Finansiering af din bolig: Lånetypernes fordele og ulemper

Lånetilbud er opdateret d. 27/05-2024

Listen viser et bredt udsnit af lånemarkedet som vi lige nu anbefaler. Vi samarbejder med ovenstående låneudbydere og modtager provision herfra når du bliver bevilliget et lån. Der er ingen omkostninger for dig som forbruger og du betaler blot de udgifter du aftaler direkte med bankerne.

Finansiering af din bolig: Lånetypernes fordele og ulemper

En af de største investeringer du sikkert skal lave i dit liv, bliver investeringen i din bolig. Med denne store investering følger nogle lige så store beslutninger. Der findes mange forskellige slags realkreditlån, hvilket blandt andet inkluderer afdragsfrie lån, rentetilpasningslån og fastforrentede lån.

Men hvilken lånetype skal du vælge for at få mest muligt ud af din boliginvestering? Hvilken kombination du skal vælge afhænger af din økonomi, din risikoprofil og dine ønsker - jo større valgfrihed du har, jo mere usikker bliver din investering. Herunder får du et overblik over lånenes opbygning samt fordele og ulemper.

Fastforrentet lån

Med enfastforrentet lånved du præcis, hvor meget du skal betale i lånets løbetid, som typisk løber i en periode på 10-30 år. Du afbetaler altså dit lån med samme rente igennem hele perioden. Derudover beskytter du din friværdi bedst ved denne lånetype, fordi din gæld falder, hvis renten stiger.

Fordele

 • Giver sikkerhed. Hvis renten stiger, kan du senere få omlagt dit lånet og slå noget af restgælden.

Ulemper

 • Den månedlige ydelse er højere end ved andre lånetyper, da denne er mindre risikabel.

Afdragsfrie lån

Vedafdragsfrie låni boligen får du et pusterum i økonomien. Du slipper i en periode på op til 10 år for at afdrage på selve lånet, men kun betale renter. Gælden forbliver den samme, men løbetiden forkortes med det antal år, som du har afdragsfrihed.

Fordele

 • Luft i økonomien. Afdragsfrie lån sikrer et pusterum, hvis du i en periode ønsker flere penge mellem hænderne.
 • Hvis du har stor friværdi kan dette være en god idé.

Ulemper

 • Ydelserne i den resterende tid af låneperioden, når afdragsfriheden ophører, stiger. Dette sker, da du har kortere tid til at betale lånet af. Derfor skal du med denne lånetype være opmærksom på at reducere dit forbrug i denne periode.

Rentetilpasningslån

Med etrentetilpasningslånbestår dit lån af en variable rente, der tilpasses efter Danmarks renteniveau. Dette kan eksempelvis være:

 • Renteloft-lån: Fastsæt et loft over, hvor meget renten kan stige
 • F-lån: Renten fastsættes med 1,3 eller 5 års mellemrum
 • P-lån: Eventuelle renteændringer udjævnes
 • T-lån: Løbetiden ændres i forhold til renten

Fordele

 • Denne lånetype er typisk billigere end lån med fast rente

Ulemper

 • Ved denne type lån er risikoen stor. Du skal derfor gøre op med dig selv om din økonomi og ikke mindst dit sind kan klare denne lånetype.

Blanding

Overvejer du at optage et fastforrentet lån og et rentetilpasningslån, hver på mindst 500.000 kr.? Så kan en blanding af disse være en fordel for dig.

Hvis renten stiger, bliver ydelsen på rentetilpasningslånet højere, mens værdien af gælden på den fastforrentede del af lånet bliver lavere.