyldes at differencerenten er mindre. Differencerenten differencen mellem den rente du betaler fra du siger lånet op og frem til den termin, hvor obligationerne kan opsiges over for obligationsejeren og den nye rente du får tilbudt.
Det skal du være opmærksom på
Du skal, som sagt, være opmærksom på obligationskursen, når du vil omlægge dit lån. Den skal helst være lav, så du ikke skal betale så mange penge tilbage på dit lån. Du skal også tage højde for differencerenten – som er lavest jo tættere du er på opsigelsesfristen.
Du bør dog være opmærksom på, at kursen kan falde så meget, at differencerenten, rent faktisk, vil betyde mindre. Du skal i den sammenhæng ikke vente indtil opsigelsesfristen med, at omlægge dit lån, da det, rent faktisk, vil betyde, at du taber penge.
Hvornår betaler det sig at omlægge lånet?
- Det kan betale sig, at omlægge lånet, når forskellen på markedsrenten og renten på dit nuværende lån er stor. Det skal være muligt for dig, at tage et lån til en lavere rente og det kan i nogle tilfælde betale sig, at omlægge lånet, selvom renteforskellen kun er på 1 pct.
- Det kan betale sig, at omlægge lånet, hvis dit boliglån er større end 250.000 kr. fordi de faste omkostninger ellers vil æde gevinsten
- Omlæg lånet mens restløbetiden stadig er lang – det kan nemlig betale sig, fordi, du på den måde, ikke går glip af rentegevinster, som egentlig først materialiserer sig over tid
- Køb ikke til lav kurs, da restgælden bliver større. Køber du til kurs 95 får du 95 kr. for hver 100 kr. du låner, køb derfor først, når kursen er så tæt på 100, som muligt.